• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №11(40) | 29.12.2020 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №11(40) | 29.12.2020 р.

Це – вже сороковий (і одинадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, що буде зі статусом неприбутковості при отриманні ОСББ грошового внеску за судовим позовом;
  • зауважимо, що Кабмін підкоригував порядок ведення Реєстру неприбутківців;
  • дізнаємося, чи будуть наслідки компенсації працівникам тестів на COVID-19;
  • з’ясуємо, чи втратить релігійна організація статусу неприбутковості у разі продажу нерухомості;
  • розповімо, які податки слід сплатити у разі виплати доходу неприбутковою організацією нерезиденту.

Гарного вам читання!

***

 

Статус неприбутковості при отриманні ОСББ грошового внеску за судовим позовом 
Податківці у ІПК від 06.11.2020 р. № 4597/ІПК/99-00-04-02-02-06 зазначали, що ОСББ не сплачує податок на прибуток з доходів, отриманих у вигляді грошового внеску, направленого для благоустрою прибудинкової території багатоквартирного будинку, від відповідачів за мировою угодою між таким об’єднанням як позивачем та відповідачами за умови, що такі доходи використовуються такою неприбутковою організацією за цільовим призначенням.

Тобто у разі використання цих коштів для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, та не здійснюється розподіл доходів серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб - наслідків не буде. Про це ми писали тут.

 

Кабмін підкоригував порядок ведення Реєстру неприбутківців 
Кабмін постановою від 16.12.2020 р. №1270 вніс зміни до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру.

Це пов'язано зі змінами, внесеними пп. 4 – 5 пункту 18 розділу І Закону №132-IX до Закону №755-IV. Зокрема, в частині інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами ДПС, а також стосовно переліку документів, що подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи.

Так, у Порядку уточнюється, що під час державної реєстрації створення юридичної особи у заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи заявник може зазначати прохання про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій без подання окремої заяви. Про це докладніше читайте тут.

 

Неприбуткова організація компенсувала працівникам тести на COVID-19: чи є це порушенням? 
Тернопільські податківці зауважили: якщо статутом неприбуткової організації, що є закладом охорони здоров’я, серед напрямів діяльності передбачено медичне страхування своїх працівників у законодавчо встановленому порядку та проведення відповідних медичних тестувань працівників, то сплата такою неприбутковою організацією страхових внесків як страхувальника за договорами медичного страхування працівників та оплата медичних тестувань працівників такої організації не призводить до втрати статусу неприбуткової організації. В іншому разі медзаклад втратить свій статус неприбутковості.

 

Релігійна організація продає нерухомість: що з неприбутковим статусом? 
Податківці у ІПК  від 27.11.2020 р. №4873/ІПК/99-00-05-05-02-06 зробили висновок, що у випадку отримання релігійною організацією доходів у межах своєї статутної діяльності від продажу власного нерухомого майна та використання їх на фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, така організація не позбавляється статусу неприбуткової та не сплачує податок на прибуток за цією операцією. 

У разі недотримання релігійною організацією вимог, визначених абз. 2 пп. 133.4.1 та пп. 133.4.2 ПКУ, така організація втрачає неприбутковий статус (підлягає виключенню з Реєстру неприбуткових організацій) з визначенням податкового зобов’язання з податку на прибуток відповідно до пп. 133.4.3 та пп. 133.4.4 ПКУ. Про це ми зазначали тут.

 

Неприбуткова організація виплачує дохід нерезиденту: що з податком? 
Дніпропетровські податківці наголосили, що відповідальність за повноту утримання та своєчасність перерахування до бюджету податку, зазначеного, зокрема, в п. 141.4 ПКУ, покладається на платників податку, які здійснюють відповідні виплати (п. 137.3 ПКУ).

Таким чином, при виплаті доходу нерезиденту неприбутковою організацією на таку неприбуткову організацію покладено зобов’язання з утримання податку з доходів нерезидента, який перераховується до бюджету.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»