• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №8(37) | 23.09.2020 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №8(37) | 23.09.2020 р.

Це – вже тридцять сьомий (і восьмий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, чи може неприбуткова організація подати заяву за ф. №1-РН через Е-кабінет;
  • повідомимо, що можуть повернути звітування про використання доходів  для профспілок тільки у разі порушень;
  • визначимося, як благодійній організації оприбуткувати готівкові благодійні внески;
  • розкажемо, коли набувачу при отриманні гуманітарної допомоги відображати її в звіті про використання доходів;
  • розповімо, чи потрібно «непрацюючій» неприбутковій організації звітувати ДПС.

Гарного вам читання!

***

Чи може неприбуткова організація подати заяву за ф. №1-РН через Е-кабінет?
Чернівецькі податківці зауважили, що засобами електронного зв’язку заява в електронній формі подається до ДПС за ідентифікатором форми J1310502, зокрема з використанням режиму «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Протягом двох годин з часу отримання електронного документа платнику надсилається перша квитанція, а якщо електронний документ надійшов після закінчення операційного дня або за 1 годину до його закінчення – протягом перших двох годин наступного операційного дня.

У першій квитанції, що формується за результатами автоматизованої перевірки, платник повідомляється про результати такої перевірки.

За відсутності підстав для відмови у включенні (повторному включенні) до Реєстру неприбуткових установ та організацій, присвоєнні (зміні) ознаки неприбутковості, ДПС  друга квитанція не направляється.

 

Звітування про використання доходів профспілками – лише у разі порушень: новий законопроєкт
2 вересня у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №4018 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання звітності неприбуткових організацій».

Ним пропонується відновити дію абзацу 9 п. 46.2 ПКУ у редакції станом на 22.05.2020 р. За ним професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок подаватимуть Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність тільки у разі порушень пункту 133.4 ПКУ. 

Нагадаємо, що 23 травня 2020 року набрали чинності зміни, внесені Законом №466 до ПКУ та Закону №1045-ХІV. Завдяки їм з п. 46.2 ПКУ прибрано згадку про звітування профспілок тільки у разі порушення умов неприбутковості. А це означає, що за 2020 рік профспілкам доведеться звітувати в будь-якому разі. 

Про це ми писали тут.

 

Як благодійній організації оприбуткувати готівкові благодійні внески?
Тернопільські податківці зазначили, що порядок визначення строків здавання готівкової виручки (готівки) та ліміту каси встановлено розд. V Положення №148.

На підставі цієї норми та інших норм Положення №148 та Порядку №13 вони зробили висновок, що благодійна організація повинна оприбуткувати у касі з оформленням прибуткового касового ордеру готівкові кошти, отримані як благодійні внески, у тому числі вилучені зі «скриньки», та у визначені законодавством строки здати готівку до установ банку для зарахування на рахунок.

 

Набувач отримав гуманітарну допомогу: чи потрібно її зазначати у звіті про використання доходів?
Податківці у підкатегорії 102.04 «ЗІР» наголосили, що у разі отримання гуманітарної допомоги та якщо за цільовим призначенням вона залишається у набувача, товін відображає гуманітарну допомогу у Додатку ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту:

  • у графах 1 – 9 розд. ІІ Додатка ГД до Звіту. При цьому сумарне значення вартості отриманої гуманітарної допомоги, що відображається у графі 9,  переноситься у рядок 1.6.2 ГД основної частини Звіту. Також слід відмітити, що набувачем графи 10 – 12 Додатка ГД до Звіту щодо даних митної декларації, за якою було здійснено ввезення товарів на митну територію України, не заповнюються;

  • у графах 1 – 9 розд. ІІІ Додатка ГД до Звіту зі зазначенням, зокрема, найменування та кількості фактично розподіленої (використаної) гуманітарної допомоги тощо. Сумарне значення показників графи 8 переноситься до рядка 2.4.2 ГД основної частини Звіту. При цьому набувачем графа 9 щодо дати та номера акта передачі гуманітарної допомоги не заповнюється;

  • у графах 1 – 9 розд. ІV. Сумарне значення показників графи 7 переноситься у рядок 3.1 ГД основної частини Звіту. Зазначений розділ заповнюється у разі розподілу гуманітарної допомоги не за цільовим призначенням;

  • у графах 1 – 7 розд. V. Значення показників розд. V мають дорівнювати позитивному значенню відповідних граф цього розділу, розрахованих за формулою розд. II – розд. III + розд. IV. Зазначений розділ заповнюється у разі наявності залишку нерозподіленої гуманітарної допомоги на кінець звітного (податкового) року.

Про це все читайте у нашій новині ось тут.

 

Чи потрібно «непрацюючій» неприбутковій організації звітувати ДПС?
Для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, встановлюється річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених пп. 133.4.3 ПКУ (пп. 133.4.7 ПКУ).

У відповідних клітинках відомостей про одночасне подання до Звіту форм фінансової звітності передбачено проставляння позначки «+».

Саме на підставі цих норм податківці вважають, що неприбуткові організації у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню (в тому числі показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом зі Звітом), зобов’язані подавати Звіт та форми фінансової звітності у строки, передбачені п. 49.18 ПКУ, оскільки вона подається неприбутковими підприємствами як додаток до Звіту та є його невід’ємною частиною.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»