• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №18(48) | 15.10.2019 р.

Сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №18(48) | 15.10.2019 р.

Це – вісімнадцятий з початку 2019 року (і сорок восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, тож є про що розповісти. А саме:

  • ознайомимося зі строками подання звітів до Держстату у 2020 році;
  • визначимося, як подати ф. №20-ОПП через Е-кабінет;
  • поговоримо про заповнення додатку 6 до декларації з акцизу у разі продажу алкоголю;
  • повідомимо, що незабаром з'явиться нова форма декларації з ПДВ;
  • зазначимо, що вперше звітувати з акцизу за оновленою декларацією слід за вересень 2019 року;
  • розповімо, як заповнювати ф. №1ДФ щодо нарахованого доходу ФОП;
  • зауважимо, що за 2019 рік фізособи-«загальники» та фізособи мають подавати нову декларацію.

Гарного Вам читання!

***

 

Знайомимося зі строками подання звітів до Держстату у 2020 році
Держстат на своєму офіційному сайті оприлюднив Проект календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2020 рік.

Переглянути календар>>

При цьому респонденти можуть вибрати найприйнятніший для себе спосіб подання звітності:

  • у формі електронного звіту;

  • поштою або факсом (з подальшим підтвердженням на паперових носіях) на адресу відповідного ГУ статистики або будь-якого з його відокремлених підрозділів (звертаємо увагу, що датою подання звітності буде дата отримання оригіналів звітів органами держстату);

  • безпосередньо при відвідуванні відповідного ГУ статистики або будь-якого з його відокремлених підрозділів.

 

Увага! Незабаром з'явиться нова форма декларації з ПДВ
9 жовтня 2019 року ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити). Ним пропонується затвердити зміни до:

  1. форми декларації з ПДВ (завантажити). Зокрема, в новій редакції буде викладено Довідка (Д6) (завантажити). Він подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів;

  2. уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (завантажити);

  3. Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (завантажити);

  4. форми розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Її буде викладено у новій редакції (завантажити).

Оновлення форми декларації з ПДВ та Порядку її заповнення пов'язане з введенням банківських рахунків за IBAN та скасуванням окремого Звіту про податкові пільги з 1 січня 2020 року.

 

Вперше звітувати з акцизу за оновленою декларацією слід за вересень 2019 року
Податківці у підкатегорії 116.07 «ЗІР» вказали, що платники акцизного податку вперше подають декларацію акцизного податку з урахуванням змін, внесених Наказом №189, не пізніше 21 жовтня 2019 року за звітний період – вересень 2019 року.

Зауважимо, що у новій формі змінено не всі розділи декларації. Тому інформація про зміни зазначена наприкінці всіх додатків. Але для тих, хто подає у паперовій формі, потрібно пам'ятати, що деякі ДПС приймають декларацію тільки у разі зазначення останнього наказу Мінфіну щодо змін у шапці. Тим же, хто подає в електронній формі, слід звернути увагу на формат нової декларації. За версією «Єдиного вікна» 1.27.15.0 (станом на 24.09.2019 р.) це J/F0209507.

 

Як подати форму №20-ОПП через Е-кабінет?
Дніпропетровські податківці зазначили, що при формуванні ф. №20-ОПП в Е-кабінеті реєстраційні дані платника у повідомленні заповнюються автоматично на основі даних ДПС. А от дані щодо об’єктів оподаткування платник заповнює самостійно.

Повідомлення за ф. №20-ОПП опрацьовується повністю в автоматичному режимі та результат опрацювання відображається у Квитанції №2, яку можливо переглянути у режимі «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.

Після цього дані про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, мають відображатися у режимі «Облікові дані платника» Електронного кабінету.

 

Перейшли на загальну систему з ІІІ кварталу: як звітувати з прибутку?
Запорізькі податківці нагадали, що відповідно до пп. «а» пп. 137.5 ПКУ річний звітний період встановлюється, зокрема, для платників податку, які зареєстровані протягом звітного року (новостворені). Вони сплачують податок на прибуток на підставі річної декларації за період діяльності у звітному році.

На підставі цієї норми податківці наголосили, що платники єдиного податку, які з 1 січня поточного року або пізніше переходять на загальну систему, сплачують податок на прибуток на підставі декларації за річний звітний період (як новостворені), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року.

 

Виплачуєте дохід ФОП: як заповнити форму №1ДФ?
Дохід, виплачений самозайнятій особі, відображається у ф. №1ДФ за ознакою доходу «157».

Якщо підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, то графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються. В таких графах проставляються нулі.

Про це та про те, які документи мають бути у наявності, щоб не оподатковувати ПДФО та військовим збором доходи підприємців, читайте тут.

 

Декларація з акцизу у разі продажу алкоголю: як заповнити додаток 6?
У графі 2 розд. I «Вид підакцизних товарів» Додатка 6 декларації з акцизного податку вказується назва товару (продукції), який (яку) відповідно до пп. 215.3.1, 215.3.2 ПКУ віднесено до підакцизних.

При цьому підакцизні товари підлягають відображенню в Додатку 6 таким чином:

  • рядок 1 – лікеро-горілчана продукція;

  • рядок 2 – виноробна продукція, інші спиртові дистиляти, продукти з вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше;

  • рядок 3 – пиво.

Розділ Д «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» декларації акцизного податку заповнюється на підставі Додатка 6. Про це ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на жовтень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»