• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №1(8) | 17.01.2018 р.

Восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №1(8) | 17.01.2018 р.

Це – вже восьмий (і перший у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

 

В першій розсилці нового року ми:

  • розповімо, що змінилося для неприбуткових організацій у зв’язку з набранням чинності Закону №2245 (майже нічого);
  • визначимося з наслідками для «неприбутківців» у разі надання ними платних послуг;
  • поговоримо про витрати, які не вважаються розподілом доходу та з правомірністю сплати членських внесків однією неприбутковою організацією іншій;
  • і, насамкінець, наведемо думку податківців щодо можливості отримання такими організаціями відсотків за депозитними рахунками.

Гарного вам читання!

 

***

Що й для кого з неприбуткових організацій змінилося з 1 січня 2018 року?
Законом №2245 у норми ПКУ, які стосуються неприбуткових організацій, зміни внесено тільки для релігійних організацій. А для всіх інших неприбуткових організацій діють правила, які діяли й раніше, у 2017 році.

Для релігійних організацій передбачено, що їх відповідальність наступає при порушенні законодавства відповідно до якого вони зареєстровані (див. п. 19 Закону №2245). До того ж з 1 січня 2018 року для включення до Реєстру неприбуткових організацій їм достатньо бути зареєстрованими відповідно до профільного законодавства. Про це йдеться у порівняльній таблиці до Закону №2245 від Комітету ВРУ з податкової політики.

А про зміни, внесені до обліку податкових різниць, які виникають при наданні благодійної допомоги різним видам неприбуткових організаціям, читайте нашу аналітику (вона про зміни у податку на прибуток загалом, але й про неприбутківців там теж є).

 

Що чекає на благодійну організацію при наданні платних послуг?
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 05.12.2017 №2844/6/99-99-15-02-02-15/ІПК вказали, що за фактом отримання таких доходів благодійний фонд не втратить статус неприбуткової організації. Але кошти, отримані за надання платних послуг благодійного фонду, можуть бути використані виключно на реалізацію своєї статутної діяльності – без розподілу доходів серед засновників, працівників щодо. А ось вже у разі недотримання вимог щодо розподілу таких доходів між засновниками, працівниками тощо, благодійний фонд може втратити свій статус неприбутковості.

Про це читайте наш великий коментар до згаданої консультації ДФС.



Які витрати неприбуткової організації не вважаються розподілом доходу?

На думку податківців із Запорізької області, такими витратами не вважаються виплати неприбуткової організації на користь засновників (учасників), працівників, членів такої організації (у т. ч. на підставі цивільно-правового договору), якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами.

А про те, чи може неприбуткова організація оплатити витрати на виготовлення документів до оформлення договору дарування комплексу (і чи не буде це порушенням умов діяльності неприбуткової організації) ми розповідали у консультації (для передплатників).

 

Чи може неприбуткова організація сплачувати благодійні внески іншій без втрати статусу неприбутковості?
Аби не лишитися статусу неприбутковості, потрібно дотримуватися вимог п. 133.4 ПКУ. В даному випадку норму про сплату благодійних внесків як мету діяльності організації слід внести до установчого документу. Якщо цього не передбачити, то сплата благодійного внеску іншій організації призведе до втрати статусу неприбутковості. Про це ми розповідаємо у консультації.

 

Списання кредиторської заборгованості неприбутковою організацією
За п. 5 П(С)БО 11, якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду. Доходи від списання кредиторської заборгованості, за якою минула позовна давність, у бухобліку відносять до інших операційних доходів. Списання заборгованості в обліку буде відображатися за проведенням: Д-т 63, 685 К-т 717, 74. Оскільки за такою операцією виникає дохід, то його слід буде відобразити в Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації у рядку 1.11 як інші доходи.
Про це дивиться нашу консультацію (для передплатників).

 

Наостанок – роз’яснення від ДФС
Позицію податківців щодо оподаткування відсотків по депозиту неприбуткових організацій читайте тут («у разі отримання доходів (прибутків) неприбутковою громадською організацією в межах своєї статутної діяльності та використання їх на фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами без розподілу таких доходів (прибутків) серед засновників (учасників), така організація не позбавляється статусу неприбуткової»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»