• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №5(35) | 12.03.2019 р.

Тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №5(35) | 12.03.2019 р.

Це – п’ятий з початку 2019 року (і тридцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • дізнаємося, який екземпляр декларації буде вважатися поданим у разі надіслання декількох;
  • поговоримо про плани Мінфіну змінити порядок подання фінзвітності;
  • нагадаємо, що у 2019 році ще подаємо звіт про податкові пільги, а от з 2020 року його вже скасують;
  • проінформуємо про появу проекту наказу щодо змін до форми декларації з податку на прибуток;
  • розповімо про чергове оновлення «Єдиного вікна».

Гарного вам читання!

***

Порядок подання фінзвітності зазнає змін: проект від Мінфіну
1 березня 2019 року на сайті Мінфіну опубліковано проект постанови КМУ (завантажити). Ним пропонується внести зміни до Порядку подання фінансової звітності. А саме щодо:

  • подання суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, звіту про платежі на користь держави відповідно до Закону «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях»;

  • приведення у відповідність до законодавства норм щодо особливостей застосування Порядку на тимчасово окупованій території, території проведення антитерористичної операції та території здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Крім того, уточнюється, що підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, які зобов’язані складати фінансову звітність за МСФЗ) та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати.

Весь перелік змін можна переглянути тут (завантажити).

У 2019 році ще подаємо звіт про пільги, а з 2020 року його скасують
Харківські податківці нагадали, що постановою КМУ від 31.10.2018 р. №891 з 2020 року скасовується подання окремого Звіту про суми податкових пільг.

Але до цього моменту подання звіту ніхто не відміняв. Тому протягом 2019 року за підсумками кварталів слід його обов’язково подавати.

За його неподання слід буде сплачувати штраф: за перше порушення 170 грн, за наступні – 1020 грн. Про це ми зазначали ось тут.

Надіслали декілька примірників декларації: який вважається прийнятим?
У підкатегорії 135.03 «ЗІР» податківці вказали, що обмежень щодо надсилання протягом одного дня декількох звітних документів в електронному вигляді немає.

Крім того, платник податків має право повторно відправляти податкові декларації, розрахунки, звіти у разі виправлення помилок до закінчення їх граничного строку подання, вказавши при цьому тип документа «звітний новий».

Саме тому якщо платник податків надіслав до ДФС кілька примірників одного податкового документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), то оригіналом вважається електронний документ, отриманий ДФС останнім. Але це за умови, що його було прийнято до бази даних ДФС  та платнику податків надійшла про це друга квитанція.

Увага! Декларація з податку на прибуток знову зміниться
5 березня 2019 року ДФСУ на своєму веб-сайті оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується затвердити зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Весь перелік змін до декларації можна переглянути тут (завантажити)>>

Основною метою підготовки цього проекту є приведення форми декларації у відповідність із чинними положеннями ПКУ та постанови від 31.10.2018 р. №891.

З огляду на це, вносяться зміни до окремих додатків декларації:

  • додаток ПН – щодо заповнення відомостей про нерезидента;

  • додаток ВП – щодо можливості подання платником податку на прибуток фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється,якщо уточнення показників здійснюється у складі декларації за будь-який наступний податковий період відповідно до положень пп. «б» п. 50.1 ПКУ.

Зверніть увагу! Форма декларації доповнюється додатком ПП (завантажити). В ньому будуть відображатися суми податку на прибуток, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг. Цей додаток набере чинності з 2020 року.

Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 05.03.2019 р.)
Податківці оприлюднили доповнення до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.27.5.0 станом на 05.03.2019 року.

Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 27.12.2018 року по 05.03.2019 року включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.27.*

При цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними.

Фінзвітність за МСФЗ: який комплект чекає ДФС?
Дніпропетровські податківці вказали, що загальні вимоги щодо подання фінансової звітності, настанови щодо її структури та мінімальні вимоги щодо її змісту встановлено МСБО 1.

Згідно з п. 10 МСБО 1 повний комплект фіназвітності повинен містити такі складові:

  • звіт про фінансовий стан на кінець періоду;
  • звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід за період;
  • звіт про зміни у власному капіталі за період;
  • звіт про рух грошових коштів за період;
  • примітки, які містять стислий виклад суттєвих облікових політик та інші пояснення;
  • порівняльну інформацію стосовно попереднього періоду;
  • звіт про фінансовий стан на початок найбільш раннього порівняльного попереднього періоду, коли суб’єкт господарювання застосовує облікову політику ретроспективно або здійснює ретроспективний перерахунок статей своєї фінансової звітності, або коли він перекласифікує статті своєї фінансової звітності.

А от звіт про управління та звіт про платежі на користь держави не є складовими фінансової звітності і, відповідно, обов’язку подання таких звітів разом з декларацією з податку на прибуток  законодавством не визначено.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на березень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»