• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №10(40) | 28.05.2019 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №10(40) | 28.05.2019 р.

Це – десятий з початку 2019 року (і сороковий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • поговоримо про ідентифікатори для звітування  з ЄСВ в електронному вигляді;
  • нагадаємо, як заповнювати рядки щодо військового збору у розділі ІІ форми №1ДФ;
  • проінформуємо про затвердження Держстатом нової форми №2К-П (місячна) «Обстеження ділової активності промислового підприємства»;
  • розповімо, як звітувати неприбутковій організації у разі її виключення з Реєстру;
  • зазначимо, що Держстат оприлюднив табель та альбом форм на 2019 рік;
  • визначимося, як відобразити в ф. №1ДФ суму відпускних у разі початку відпустки з 1 числа місяця.

Гарного вам читання!

***

 

Статзвітність-2019: з'явилися табель та альбом форм!
Ось так посеред року Держстат нарешті затвердив:

Нагадаємо, що на сайті Держстату також можна ознайомитися з календарем подання статистичної та фінансової звітності у 2019 році.

 

Працівник йде у відпустку з першого числа: коли відображати відпускні в ф. №1ДФ?
Податківці у листівці щодо ПДФО та ф. №1ДФ зауважили: якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження, у тому числі за час відпустки, то з метою їх оподаткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (пп. 169.4.1 ПКУ).

Відповідно відпускні (в тому числі перехідні), які нараховують і виплачують повністю за три дні до початку відпустки, в повному розмірі потрібно вказувати саме в кварталі нарахування та виплати.

Крім того, військовий збір сплачується в строки, встановлені для сплати ПДФО. Тому, в розділі ІІ форми №1ДФ за квартал, у якому відпускні були нараховані та виплачені, слід відобразити і загальну суму військового збору. Про це читайте  тут.

 

З 2020 року статзвіт за ф. №2К-П слід буде подавати щомісяця
Наказом від 21.05.2019 р. №163 Держстат затвердив нову форму державного статистичного спостереження №2К-П (місячна) «Обстеження ділової активності промислового підприємства».

Зверніть увагу, що змінився термін подання цього звіту. Досі його слід було подавати щоквартально. А з 1 січня 2020 року потрібно буде подавати щомісяця – не пізніше 10 числа звітного місяця.

 

Неприбуткову організацію виключено з Реєстру: як звітувати?
Податківці з Київської області наголосили, що за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня звітного року така неприбуткова організація зобов'язана щокварталу подавати до ДФС декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком).

До того ж вона має сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду, та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного звітного року така неприбуткова організація подає декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

 

При звітуванні з ЄСВ в електронному вигляді правильно обирайте його ідентифікатор
Тернопільські податківці нагадали, що звіт з ЄСВ подається страхувальниками до контролюючих органів за формою, затвердженою відповідно до Порядку №435, а саме:

  1. Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (Додаток 4 до Порядку №435) за ідентифікатором форми F/J3000412 (F – для роботодавців фізичних осіб – підприємців, у тому числі, тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та осіб, що провадять незалежну професійну діяльність, /J – для роботодавців – юридичних осіб);

  2. Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (Додаток 5 до Порядку №435) за ідентифікатором форми F3000512 – для фізичних осіб-підприємців, у тому числі, тих, які обрали загальну та/або спрощену систему оподаткування; за ідентифікатором форми F3005112 – для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та/або членів фермерського господарства;

  3. Звіт про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті, та суми доплати (Додаток 6 до Порядку №435) за ідентифікатором форми F3000612;

  4. Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (Додаток 7 до Порядку №435) за ідентифікатором форми F/J3000712.

 

Як заповнювати рядки щодо військового збору у розділі ІІ форми №1ДФ?
Запорізькі податківці вказали, як у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» заповнити рядок щодо військового збору.

А саме: у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

Відомості про фізособу – платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Тобто у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»