• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №4(33) | 27.05.2020 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №4(33) | 27.05.2020 р.

Це – вже тридцять третій (і четвертий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, які наслідки чекають на комунальне підприємство, яке «поділилось» орендною платою із райрадою;
  • розповімо, як звітувати неприбутківцю у разі включення до Реєстру посеред року;
  • нагадаємо, хто з неприбутківців може потрапити до Реєстру;
  • зупинимося на правилах функціонування благодійної організації;
  • з’ясуємо, чи буде вважатися порушенням для неприбуткової організації – надавача медпослуг виплата своїм працівникам за колдоговором окремих доплат.

Гарного Вам читання!

***

 

Комунальне підприємство «поділилось» орендною платою із райрадою: що з податком на прибуток?
Податківці у ІПК ДПС від 07.05.2020 р. №1841/6/99-00-07-02-02-06/ІПК розглянули питання, чи може комунальне підприємство залишатися неприбутковою організацією, якщо воно надає майно в оренду, а частину надходжень від орендної плати спрямовує на спеціальний рахунок районної ради за рішенням такої ради.

На підставі чинних норм законодавства вони зробили такий висновок:

  • якщо комунальне підприємство створене як бюджетна установа, тобто повністю утримується за рахунок відповідно місцевого бюджету і зареєстроване як неприбуткова організація виду «бюджетна установа», воно може надавати майно в оренду і спрямовувати частину надходжень від орендної плати за оренду майна цього підприємства на спеціальний рахунок районної ради за рішенням такої ради без втрати неприбуткового статусу;

  • якщо комунальне підприємство не є  бюджетною установою, але зареєстроване як неприбуткова організація виду «інша юридична особа, діяльність якої відповідає вимогам пп. 133.4 ПКУ», то воно теж може отримувати доходи від надання майна в оренду, але порушуватиме вимоги п. 133.4 ПКУ щодо перебування підприємства у статусі неприбуткових організацій, якщо буде направляти частину доходів на розподіл серед засновників (спрямовувати частину доходів на рахунок райради).

Про це докладніше ми зазначали у своєму коментарі до згаданої ІПК.

 

Як звітувати неприбутківцю у разі включення до Реєстру посеред року?
Івано-франківські податківці зауважили, що неприбутківцю у разі включення до Реєстру посеред року слід звітувати за окремими порядками. Зокрема:

  • за період перебування на загальній системі оподаткування – Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) період: квартал, півріччя, три квартали або рік (залежно від базового звітного (податкового) періоду, який використовується платником податку на прибуток) із показниками діяльності, обрахованими за період з першого календарного дня податкового (звітного) періоду до дати включення до Реєстру та квартальну фінансову звітність за відповідний звітний період;

  • за період перебування у Реєстрі – звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за звітний (податковий) період рік із показниками діяльності, обрахованими за період з дати включення до Реєстру по останній календарний день податкового (звітного) року та річну фінансову звітність.

 

Які неприбутківці можуть бути внесені до Реєстру?
Луганські податківці нагадали, що до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам ПКУ, зокрема можуть бути віднесені:

  • бюджетні установи;

  • громадські об’єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;

  • спілки асоціації та інші об’єднання юридичних осіб;

  • житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житловим кооперативом, дачні, садівничі та гаражні кооперативи (товариства));

  • об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;

  • професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання;

  • сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

  • інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам пункту 133.4 ПКУ.

 

І наостанок – два роз’яснення від ДПС
Щодо оподаткування громадської організації, яка здійснює благодійну діяльність, читайте тут («якщо громадську організацію включено до Реєстру, то обов'язковими умовами для такої громадської організації у статусі неприбуткової є, зокрема, використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Кодексу), а також заборона розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб (пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Кодексу)»).

Щодо відповідності статусу неприбутковості організації у разі встановлення у колективному договорі премій, надбавок, доплат працівникам залежно від доходу, принесеного працівником читайте ось тут (« встановлення відповідно до положень законодавства про оплату праці суб'єктом господарювання, що надає медичні послуги та має статус неприбуткової організації, у колективному договорі премій, надбавок, доплат працівникам в залежності від доходу, принесеного працівником такому суб'єкту господарювання в рамках реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення (за умови віднесення таких виплат до складових оплати праці), не призведе до порушення вимог пп. 133.4.1 п. 133.1 ст. 133 Кодексу щодо заборони розподілу отриманих доходів та відповідно перебування неприбуткової організації у Реєстрі»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»