• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №5(45) | 17.06.2021 р.

Сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №5(45) | 17.06.2021 р.

Це – вже сорок п’ятий (і п’ятий  у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, як звітувати неприбутківцю у разі сплати доходу нерезиденту та податку з нього;
  • проінформуємо, що оприлюднено огляд щодо використання неприбуткових організацій в незаконних цілях за 2020 рік;
  • дізнаємося, де на сайті ДПС можна ознайомитися з Реєстром неприбутківців;
  • підкреслимо, що Уряд змінив автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги.

Гарного вам читання!

***

 

Уряд змінив автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги
Уряд постановою від 12.05.2021 р. №460 прийняв зміни до постанови КМУ від 09.10.2020 р. №927 «Деякі питання організації ведення автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги».

Зміни до постанови розроблено з метою врегулювання питання визнання вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою в період доопрацювання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги.

Також конкретизовано питання включення юридичних осіб до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги, яке відбувається одночасно з визнанням гуманітарною допомогою вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг.  Про це ми писали тут.

 

Оприлюднено огляд щодо використання неприбуткових організацій в незаконних цілях за 2020 рік 
Держфінмоніторингом за результатами проведеного дослідження ризиків використання неприбуткових організацій підготовлено огляд на тему «Використання неприбуткових організацій в незаконних цілях».

Результати дослідження свідчать, що використання неприбуткових організацій у незаконних цілях дозволяє злочинцям отримати подвійну вигоду:

  • по-перше, створити засіб для таких незаконних дій;

  • по-друге, забезпечити прикриття своєї діяльності.

Розуміння загроз та способів незаконного використання неприбуткових організацій та оцінювання відповідних ризиків дозволить нiвeлювати ймовірність залучення таких організацій.

 

Де на сайті ДПС можна ознайомитися з Реєстром неприбутківців?
Харківські податківці зауважили, що з Реєстром неприбутківців можна ознайомитись у відкритій та приватній частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС.

Робота у приватній частині здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Для перевірки даних щодо включення до Реєстру достатньо здійснити пошук за кодом ЄДРПОУ або найменуванням неприбуткової організації.

 

Неприбутківець сплатив дохід нерезиденту та податок з нього: чи треба звітувати? 
При виплаті доходу нерезиденту неприбутковою організацією на таку неприбуткову організацію покладено зобов’язання з утримання податку з доходів нерезидента, який перераховується до бюджету.

Зокрема, разом зі Звітом неприбуткові організації, які утримують та вносять до бюджету податок на доходи нерезидентів, мають надати декларацію з податку на прибуток.

Слід звернути увагу, що такі організації у Декларації, крім рядка 23 ПН, де зазначається сума сплаченого податку при виплаті доходів нерезидентам у звітному періоді, та таблиці 1 «Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України» додатка ПН до рядка 23 ПН Декларації, інші показники не заповнюють та інші додатки до Декларації не подають.

Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»