• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №14(44) | 29.07.2019 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №14(44) | 29.07.2019 р.

Це – чотирнадцятий з початку 2019 року (і сорок четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти:

 

  • проінформуємо, що з 22 липня почали діяти нові документи для отримання ЕЦП від АЦСК ІДД ДФС;
  • поговоримо про зміни порядку подання фінансової звітності;
  • визначимося, яких змін зазнав ПСБО 25;
  • розповімо, як проводиться камеральна перевірка декларації з ПДВ;
  • зазначимо, чи можна під час перевірки подавати уточнюючі до декларацій;
  • з’ясуємо, як виправити помилку у Звіті про суми податкових пільг.

Гарного Вам читання!

***

 

З 22 липня почали діяти нові документи для отримання ЕЦП від АЦСК ІДД ДФС
Наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 18.07.2019 р. №74 затверджено Договір про надання електронних довірчих послуг та нові форми реєстраційних документів:

Нові форми реєстраційних документів для отримання електронних довірчих послуг необхідно використовувати з 22 липня 2019 року. Форми реєстраційних документів попереднього зразка будуть прийматися відокремленими пунктами реєстрації користувачів Надавача до 31 липня 2019 року включно.

В цьому повідомленні також йшлося про видання АЦСК ІДД ДФС з 01.08.2019 р. тільки захищених носіїв ЕП, але 26 липня цю інформацію прибрали з повідомлення. Про це все ми писали тут.

 

Порядок подання фінансової звітності зазнав змін
Кабмін постановою від 17.07.2019 р. №625 вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419.

По-перше, змінами передбачено подання суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, звіту про платежі на користь держави відповідно до Закону «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях».

По-друге, уточнюється, що підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за МСФЗ) та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати. Це пов'язано з тим, що таким підприємствам за оновленими нормами НП(С)БО 1 надано право складати фінзвітність за формами за НП(С)БО 1.

Про це та про інші зміни читайте ось тут.

 

З 23 липня діють зміни щодо обліку витрат та норми П(С)БО 25
Наказом Мінфіну від 31.05.2019 р. №226 було внесено зміни до П(С)БО 25, Інструкції №291, П(С)БО 31 та НП(С)БО 1. Вони набрали чинності з 23 липня 2019 року (дня опублікування наказу в «Офіційному віснику України» №55).

Згідно з змінами  П(С)БО 25 тепер матиме назву «Спрощена фінансова звітність». До того ж його норми застосовуватимуться:

1) для складання фінансової звітності малого підприємства:

  • малими підприємствами - юридичними особами, які визнані такими відповідно до Закону про бухоблік (крім тих, яким відповідно до податкового законодавства надано дозвіл на ведення спрощеного обліку доходів та витрат);

  • представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності;

2) для складання фінансової звітності мікропідприємства:

  • мікропідприємствами - юридичними особами, які визнані такими відповідно до Закону про бухоблік;

  • підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства;

  • непідприємницькими товариствами.

Звернітьу увагу, що у фінансову звітність малого підприємства додано окремі рядки для нематеріальних активів. Форму №1-м після рядка доповнено новими позиціям:

  • нематеріальні активи — 1000;

  • первісна вартість — 1001;

  • накопичена амортизація — 1002.

Рахунки класу 9 «Витрати діяльності» будуть вести усі підприємства з відкриттям за власним рішенням рахунків класу 8 «Витрати за елементами». Про це все ми писали тут.

 

Як проводиться камеральна перевірка декларації з ПДВ?
Податківці розповіли, що камеральна перевірка проводиться протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання.

Найбільша частина показників декларації з ПДВ зіставляється з даними Єдиного реєстру податкових накладних. До того ж показники, відображені платником у деклараціях, порівнюються з аналогічною інформацією, наявною у митних деклараціях, Z-звітах тощо.

У разі встановлення невідповідності рядків декларації з ПДВ базам даних ДФС та податковій звітності платнику направляється акт. В ньому фіксуються встановлені під час камеральної перевірки декларації порушення або лист для визначення правомірності відображення показників у звітності з ПДВ.

 

Як виправити помилку у Звіті про суми податкових пільг?
Івано-франківські податківці зауважили, що наразі нормами Порядку заповнення звіту про суми податкових пільг не передбачено механізму подання уточненого звіту. Але зазначений звіт складається наростаючим підсумком з початку року. Тому допущені помилки слід виправляти у черговому Звіті про суми податкових пільг у межах року.

Виправлення помилок у Звіті про суми податкових пільг не призводить до нарахування штрафних санкцій.

 

Чи можна під час перевірки подавати уточнюючі до декларацій?
Податківці з Офісу великих платників податків наголосили, що під час проведення документальних планових та позапланових перевірок платник податків не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше декларацій за будь-який звітний період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом. Це передбачено п. 50.2 ПКУ.

Тому уточнення можна здійснити тільки до дати початку проведення перевірки, яка вказана в копії наказу про проведення документальної планової або позапланової перевірки.

Окремо податківці нагадали, що документальна перевірка вважається розпочатою після отримання або пред’явлення платнику податків документів, що дають контролюючому органу право на її проведення.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»