• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №9(17) | 31.05.2018 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №9(17) | 31.05.2018 р.

Це – вже дев’ятий з початку року (і сімнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло тільки десять днів, але за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Тож сьогодні ми:

  • нагадаємо, що вперше звітуємо з ПДВ за новою формою за червень 2018 року;
  • розповімо про майбутнє оновлення ознак доходу для заповнення форми №1ДФ;
  • поговоримо про плани Мінфіну запровадити нові форми фінзвітності та змінити порядок подання існуючих;
  • з’ясуємо, як зміняться правила подання податкової звітності з 1 січня 2019 року;
  • дізнаємося, коли після проведення перевірки слід коригувати декларацію з податку на прибуток;
  • зазначимо, як виправляти помилки у звіті про податкові пільги;
  • …і наостанок – підкажемо, які форми квартальної фінзвітності подавати, починаючи з періодів 2018 року.

Гарного вам читання!

 

***

Вперше звітуємо з ПДВ за новою формою за червень (ІІІ квартал) 2018 року
Податківці з Львівської області на підставі п. 46.6 ПКУ наголосили, що оновлені додатки платники ПДВ повинні будуть заповнювати під час подання декларації з ПДВ за червень 2018 року (ІІІ квартал 2018 року). Таки чином вони підтвердили висловлену раніше нашу думку щодо цього питання, а також позицію своїх колег – чернівецьких податківців.

Але офіційного роз’яснення від ДФС України щодо дати першого звітування з ПДВ за новою формою все одно ще немає.

Докладно про те, як змінилася декларація з ПДВ, читайте в аналітичній статті від редакції.

 

Ознаки доходу для заповнення форми №1ДФ оновлять
За проектом наказу Мінфіну (завантажити):

  • у розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів буде приведено у відповідність із нормами ПКУ, а також буде доповнено новими ознаками доходів. Зокрема, у довіднику оновлять зміст ознаки «127» та включать нові ознаки: «113», «114», «143», «145», «149», «156», «160», «183», «186 – 194»;
  • у розділі 2 «Довідник ознак податкових соціальних пільг» наведена назва ПСП приводиться у відповідність до її визначення за нормами ПКУ.

При цьому проектом наказу не змінюється ані чинний Порядок заповнення форми №1ДФ, ані її зміст. Перелік усіх змін можна завантажити тут. Про це ми розповідали у своїй новині.

 

З 1 січня 2019 року ДФС планує змінити правила подання звітності та сплати місцевих податків
Голова Офісу великих платників податків Євген Бамбізов на зустрічі з компаніями-членами Європейської бізнес-асоціації розповів, як зміниться порядок звітування у разі запровадження єдиного рахунку для сплати податків (крім ПДВ та акцизу з реалізації пального). Таке впровадження призведе до подачі єдиної декларації з місцевих податків з автоматичним рознесенням коштів на рахунки територіальних громад.

Євген Бамбізов повідомив, що основне складне питання – це зміна законодавства. «Проект змін подано до парламентського комітету і ми з ними в дискусії щодо певних норм, але в основному це технічні моменти. Комітет нас повністю підтримує», - зазначив він.

 

Нові форми фінзвітності у проекті від Мінфіну: звіт про управління та звіт про платежі на користь держави
З метою удосконалення нормативно-правових актів з бухобліку Мінфін підготував та оприлюднив проект наказу (завантажити), яким затверджуються зміни до:

  • НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»;
  • НП(С)БО 2 «Консолідована фінансова звітність».

Зокрема, проектом Наказу передбачається впровадити ще два звіти, які потрібно буде подавати разом з фінансовою звітністю:

  1. Звіт про платежі на користь держави (завантажити)

    Його повинні будуть подавати не пізніше 28 лютого видобувники корисних копалин загальнодержавного значення (секція В розділи 05-08 КВЕД ДК 009:2010) та заготовники деревини (секція А розділ 02, клас 02.20 КВЕД ДК 009:2010).

  2. Звіт про управління

    За проектом Наказу форму звіту про управління затверджувати не будуть. Але він повинен буде містити додаткову інформацію, не включену до фінансової звітності. Нею є достовірний огляд розвитку підприємства та його діяльності за звітний період з описом ризиків і невизначеностей, з якими стикається підприємство. Тож кожне підприємство, яке має подавати звіт про управління, має самостійно розробити його форму.

 

Порядок подання фінзвітності також змінять, – Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ
Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» (переглянути). Таким чином порядок подання фінансової звітності приводять у відповідність до чинного законодавства.

Зокрема, проектом постанови пропонується внести зміни щодо:

  1. доповнення переліку підприємств, які складають фінансову звітність за МСФЗ;
  2. подання фінансової звітності, складеної за МСФЗ, на основі таксономії в єдиному електронному форматі;
  3. подання окремими категоріями підприємств разом з фінансовою звітністю звіту про управління та звіту про платежі на користь державі;
  4. оприлюднення фінансової звітності згідно з вимогами, встановленими Законом №996;
  5. подання консолідованої фінансової звітності.

 

Виправляємо помилки у Звіті про суми податкових пільг – консультує ДФС
Податківці з Київської області зауважили, що формою Звіту про суми податкових пільг та Порядком його заповнення не передбачений механізм подання уточненого звіту.

Але оскільки зазначений звіт складається наростаючим підсумком з початку року, допущені помилки можна виправляти у черговому Звіті про суми податкових пільг у межах року. При цьому виправлення помилок не призводить до нарахування штрафних санкцій.

 

Коли після проведення перевірки слід коригувати декларацію з податку на прибуток?
Податківці із «Віснику» розповіли, що при виявленні за результатами документальної перевірки неправильно визначених сум доходів, витрат, амортизаційних відрахувань за даними бухобліку, які вплинули на визначення об’єкта оподаткування, можна не коригувати декларацію. Але це можливо тільки, якщо ДФС збільшила/зменшила податкові зобов’язання в інтегрованій картці платника податків. Відповідно, якщо ж коригування узгоджених сум податку не відбувається, то потрібно подавати уточнюючу декларацію.

Окремо податківці розповіли про наслідки збільшення/зменшення за результатами документальної перевірки суми від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток за минулі звітні роки. У такому разі коригування фінрезультату за звітний період, який було охоплено перевіркою, не здійснюється.

Таке від’ємне значення підлягає виправленню в декларації в наступному звітному періоді. Для цього потрібно подати доповнення до декларації з відповідним поясненням і зазначенням відповідних сум від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років, зазначивши про цей факт в спеціально відведеному місці в декларації.

 

Наостанок – аналітика від редакції (для передплатників)
Які форми квартальної фінзвітності слід подавати великим та середнім підприємствам, починаючи з періодів 2018 року? Про це читайте ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»