• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №2(42) | 03.03.2021 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №2(42) | 03.03.2021 р.

Це – вже сорок другий (і другий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • роз’яснимо, як оподатковується надана неприбутковій організації безповоротна фіндопомога;
  • поговоримо, як діяти  у разі зміни місцезнаходження неприбуткової організації;
  • нагадаємо, що профспілки мають подати звіт про використання доходів за 2020 рік;
  • з’ясуємо, чи потрібно подавати звіт про використання доходів у разі відсутності діяльності.

Гарного вам читання!

***

 

Платник податку на прибуток надав безповоротну допомогу неприбутківцю: які наслідки?
Як зазначено у пп. 140.5.9 ПКУ, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Отже, якщо допомога становить понад 4% оподатковуваного прибутку за попередній звітній рік, доведеться збільшити свій фінансовий результат. Про це ми писали тут.

 

Профспілки мають подати звіт про використання доходів за 2020 рік
З 23 травня з  п. 46.2 ПКУ вилучено положення щодо подання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річної фінансової звітності професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок лише у разі порушень п. 133.4 ПКУ.

Отже, професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок за підсумками 2020 року мали подати Звіт та річну фінансову звітність до 1 березня 2021 року.

Але якщо хтось ще не встиг подати цей звіт, то до 30 квітня фінансового штрафу за несвоєчасне подання не буде. Тому ще є час це виправити. Про це ми писали тут.

 

Зміна місцезнаходження неприбуткової організації: чи повідомляти ДПС? 
Податківці у ІПК від 15.02.2021 р. №530/ІПК/99-00-18-04-02-06 зауважили: якщо разом зі зміною місцезнаходження змінюється організаційно-правова форма, доведеться подавати заяву щодо змін.

Відповідно до п. 14 Порядку №440 заява та копії документів повинні бути подані протягом десяти календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а якщо державна реєстрація змін не здійснюється – протягом десяти календарних днів з моменту виникнення зазначених обставин.

Тобто у такому випадку неприбуткова організація має подати за основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою №1-РН з позначкою «зміни» у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону). Про це докладніше читайте ось тут.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДПС
Щодо порядку подання податкової та фінансової звітності неприбутковою організацією, включеною до Реєстру неприбуткових читайте тут  («Неприбуткові організації у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню (в тому числі показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом зі Звітом), зобов’язані подавати Звіт та форми фінансової звітності за звітні періоди та у строки до 1 березня»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»