• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №17(47) | 24.09.2019 р.

Сорок сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №17(47) | 24.09.2019 р.

Це – сімнадцятий з початку 2019 року (і сорок сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні, за цей час сталося чимало, тож є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що депутати ВРУ прийняли закон про єдину звітність з ЄСВ та ПДФО;
  • зазначимо, що на думку міністра КМУ Д. Дубілета, застосування токенів не може бути обов'язковим;
  • наголосимо, що Держстат скасував заявку на реєстрацію ЕЦП;
  • наведемо роз’яснення Держстату щодо заповнення форми №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки);
  • поговоримо про нові договори про визнання електронних документів ДПС;
  • розповімо про появу проектів альбому та табелю форм державних статистичних спостережень на 2020 рік.

Гарного Вам читання!

***

 

Увага! З'явилися нові договори про визнання електронних документів ДПС
У зв’язку з реорганізацією та перейменуванням ДФС на ДПС податківцями були запроваджені нові договори про визнання електронних документів.

Договори укладаються з ГУ ДПС відповідно до наказу Мінфіну №557. Платники податків укладають Договір про визнання електронних документів з головними управліннями ДПС.

Нові договори у розрізі всіх областей оприлюднено в Е-кабінеті ДПС за посиланням.

Статистична звітність-2020: оприлюднено проекти альбому та табелю форм
10 вересня на сайті Держстату було оприлюднено:

 

Застосування токенів не може бути обов'язковим, – Дубілет

Нагадаємо, що 23 липня 2019 року на сайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДФС вказувалося, що з 01.08.2019 р. клієнти АЦСК ІДД ДФС зможуть отримати електронні довірчі послуги від Надавача виключно на захищені носії ключової інформації. Згодом податківці вже передумали їх видавати. Про це ми розповідали тут.

Але питання необхідності їх застосування продовжує турбувати представників бізнесу.

І ось міністр Д. Дубілет на своїй сторінці у Facebook звернув увагу на цю проблему.

Він зазначив, що «останнім часом держава почала змушувати громадян отримувати ЕЦП на "флешках" (токенах). Це неправильно. До цієї проблеми теж доберемося».

Водночас, за інформацією від М.Е.DOC, «ЦСК «Україна» має впродовж двох місяців пройти переакредитацію щодо обов’язкового надання ЕП на захищених носіях. Про це ми зазначали ось тут.

 

Єдиній звітності з ЄСВ та ПДФО бути: закон прийнято в цілому!
19 вересня Верховна Рада розглянула у другому читанні та підтримала в цілому:

  • законопроект №1057 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»;

  • законопроект №1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Ці законопроекти запроваджують з 1 січня 2021 року нову об’єднану звітність з ЄСВ і ПДФО, яка є уніфікованішою та з єдиним встановленим терміном подання. Зокрема, для страхувальників запроваджується квартальна звітність з ПДФО та ЄСВ з розбивкою за місяцями звітного кварталу.

 

Держстат скасував заявку на реєстрацію ЕЦП
Відтепер для подання звітів в електронному вигляді до Державної служби статистики достатньо лише кваліфікованого електронного підпису. При цьому більше не потрібно подавати документ «Заявка на реєстрацію електронного цифрового підпису» (ідентифікатор форми S1391101).

Про це на своєму сайті повідомила Державна служба статистики у розділі Для респондентів - Електронна звітність.

 

Як заповнити форму №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки)?
Держстат у роз'ясненні від 08.07.2019 р. №19.1.2-12/28-19 зазначив, що показники форми №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) включають дані станом на 31 грудня звітного року і ґрунтуються на даних документів первинного обліку.

Якщо на підприємстві у звітному році не було працівників, які працюють зі шкідливими умовами праці, форма має містити дані тільки в рядках 10010, 10160, 10170 розділу I та в разі наявності пільг за особливий характер праці або працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, - у рядках 11070, 11080, 11110, 11120, 11140 розділу II відповідно. Рядки 10020 - 11140 не враховують працівників, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею віку, встановленого чинним законодавством.

За відсутності даних відповідні рядки (графи) мають містити прочерки. Докладніше про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на жовтень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»