• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №3(11) | 22.02.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №3(11) | 22.02.2018 р.

Це – третій у новому році (і одинадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про наміри Мінфіну викласти у новій редакції форми звітності з ЄСВ та інструкції з ЄСВ;
  • зупинимося на правилах підписання декларацій підприємств, які перебувають в процесі припинення;
  • визначимося з граничним терміном подання звіту для «неприбутківців» за 2017 рік;
  • проконсультуємо, за яким ідентифікатором форми подавати «квартальникам» декларацію з прибутку в електронному вигляді;
  • з’ясуємо, чи можливе невизнання звітності після отримання другої квитанції;
  • …а також нагадаємо про правила складання фінансової звітності за 2017 рік.

Гарного вам читання!

 

***

Нові форми звітності та інструкції з ЄСВ – у проектах від Мінфіну
7 лютого 2018 року Мінфін оприлюднив відповідні проекти своїх наказів. Зокрема, ними передбачається привести у відповідність до чинного законодавства:

  1. Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ. Проект змін можна завантажити тут.
  2. Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ. З проектом можна ознайомитися за посиланням.
  3. Всі форми звітності з ЄСВ. Завантажити їх можна за цим посиланням.

Про усе це ми пишемо ось тут.

 

Хто підписує податкову звітність юрособи, яка перебуває в процесі припинення
Податківці в індивідуальній консультації від 29.01.2018 р. №303/6/99-99-08-02-01-15/ІПК підкреслили, що з моменту відкриття ліквідаційної процедури всі права керівника юрособи переходять голові ліквідаційної комісії (ліквідатору).

Саме такий ліквідатор повинен подавати та підписувати податкову звітність до контролюючого органу до дня внесення запису про припинення юрособи до ЄДР.

 

Який граничний термін подання звіту для «неприбутківців» за 2017 рік?
Податківці з Тернопільської області вказали, що Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2017 рік слід подати до 1 березня 2018 року. При цьому обов’язковими реквізитами форми звіту є інформація про дату та номер Рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій (рядок 7) та ознака неприбутковості (рядок 8).

До того ж разом зі звітом обов’язково слід подати річну фінансову звітність, яка є її додатком та його невід’ємною частиною. Як заповнювати нову форму звіту ми розповідали тут (для передплатників).

 

За яким ідентифікатором форми подавати «квартальникам» декларацію з прибутку за 2017 рік
Податківці у підкатегорії 102.23.02 «ЗІР» зазначили, що в електронному вигляді цю декларацію слід подавати з ідентифiкатором форми J0100116 (де 16 – номер версії документа, яка є чинною станом на 01.01.2018 року).

Що робити тим платникам, які помилилися та подали за неправильним ідентифікатором, податківці не розповіли. Але від себе додамо наступне.

Від помилкової декларації слід буде відмовитися. Як саме це зробити, розповідали тернопільські податківці ще у 2017 році (ця консультація актуальна й досі). Відповідно до їх роз`яснення, «платнику слід звернутись письмово до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої податкової звітності та проханням не визнавати дану звітність як податкову».

Також потрібно подати правильну декларацію, адже помилкова не враховується як подана.

 

Чи можуть податківці не визнати звітність вже після отримання другої квитанції?
Так, можуть. У роз’ясненні у підкатегорії 135.03 ресурсу «ЗІР» податківці вказали, що друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа.

Проте у разі подання декларації з неправильним заповненням обов’язкових реквізитів відповідно до п. 49.11 ПКУ податковий орган має право надіслати письмове повідомлення про відмову у прийнятті декларації із зазначенням причин. Таке повідомлення надсилається вже після отримання платником другої квитанції.

Тож ретельно перевіряйте всі обов’язкові реквізити звітності перед її відправленням до ДФС, аби не наражатися на таке повідомлення.

 

Наостанок – аналітика від редакції та про зміни у поданні статзвітності
Хто може не подавати фінзвітність податківцям? За якими критеріями підприємство визначає форму звітності? Як складати фінзвітність? Що буде за її неподання? Читайте в аналітичному матеріалі від редакції (для передплатників).

В які форми статзвітів у 2018 році внесено зміни, які відмінено, а які викладено в новій формі? А також про зміни у термінах їх подання – читайте усе це в офіційному роз’ясненні від Держстату.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на лютий і березень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»