• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №17(70) | 22.09.2020 р.

Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №17(70) | 22.09.2020 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і сімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже два тижні.

За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • наголосимо, що подання ф. №20-ОПП підтверджує реальність діяльності;
  • зазначимо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 08.09.2020 р.);
  • зауважимо, що незабаром з'явиться нова декларація з прибутку;
  • визначимося, як заповнювати ф. №20-ОПП у разі реєстрації підприємства у квартирі засновника;
  • з’ясуємо, чи потрібно при звітуванні з ТЦУ повідомляти про участь у міжнародній групі компаній;
  • проінформуємо, що Мін'юст вніс зміни до форм реєстраційних документів;
  • повідомимо, що новий ЄДР доопрацювали та оновили програмне забезпечення

Гарного вам читання!

***

 

Подання ф. №20-ОПП підтверджує реальність діяльності
Херсонські податківці наголосили: якщо платник податків не подав або несвоєчасно подав форму № 20-ОПП, і в електронній базі контролюючого органу відсутня інформація про об’єкти, які використовуються ним для ведення господарської діяльності, такий суб’єкт господарювання відноситься до списку ризикових платників ПДВ, а операції, які він здійснює, відповідають критеріям ризиковості операцій. І як наслідки – блокування реєстрації  ПН/РК.

Для подання пояснень та копій документів, що підтверджують реальність господарської операції, платнику податків необхідно довести необхідність матеріально-технічних ресурсів для здійснення такої операції (офісних, складських, виробничих та інших приміщень, обладнання, транспорту, земельних ділянок, тощо), відобразивши їх наявність у формі № 20-ОПП. Якщо форма не подавалася, то її потрібно подати до того, як будуть подані документи для розблокування ПН/РК.

Тож аби ДПС не віднесла підприємство до ризикових, краще подати ф. №20-ОПП своєчасно.

 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 08.09.2020 р.) 
ДПСУ оприлюднила чергове доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.28.18.0 станом на 08.09.2020 р.

Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 28.12.2019 р. по 08.09.2020 р. включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.28. При цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними. 

У зв’язку з набранням чинності наказу Мінфіну від 01.06.2020 р. № 261 «Про внесення змін до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами» (про це тут і тут) змінено документ F/J 1391103 - Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису.

 

Незабаром з'явиться нова декларація з прибутку
10 вересня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується затвердити зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом МФУ від 20.10.2015 р. №897.

Проєкт наказу розроблено з метою реалізації вимог Закону №466 та Закону №786. Докладніше про їхні норми в частині податку на прибуток ми писали тут і тут.

Таким чином, форму декларації з податку на прибуток буде приведено у відповідність із положеннями ПКУ.

Зокрема, у показниках:

  • після рядка за кодом 06 доповнено рядком такого змісту "Податок на прибуток контрольованої іноземної компанії 06.1 КІК";

  • рядок за кодом 17 викладено у новій редакції "Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 06 + рядок 06.1 КІК + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 – рядок 16 ЗП)";

  • у новій редакції також викладено позицію "Наявність додатків" та у виносці уточнено, що у відповідних клітинках проставляється позначка «+», крім клітинок під літерами «ПН» та «КІК», у яких проставляється кількість поданих додатків до декларації з податку на прибуток.

 Весь перелік змін дивіться за посиланням>>

 

Підприємство зареєстроване у квартирі засновника: як заповнити ф. №20-ОПП?
Податківці у підкатегорії 116.11 «ЗІР» зауважили, що у разі реєстрації підприємства у квартирі засновника повідомлення за ф. №20-ОПП заповнюється з урахуванням таких особливостей.

У графі 3 «Тип об’єкта оподаткування» зазначається тип об’єкта оподаткування, де проживає платник податків («682 – квартира», «685 – житловій будинок», «293 – котедж» тощо) відповідно до рекомендованого Довідника типів об’єктів оподаткування.

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» зазначається: 2 – експлуатується або 8 – орендується.

У графі 10 «Вид права на об’єкт» зазначається: 1 – право власності; 2 – право володіння; 3 – право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій); 4 – право господарського відання; 5 – право оперативного управління; 6 – право постійного користування; 7 – право довгострокового користування або оренди; 8 – право короткострокового користування, оренди або найму; 9 – іпотека; 10 – довірче управління майном. Про це ми зазначали тут.

 

Звітуєте з ТЦУ: чи потрібно повідомляти про участь у міжнародній групі компаній? 
Завдяки змінам Закону № 466 з 23 травня в ПКУ з’явилася норма щодо необхідності подання разом зі звітом контрольованих операцій повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. Це повідомлення (далі – МГК) має містити:

  • дані щодо материнської компанії;

  • дані щодо юридичної особи, яка є уповноваженим учасником МНК на подання звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній;

  • дату останнього для фінансового року для консолідованої звітності;

  • інформацію щодо розміру сукупного консолідованого доходу МГК за рік, що передує звітному.

Але відповідно до перехідних положень ПКУ норми щодо подання платниками податків повідомлення про участь у МГК вперше застосовуються у 2021 році за 2020 рік. Тобто при звітуванні за 2019 рік такого повідомлення ще не треба подавати.

Про це ми писали ось тут.

 

Мін'юст вніс зміни до форм реєстраційних документів
Наказом Мін’юсту №3205/5 встановлено:

  • можливість внесення до ЄДР відомостей про встановлення вимоги учасника юридичної особи щодо нотаріального засвідчення справжності його підпису під час прийняття рішень з питань діяльності відповідної юридичної особи та/або вимоги нотаріального посвідчення правочину, предметом якого є частка такого учасника у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) відповідної юридичної особи, чи скасування такої вимоги;

  • зменшення строків розгляду документів за проведення державної реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії як юридичної особи у скорочені строки;

  • викладені у новій редакції заява щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування (форма 4) та заява щодо державної реєстрації громадського формування без статусу юридичної особи (форма 7). Нова редакція почне діяти з 1 жовтня 2020 року;

  • затверджено нову форму заяви щодо встановлення вимоги нотаріального засвідчення/посвідчення (форма 10), яка почне діяти з 1 грудня 2020 року.

Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Новий ЄДР доопрацювали та оновили програмне забезпечення
З метою підвищення стабільності роботи реєстру та розширення функціоналу ЄДР, ДП «НАІС» 02.09.20 встановило оновлення його програмного забезпечення.

Серед основних завдань доопрацювання - оптимізація роботи основного функціоналу ЄДР в частині поліпшення стабільності його роботи та збільшення швидкості як пошуків, так і роботи реєстру в цілому.

Крім того, в даному оновленні:

  1. виправлено критичні зауваження щодо роботи сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу (АРІ);

  2. додано можливість завантаження витягів, сформованих до запровадження оновленого програмного забезпечення ЄДР;

  3. виправлено помилки при завантаженні витягів та отримання детальної інформації за безкоштовним запитом;

  4. реалізовано механізм автоматичного повторного формування витягу в випадках, коли за тих чи інших підстав оплачений витяг не було сформовано;

  5. удосконалено механізм опрацювання відповідей від органів державної влади в частині відображення на друкованих формах відомостей про взяття на облік отриманих раніше.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на жовтень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»