• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №2(31) | 26.03.2020 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №2(31) | 26.03.2020 р.

Це – вже тридцять перший (і другий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

З моменту написання попереднього листа минув місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, чи потрібно було подавати звіт з нульовими показниками;
  • нагадаємо, що 2 березня був останнім днем для подання звіту про використання доходів за 2019 рік без штрафів;
  • з’ясуємо, чи потрібно неприбутковій організації при зміні організаційно-правової форми повідомляти ДПС;
  • розкажемо, чи може неприбуткова організація здійснювати медстрахування працівників;
  • дізнаємося, чи будуть наслідки у разі внесення громадською організацією благодійної пожертви та/або безповоротної фінансової допомоги на рахунок іншої громадської організації.

Гарного Вам читання!

***

 

Звіт неприбуткової організації з нульовими показниками: чи треба подавати?
Неприбуткові організації у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню (в тому числі показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, яка подається разом зі Звітом), зобов’язані подавати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

Також вони зобов’язані подавати до ДПС разом зі Звітом річну фінансова звітність, яка є додатком та невід’ємною частиною Звіту за кожний звітний період. Крім того, у відповідних клітинках відомостей про одночасне подання до звіту неприбуткової організації форм фінзвітності потрібно поставити позначку «+».

Про це ми писали тут.

 

2 березня – останній день для звітування неприбутківцями за 2019 рік
Запорізькі податківці нагадали, що неприбуткові підприємства, установи та організації повинні подавати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність за 2019 рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто не пізніше 2 березня 2020 року.

При цьому Податковим кодексом передбачені особливості подання Звіту професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок, які звітують лише у разі порушень вимог п. 133.4 ПКУ. Тобто професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, які відповідають вимогам та ознакам «неприбутковості», можуть не подавати Звіт. Зазначена норма передбачена п. 46.1 та 46.2 ПКУ.

 

Неприбуткова організація змінила організаційно-правову форму: чи інформувати ДПС?
Відповідно до п. 14 Порядку № 440 у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів до ДПС  подається реєстраційна заява з позначкою «Зміни», до якої додаються копії документів відповідно до п. 6 Порядку № 440.

Отже, неприбуткова організація має подати за основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою №1-РН з позначкою «Зміни» у разі зміни організаційно-правової форми.

Заява та копії документів повинні бути подані протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, протягом 30 календарних днів з моменту виникнення зазначених у цьому пункті обставин. Про це ми вказували ось тут.

 

Чи може неприбуткова організація здійснювати медстрахування працівників?
За  ІПК ДПС від 22.01.2020 р. № 238/5/99-00-07-02-02-05/ІПК укладання неприбутковими організаціями договорів добровільного медичного страхування зі страховиками про страхування працівників таких організацій за рахунок коштів обласного бюджету за бюджетною програмою не є підставою для втрати статусу неприбуткової організації за умови, що отримані зазначеними організаціями кошти витрачаються за цільовим призначенням.

Окремо податківці наголосили, що отримання бюджетних коштів за конкретною програмою є цільовим фінансуванням. Тому укладання договорів страхування є цільовим витрачанням таких коштів. Про це ми писали ось тут.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДПС
Щодо відповідності громадської організації вимогам для перебування у статусі неприбуткової організації у разі внесення такою громадською організацією благодійної пожертви та/або безповоротної фінансової допомоги на рахунок іншої громадської організації читайте тут («Надання благодійної пожертви та/або безповоротної фінансової допомоги громадською організацією на рахунок іншої неприбуткової організації не є підставою для виключення такої організації з Реєстру за умови, що таке використання доходів відповідає напрямам і меті діяльності громадської організації (надавача такої допомоги), не суперечить вимогам Закону №4572, не містить ознаки майнового інтересу членів (учасників) такої організації та не використовується для вигоди членів (учасників) організації»)

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»