• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №13(43) | 16.07.2019 р.

Сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №13(43) | 16.07.2019 р.

Це – тринадцятий з початку 2019 року (і сорок третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • проінформуємо про зміни у формах деяких статистичних звітів;
  • визначимося, як звітувати з ПДВ «єдиннику» після переходу на загальну систему;
  • нагадаємо, в яких випадках при застосуванні РРО слід подавати звіт за ф. № ЗВР-1;
  • поговоримо про звітування з туристичного збору за ІІ квартал 2019 року;
  • розповімо про затвердження нових довідників податкових пільг.

Гарного Вам читання!

***

 

З 1 липня – нові довідники податкових пільг
5 липня 2019 року ДФСУ оприлюднила Довідник податкових пільг №93/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №93/2 станом на 01.07.2019 року. Саме їх слід застосовувати при звітуванні з податкових пільг за шість календарних місяців 2019 року.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Ознайомитися з довідниками можна на нашому порталі в розділі «Довідники»>>

 

Держстат оновив форми №51-вант та №51-пас для фізосіб-підприємців
Держстат наказом від 14.06.2019 р. №216 оновив деякі форми статистичної звітності для фізосіб-підприємців, що здійснюють автомобільні пасажирські або вантажні перевезення.

Відповідно з 1 січня 2020 року втрачає чинність наказ Держстату від 28.07.2016 р. №133, яким затверджені чинні наразі форми таких звітів:

  • №51-вант (2 рази на рік) звіт «Обстеження фізичної особи-підприємця, що здійснює вантажні автомобільні перевезення на комерційній основі»;
     
  • №51-пас (2 рази на рік) «Обстеження фізичної особи-підприємця, що здійснює пасажирські автоперевезення на маршруті»;

Отже, оновлені форми звітів треба буде подавати вперше у 2020 році (двічі на рік) у такі строки:

  • №51-вант до 25 квітня та до 25 жовтня 2020 року;
     
  • №51-пас до 25 травня та до 25 листопада 2020 року.

На жаль, порядку складання цих звітів новий Наказ №216 не містить. Про це ми зазначали тут.

А от оновлені форми №51-авто та №1-кб слід буде  використовувати зі звіту за січень 2020 року. Їх було затверджено наказами Держстату від 21.06.2019 р. №224 та від 21.06.2019 р. №223 відповідно. Про це читайте тут.

 

Держстат скасував форму №1-ціни (спожив)
Держстат наказом від 04.07.2019 р. № 233 визнав таким, що втратив чинність, з 1 січня 2020 року наказ Держстату  від 29.08.2016 р. №157. Ним було затверджено форму державного статистичного спостереження №1-ціни (спожив) (місячна) «Середні ціни (тарифи) та індивідуальні індекси цін (тарифів) на споживчі товари (послуги)».

Ця форма поширювалася на органи державної статистики міст, у яких проводяться спостереження за змінами цін (тарифів) на споживчі товари (послуги).

Тож з 1 січня 2020 року форму №1-ціни (спожив) (місячна) їм більше не потрібно буде подавати. Звісно, якщо до цього часу Держстат не перезатвердить її у новій редакції. Про це читайте у нашій новині тут.

 

Звіт за ф. №ЗВР-1: хто та коли має подавати?
Податківці з Офісу великих платників нагадали, що звіт за ф. №ЗВР-1 подається за період виходу з ладу РРО або у разі тимчасового відключення електроенергії, коли використовувалась розрахункова книжка.

При цьому разом зі звітом суб’єкти господарювання мають подати до ДФС Довідку про використані розрахункові книжки у разі використання розрахункових квитанцій.

І пам'ятайте, що такий звіт подається до органу ДФС за місцем реєстрації РК до 15 числа включно наступного місяця за звітним. При поданні звітності одночасно надавати книги ОРО чи РК не потрібно.

 

Відзвітувати з турзбору за І півріччя 2019 року слід до 9 серпня включно
По-перше, граничний термін подання декларації з туристичного збору за I півріччя 2019 року – 09.08.2019 року. Відповідно за ІІ квартал слід сплатити турзбір до 19 серпня 2019 року включно.

По-друге, наразі так й не затверджено нової форми декларації. Свого часу перед звітуванням за І квартал 2019 року одеські податківці зауважували, що при поданні старої форми декларації слід заповнювати рядок 3 стовпчик 5 «Нарахована сума збору за звітний квартал, усього». Про це ми писали тут.

 

Відмовилися від єдиного податку та перейшли на загальну систему: як звітувати з ПДВ?
Івано-франківські податківці нагадали, що квартальний податковий період подання звітності з ПДВ можуть вибрати платники податку, які сплачують єдиний податок. У разі, якщо «єдинник»-платник ПДВ переходить на загальну систему, такий платник податку зобов'язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на сплату інших податків і зборів, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками місяця.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»