• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №12(20) | 21.07.2018 р.

Двадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №12(20) | 21.07.2018 р.

Це – вже дванадцятий з початку року (і двадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про особливості звітування з ЄСВ за новою формою (коли та як);
  • зупинимося на правилах складання та подання звітності з трансфертного ціноутворення за 2017 рік;
  • проінформуємо про оновлення одинадцяти статзвітів та про перше їх застосування;
  • визначимося, у яких випадках подана звітність до ДФС отримує ознаку «Історія подання»;
  • розповімо, як заповнювати нові таблиці додатків Д1 та Д5 до декларації з ПДВ;
  • з’ясуємо, чи слід подавати декларацію з рентної плати у разі наявності дозволу на спецводокористування;
  • ...а також поговоримо про затвердження нових довідників пільг та про зміни у переліку об’єктів оподаткування для ф. №20-опп.

Гарного вам читання!

***

За серпень будемо звітувати з ЄСВ за новими формами
Мінфін наказом від 15.05.2018 р. №511 затвердив у новій редакції форми звіту з ЄСВ та порядок їх формування та подання.

Цей наказ (а отже, і нові форми звітності) набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Документ було оприлюднено в «Офіційному віснику» від 06.07.2018 р. №51. Тож він набере чинності з 1 серпня, а звітувати за новою формою вперше будемо у вересні 2018 року. Про це все читайте у нашій новині.

Згодом львівські податківці та ДФС розмістили на своїх офіційних сайтах відповідні повідомлення (тут і тут відповідно). В них підтверджується наша позиція: вперше за новою формою слід звітувати за серпень 2018 р.

 

На додаток до попередньої новини: що змінилося у формі звіту з ЄСВ?
Після внесених змін у таблиці 1 звіту з ЄСВ з’явилися рядки для відображення різниці між нарахованим ЄСВ на зарплату працівників з інвалідністю за ставками 8,41%, 5,3%, 5,5% та за загальною ставкою 22%. У заголовній частині таблиці 1 в реквізиті 15 будемо зазначати не штатну чисельність працівників, а облікову кількість штатних працівників.

До таблиці 5 додали сім нових граф для відомостей про працівника. А саме:

  • реквізит 12 – «Професійна назва роботи»;
  • реквізит 13 – «Код ЗКПТР»;
  • реквізит 14 – «Код класифікатора професій»;
  • реквізит 15 – «Посада»;
  • реквізит 16 – «Документ підстава про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду»;
  • реквізит 18 – «дата створення нового робочого місця (штатної одиниці) на яке в звітному періоді працевлаштований працівник»;
  • реквізит 19 «Військове звання».

Таблиця 6 залишилася без змін. Але для заповнення її реквізиту 10 введено новий код типу нарахувань – 14. Цей тип нарахування буде використовуватися для відображення суми донарахування до мінімального страхового внеску за минулі періоди у разі сторнування відпускних при звільненні працівника за дні відпустки, отриманих наперед.

Про це все детальніше ми розповідали у своїй аналітиці.

 

Держстат оновив 11 форм статзвітів (у тому числі квартальну форму №1-ПВ)
На початку липня Держстат оновив на підставі відповідних своїх наказів 11 форм звітів. Зокрема:

  1. форму №1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці»;
  2. форму №24 (річна);
  3. форму №24 (місячна);
  4. форму №29-сг (річна);
  5. форму №4 сг (річна);
  6. форму №1-риба (річна);
  7. форму №1-зерно (місячна);
  8. форму №2-ТП (повітря) (річна);
  9. форму №1-АП (річна);
  10. форму №3-лг (річна);
  11. форму №1-ІКТ (річна).

Звертаємо увагу: за оновленими формами слід буде звітувати у 2019 році. Зокрема, річні форми будемо застосовувати при звітуванні за 2018 рік, а місячні та квартальні – вже за звітні періоди 2019 року.

 

У яких випадках податкова звітність отримує ознаку «Історія подання»
Житомирські податківці розповіли, що є ознакою «Історія подання» та коли вона виникає.

Відповідно до п. 4 глави 4 розд. ІV Порядку №422, якщо після подання декларації платник податків подає до граничного строку подання нову звітну із виправленими показниками, подана раніше декларація стає недіючою та отримує ознаку стану обробки «Історія подання».

Дані звітної декларації з ознакою «Історія подання» після настання граничного строку сплати податку виключаються з інтегрованої картки платника. Ознаку стану обробки «Історія подання» також отримують декларації, якщо платник податків подає разом з ними доповнення у довільній формі.

 

Як звітувати за новою формою декларації з ПДВ за червень (ІІ квартал) 2018 року – роз’яснення ДФС
За тиждень до першого звітування з ПДВ за оновленою формою податківці нарешті надали офіційне роз’яснення з цього приводу. У своєму листі від 11.07.2018 р. №21051/7/99-99-15-03-02-17 вони вказали, що дійсно, вперше за новою формою слід звітувати за червень та ІІ квартал.

Також у цьому листі наведено алгоритми заповнення нових таблиць додатків Д1, Д5 та Д9 до декларації з ПДВ. Зокрема:

  • у таблицях 1.1 Д1 та Д5 відповідно слід відображати складені за червень РК до ПН (на збільшення) та ПН, які не були зареєстровані в ЄРПН на дату подання декларації;
  • у таблицях 1.2 Д1 та Д5 відповідно слід зазначати РК до ПН (на збільшення) та ПН, які були складені з 1 липня 2015 року по 31 травня 2018 року включно, та на дату подання декларації не зареєстровані в ЄРПН.

Звертаємо увагу: відомості до таблиць 1.2 Д1 та Д5 вносяться одноразово при звітуванні за червень (ІІ квартал) 2018 року.

Про це та про те, як заповнювати новий додаток 9 до декларацію з ПДВ читайте у нашій аналітиці.

 

Є дозвіл на спецводокористування: чи подавати звітність з рентної плати?
Податківці у підкатегорії 121.05 «ЗІР» вказали, що для первинного водокористувача наявність діючого дозволу на спеціальне водокористування визначає його обов’язок подавати за основним або неосновним місцем обліку декларацію з рентної плати разом з додатком (ами) 5 (в частині рентної плати за спеціальне використання вод). Такий обов’язок виникає й у разі відсутності об’єкта оподаткування у деяких звітних періодах.

Окремо податківці вказали, як звітувати платникам рентної плати при анулюванні або у разі припинення використання води. Останнім періодом звітування є квартал закінчення терміну дії дозволу на спеціальне водокористування. Тобто факт невикористання води не звільняє від звітування з рентної плати.

 

Які помилки у звіті з ЄСВ призводять до інспекційних відвідувань Держпраці?
Найпоширенішими помилками за результатами аналізу ПФУ звітності роботодавців з ЄСВ є:

  • невідображення даних про початок та припинення трудових відносин роботодавця зі застрахованою особою;
  • допущення помилки в ознаках про наявність трудової книжки, про неповний робочий час;
  • неправильне зазначення суми перехідних виплат (відпускні, лікарняні);
  • неправильне відображення суми донарахованого ЄСВ до мінімального розміру.

Такі помилки є інформацією, яку ПФУ передає ДФС та Держпраці. Тож слід ретельно перевіряти правильність вказаних у звіті з ЄСВ відомостей про застрахованих осіб, та у разі виявлення помилок – виправляти їх.

Про це ми розповідали тут.

 

Створено ОТГ: як сплачувати та звітувати з плати за землю?
Податківці у підкатегорії 112.05 ресурсу «ЗІР» зазначили: якщо населені пункти, які входять до ОТГ належать до різних податкових органів, декларації з плати за землю подаються щодо кожного коду органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ. Тобто скільки органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням землі, стільки й декларацій має бути подано.

Окремо податківці вказали про порядок сплати плати за землю у рік створення ОТГ. У цей рік плата за землю сплачується на відкриті рахунки Держказначейства за місцезнаходженням земельної ділянки. А починаючи з нового бюджетного року потрібно буде сплачувати вже до бюджету ОТГ.

 

З 4 липня діють нові довідники податкових пільг
10 липня 2018 року ДФСУ оприлюднила Довідник податкових пільг №89/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №89/2 станом на 04.07.2018 року. Ознайомитись із довідниками можна тут.

Звертаємо увагу: при звітуванні за шість місяців платники податків мають використовувати довідники, затверджені на 1 липня. Тож при звітуванні за шість місяців 2018 року слід застосовувати довідники податкових пільг №89/1 та 89/2.

 

Звітуємо з трансфертного ціноутворення за 2017 рік до 1 жовтня включно
Податківці із Офісу великих платників податків ДФС нагадали, що останнім днем подання Звіту про контрольовані операції є 30 вересня. Але в поточному році це число припадає на вихідний день (неділя). Тому платники податків мають подати Звіт про контрольовані операції не пізніше 01.10.2018 р.

Форма Звіту та Порядок його складання залишились незмінними. Кількість додатків до звіту має відповідати кількості контрагентів – сторін контрольованих операцій, зазначених в основній частині звіту.

Податківці у своєму роз’ясненні також зупинилися на правилах сумарного відображення кількох контрольованих операцій в одному рядку додатка. Таке угруповання можливе при застосуванні будь-якого методу трансфертного ціноутворення, але тільки щодо контрольованих операцій в межах одного контракту з ідентичними товарами, які поставляються за незмінною ціною.

 

ДФС оновила довідник типів об’єктів оподаткування для складання ф. №20-ОПП
26.06.2018 р. на офіційному порталі ДФСУ у розділі «Довідники» було оприлюднено оновлений довідник типів об’єктів оподаткування (станом на 25.06.2018 р.).

Перелік доповнено двома об’єктами оподаткування: «703» «Трактор колісний» і «704» «Прес гідравлічний монтажно-запресовочний». Всі інші об’єкти оподаткування залишилися незмінними. Про це читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень/серпень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»