• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №11(29) | 27.12.2019 р.

Двадцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №11(29) | 27.12.2019 р.

Це – вже двадцять дев’ятий (і одинадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

З моменту написання попереднього листа минув місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, який алгоритм реєстрації неприбутківців діє зараз;
  • поговоримо про сплату податку за землі, які релігійна організація надає в оренду;
  • розповімо, що Мінсоцполітики почало боротьбу зі «схемами на гуманітарці»;
  • визначимося, чи всі надходження для неприбуткових є цільовим фінансуванням.

Гарного Вам читання!

***

Який алгоритм реєстрації неприбутківців діє зараз?
Запорізькі податківці нагадали, що включення неприбуткової організації до Реєстру здійснюється податковим органом з присвоєнням їй ознаки неприбутковості.

Для включення до Реєстру неприбуткова організація повинна подати до контролюючого органу:

  • реєстраційну заяву за формою №1-РН згідно з додатком 1 до Порядку №440;

  • засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»);

  • житлово-будівельні кооперативи повинні надати також засвідчені підписом керівника або представника такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом;

  • неприбуткові організації, що діють на підставі установчих документів організації вищого рівня, подають разом із реєстраційною заявою за формою №1-РН засвідчену підписом керівника або представника такої організації та скріплену печаткою (за наявності) копію документа, який підтверджує включення до організації вищого рівня та надає право діяти на підставі установчих документів такої організації вищого рівня.

 

Релігійна організація надає в оренду землю: що з платою за землю?
Дніпропетровські податківці наголосили, що згідно з п. 284.3 ПКУ, якщо платники земельного податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Тому релігійні організації, які користуються земельними ділянками, що відповідають вимогам пп. 283.1.7 та 283.1.8 ПКУ, та надають їх в оренду або розташовані на них окремі будівлі, споруди (їх частини), сплачують земельний податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

 

Мінсоцполітики почало боротьбу зі «схемами на гуманітарці»
В Міністерстві соціальної політики виникають серйозні сумніви щодо заяв «благодійних організацій», які говорять, що завозять з-за кордону вживаний одяг в Україну, та роздають його людям.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook заявив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль.

«Саме наше Міністерство відповідає за те, щоб надати тому, чи іншому вантажу, який заходить до нас з-за кордону, статус «гуманітарної допомоги», такий статус дозволяє звільняти «гуманітарні товари» від сплати податків та митних платежів», – розповів О. Коваль.

 

І наостанок – роз’яснення від ДПС
Щодо відповідності неприбутківця вимогам для перебування у Реєстрі у разі здійснення окремих виплат своїм працівникам читайте тут («При здійсненні виплат, що включаються до фонду оплати праці відповідно до Інструкції №5, неприбутковою організацією своїм працівникам такі операції не будуть вважатися розподілом отриманих доходів (прибутків) цієї організації та відповідно не є порушенням пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Кодексу»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»