• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №2(32) | 29.01.2019 р.

Тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №2(32) | 29.01.2019 р.

Це – другий з початку 2019 року (і тридцять другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • наведемо рекомендацію ДФС щодо подання декларації з прибутку за новою формою вже при звітуванні за 2018 рік;
  • поговоримо про особливості заповнення нового річного звіту з ЄСВ підприємцями;
  • розповімо про появу нової декларації з податку на нерухомість;
  • нагадаємо, як підприємцям слід заповнювати річні декларації з єдиного податку та про доходи;
  • зазначимо, що до 1 березня слід встигнути подати звіт за формою №10-ПІ до ФСС НВВ;
  • поговоримо про заповнення річної фінзвітності;
  • з’ясуємо, чи буде вважатися декларація поданою, якщо не заповнений хоча б один із її обов’язкових реквізитів.

Гарного вам читання!

***

 

Податківці рекомендують звітувати з податку на прибуток за 2018 рік за оновленою формою
8 січня на сайті ДФСУ оприлюднено лист від 04.01.2019 р. №357/7/99-99-15-02-01-17, в якому податківці у подробицях розказали, що змінилося в оновленій декларації з прибутку.

Крім того, ДФСУ зауважила, що видання Наказу №842 обумовлено змінами з 01.01.2018 року в оподаткуванні податком на прибуток, які впливають на показники бюджету поточного року. А отже, платникам податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період – 2018 рік рекомендовано подавати декларацію за оновленою формою.

До того ж з 10 січня в оновленому Реєстрі форм електронних документів на сайті ДФСУ міститься нова форма декларації з податку на прибуток. Щоправда, тільки для «квартальників» – J0100117.

Також нова форма декларації з прибутку міститься в оновленому «Єдиному вікні»: для «квартальників» – J0100117, для річних платників-фізосіб – F0100702.

Для річних платників-юросіб залишився старий, не оновлений формат – J0108104. Саме за нею таким юрособам слід звітувати за 2018 рік.

 

Алгоритм заповнення звіту з ЄСВ за 2018 рік для ФОП
16 січня чернівецькі фахівці ПФУ надали роз’яснення щодо особливостей заповнення Таблиці 1 нового звіту з ЄСВ для ФОПів.

Вони зазначили, що у колонці 2 Таблиці 1 обов’язково вказується код категорії застрахованої особи:

  • 5 – якщо працювали на загальній системі оподаткування;
  • 6 – якщо працювали на спрощеній системі оподаткування.

У колонці 3 зазначається:

  • платниками на загальній системі – сума чистого доходу, заявлена в податковій декларації, поділена на кількість місяців, протягом яких платник перебував на обліку як платник єдиного внеску;

  • платниками на спрощеній системі – самостійно визначена сума доходу.

У графу 4 вноситься сума від мінімальної до максимальної величини бази нарахування єдиного соцвнеску.

За прикладами від ДФС, графа 3 має бути обов'язково заповнена фізособами-«єдинниками» та не може бути меншою за 3723 грн. А от при неотриманні доходу на загальній системі у цій графі зазначається 0 грн.

У титульному аркуші Звіту обов’язково повинні бути вказані періоди перебування на загальній/спрощеній системі. В полі «Початок періоду» завжди має бути зазначене 01 число місяця, а в полі «Кінець періоду» – останній календарний день місяця.

Позицію ДФС щодо заповнення графи 3 таблиці 1 Звіту з ЄСВ дивіться тут, з її офіційними прикладами щодо заповнення звіту з ЄСВ можна ознайомитися тут (хоча на практиці деякими з них скористатися не вийде), а з нашою аналітикою – ось тут.

 

Набрала чинності нова декларація з податку на нерухомість
Наказом від 15.11.2018 р. №897 Мінфін виклав у новій редакції форму декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

18 січня цей наказ опубліковано в "Офіційному віснику України" №5/2019. А отже, саме 18 січня він набрав чинності (з дня його офіційного опублікування).

За п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування.

Тобто, оскільки Наказ №897 опубліковано у 2019 році, то за правилами ПКУ вперше за оновленою формою декларації з податку на нерухомість слід звітувати у 2020 році на 2020 рік.

Думка ДФС щодо цього наразі невідома. Податківці ще можуть наголосити на поданні нової декларації вже для звітування на 2019 рік.

З аналізом нової декларації з податку на нерухомість можна ознайомитися тут.

 

До 1 березня 2019 року слід подати звіт за формою №10-ПІ
Фонд соцзахисту інвалідів нагадав, що Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за формою №10-ПІ (річна) роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня. Його слід подавати відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані.

Форму звітності та Інструкцію щодо її заповнення затверджено Наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. №42.

Зверніть увагу, що звіти надаються тільки в паперовому вигляді безпосередньо до територіальних відділень Фонду соціального захисту інвалідів або надсилаються рекомендованим листом.

 

Заповнюйте всі обов'язкові реквізити декларації – інакше її податківці не визнають
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що вичерпний перелік обов’язкових реквізитів, які повинна містити податкова декларація визначено п. 48.3 та 48.4 ПКУ.

Тому, якщо платником податку у податковій декларації не заповнений хоча б один із обов’язкових реквізитів, то така декларація не вважається податковою (п. 48.7 ПКУ).

У разі отримання відмови контролюючого органу у прийнятті податкової декларації платник податків має право (п. 49.12 ПКУ):

  • подати податкову декларацію та сплатити штраф у разі порушення строку її подання;
  • оскаржити рішення контролюючого органу у порядку, передбаченому ст. 56 ПКУ.

 

І наостанок – три аналітики від редакції
Як заповнювати декларацію з єдиного податку фізособам-«єдинникам» І, ІІ та ІІІ груп за 2018 рік з урахуванням різних видів доходів – читайте тут.

Що слід врахувати фізособам-«загальникам» при заповненні декларації про доходи ми розповідали ось тут.

Кому і коли подавати фінзвітність? Хто має оприлюднювати її на своєму сайті разом з аудиторським висновком? Про все це читайте тут.

 Річна звітність із зарплати, податку на прибуток та ПДВ: що треба знати

Річна звітність із зарплати, податку на прибуток та ПДВ: що треба знати?
У бухгалтера Новий рік настає тільки після здачі всіх річних звітів. Для успішного їх подання необхідно знати про:

  • зміни з ЄСВ, ПДФО, у звітності №1ДФ і за річною квотою 5%;
  • нову декларацію з податку на прибуток;
  • ПДВ: невідомі особливості відомих операцій (від події до декларації).

Дізнайтесь про це і не тільки з відеозапису головної бухгалтерської події зими – Великого Річного Семінару. Зараз діють знижки, встигніть скористатися!

А ще гарантовано отримайте актуальний подарунок: ексклюзивний відеоурок «Квота на працевлаштування: новий звіт до 1 лютого».

Детальніше за посиланням >>>

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на лютий – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»