• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №19(27) | 06.11.2018 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №19(27) | 06.11.2018 р.

Це – вже дев’ятнадцятий з початку року (і двадцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні та нам уже є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • наведемо правила звітування щодо аліментів своїх працівників;
  • проінформуємо про скасування форми звіту про податкові пільги з 2020 року;
  • визначимося, як сплачувати ПДВ та штраф у разі уточнення декларації з ПДВ;
  • з’ясуємо, як за проектом альбому Держстату будемо подавати звіти у 2019 році;
  • поговоримо про використання податківцями нових ЕЦП з 1 листопада для надсилання квитанцій та про надання АЦСК ІДД ДФС нових видів ЕЦП з 7 листопада;
  • нагадаємо, як наводити у додатку ПН інформацію щодо нерезидентів;
  • дізнаємося, як отримання збитку за результатами звітного періоду впливає на звітування з прибутку.

Гарного вам читання!

***

 

Чи можна наводити у додатку ПН інформацію про нерезидента іноземною мовою?
Податківці у підкатегорії 102.23.02 ресурсу «ЗІР» навели два алгоритми заповнення додатка ПН залежно від наявності перекладу на українську мову відомостей про нерезидента.

Так, якщо в угоді з нерезидентом здійснено переклад на українську мову відомостей про нерезидента (зокрема, його «Повне найменування нерезидента» та «Місцезнаходження нерезидента»), у Додатку ПН до декларації з податку на прибуток, такі реквізити також зазначаються українською мовою.

Коли ж в угоді нерезидента відомості вказані без перекладу на українську мову, графи «Повне найменування нерезидента» та «Місцезнаходження нерезидента» Додатка ПН до декларації заповнюються іноземною мовою. Про це ми писали тут.

 

Статистична звітність-2019: оприлюднено проект альбому форм
30 жовтня на сайті Держстату оприлюднено проект Альбому форм державних статистичних спостережень на 2019 рік.

У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2019 рік (за розділами), які у разі потреби можна роздрукувати та використати для подання звітності органам державної статистики.

 

Збільшили суму ПЗ з ПДВ за результатами уточнення: як сплачувати податковий борг?
Запорізькі податківці вказали, що у разі подання уточнюючих розрахунків до декларації з ПДВ для збільшення податкових зобов’язань з податку, платники податку повинні необхідну суму, що підлягає перерахуванню до бюджету, сплатити на електронний рахунок.

При цьому сума штрафних санкцій та пені у разі подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ сплачується до бюджету з поточного рахунка.

 

З 1 листопада податківці будуть застосовувати для надсилання квитанцій нові ЕЦП
23 жовтня ДФСУ повідомила, що з 1 листопада 2018 року:

  1. підписання повідомлень ДФС (квитанцій, інформаційних розсилок, тощо) здійснюється окремим сертифікатом, призначеним для накладання електронного цифрового підпису:SFS_2018_1.cer;
     
  2. зашифрування повідомлень на ДФС (звітність, тощо) здійснюється окремим сертифікатом, призначеним для шифрування: SFS_2018_2.cer.

 

З 7 листопада АСЦК ІДД ДФС буде видавати виключно нові сертифікати
АСЦК ІДД ДФС нагадав, що 7 листопада 2018 року наберуть чинності основні положення Закону «Про електронні довірчі послуги».

З цієї дати АСЦК ІДД ДФС почне формувати усім своїм клієнтам виключно кваліфіковані сертифікати. Такі сертифікати, як і раніше, будуть використовуватись користувачами електронних довірчих послуг для подання електронної звітності, організації електронного документообігу, отримання адміністративних послуг в електронному вигляді тощо.

Водночас посилені сертифікати відкритих ключів, що були сформовані до 07.11.2018 року, будуть і надалі обслуговуватися АЦСК ІДД ДФС до закінчення їх строку чинності.

 

Виплачуємо та звітуємо з аліментів по-новому
Звіти про здійснені відрахування та виплати за виконавчими листами тепер необхідно подавати щомісяця (раніше – щокварталу), а також після закінчення відповідних виплат або в разі звільнення працівника-аліментника (ст. 69 Закону №1404 та п. 8 р. Х Інструкції №512/5).

При цьому форма звіту не змінилася. Вона затверджена у додатку 9 до Інструкції №512/5. Граничних строків для подання звіту немає. Але конкретний строк може бути встановлено у виконавчих листах.

Звертаємо увагу! За неподання (несвоєчасне) подання Звіту винним особам роботодавця загрожує адмінштраф у розмірі від 850 до 1 700 грн (ст. 188-13 КпАП). Рішення про його стягнення і конкретний розмір ухвалює суд (ст. 221 КпАП). Про це та про зміни у перерахуванні аліментів можна дізнатися тут.

 

З 2020 року звіт про податкові пільги вже не будемо подавати
Кабмін постановою від 31.10.2018 р. №891 вніс зміни до постанови КМУ від 27.12.2010 р. №1233 .

Цим рішенням Уряд скасовує з 2020 року для суб’єктів господарювання обов’язок складати та подавати до ДФС окремий Звіт про суми податкових пільг.

Натомість облік сум податкових пільг, отриманих суб’єктами господарювання, буде здійснюватися контролюючими органами на підставі інформації, наявної в поданих такими суб’єктами господарювання деклараціях.

Про це та про те, які дані про пільги потрібно буде наводити у податковій звітності, читайте у новині.

 

І наостанок – аналітика для передплатників
Підприємство за результатами звітного періоду отримало збиток. Як його відобразити в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності? Як заповнити декларацію з прибутку у такому випадку? Чи доведеться подавати звіт про пільги? Про це читайте у нашій статті.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»