• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №19(72) | 26.10.2020 р.

Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №19(72) | 26.10.2020 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку року (і сімдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • проінформуємо, що з’явився проєкт єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ у вигляді нової декларації про доходи;
  • розповімо, що оновлено форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • нагадаємо, як правильно скласти та подати фінзвітність за 9 місяців 2020 року;
  • зазначимо, що Мінцифра розпочала пілотний проєкт е-розрахунків з Польщею;
  • наведемо типові помилки у декларації з рентної плати за спецвикористання води;
  • проінформуємо, що ДПС удосконалила інтерфейс Е-кабінету.

Гарного вам читання!

 

***

Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ у вигляді нової декларації про доходи: проєкт від Мінфіну
21 жовтня Міністерство фінансів оприлюднило  проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» (завантажити).

Зокрема, буде доповнено декларацію додатковими окремими додатками ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 та виокремлення зобов’язань з єдиного внеску в декларації для:

  • фізичних осіб – підприємців, крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування;

  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;
     
  • членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;

  • осіб, які сплачують єдиний внесок на умовах договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

 

Оновлено форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю
Мінсоцполітики наказом від 27.08.2020 р. №591 (зареєстрований в Мін'юсті від 13.10.2020 р. за №1007/35290) затвердив:

  • нову форму звітності №10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю»;

  • Інструкцію щодо заповнення форми звітності №10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю».

Зокрема, тепер у розділі «Коди організації-респондента» слід буде зазначати:

  • ознаки неприбутковості відповідно до Реєстру неприбуткових установ та організацій,

  • форми фінансування (бюджет - 1, госпрозрахунок - 2, за рахунок членських внесків - 3, змішана - 4).

Розділ «Кількість працівників та фонд оплати праці» також змінено. Щодо кількості працівників тут враховується розподіл за статтю (жінки та чоловіки), місцем проживання (місто або сільські населені пункти та селища міського типу), віком (від 18 до 35 років, від 35 до 60 років, понад 60 років).

Про це докладніше ми розповідали ось тут.

 

Мінцифра розпочала пілотний проєкт е-розрахунків з Польщею
9 жовтня 2020 року розпочався пілотний обмін електронними рахунками-фактурами за допомогою рішення eDelivery між обраними компаніями з України та Польщі.

Пілотний проєкт eDelivery, який впроваджується Програмою EU4Digital в рамках її діяльності на підтримку електронної торгівлі, є важливим кроком на шляху до безпечного, надійного, доступного і ефективного обміну даними щожо транскордонних рахунків між країнами-партнерами СхП і ЄС.

«Реалізація пілоту закладе фундамент для створення технічно-правових механізмів, за допомогою яких українські компанії зможуть надсилати та отримувати електронні документи від контрагентів з ЄС, США, Канади, Австралії, Сінгапуру та ін.», — підкреслив проєктний менеджер пілоту eDelivery від Мінцифри Михайло Латинський.

 

Типові помилки у декларації з рентної плати за спецвикористання води
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що за наслідками декларування рентної плати за II квартал 2020 року у додатку 5 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води» до декларації з рентної плати фіксується значна кількість допущених платниками помилок декларування елементів оподаткування рентною платою за спеціальне використання води, які підлягають усуненню.

Зокрема, некоректне відображення у групі рядків 8 Додатку об’єкта оподаткування – фактичний обсяг використаної з початку року води, у тому числі в частині таких передбачених Додатком складових: «в межах установленого річного ліміту» в рядку 8.1 Додатку та «понад установлений річний ліміт» в рядку 8.2 Додатку.

 

ДПС удосконалила інтерфейс Е-кабінету
ДПС з метою забезпечення широкого доступу платників податків до отримання електронних сервісів та поліпшення умов щодо реалізації платниками податків прав та обов’язків удосконалено інтерфейс Електронного кабінету.

Оновлений інтерфейс Електронного кабінету відповідає вимогам створення офіційних вебсайтів (вебпорталів) органів виконавчої влади, є доступним користувачам з порушенням зору, слуху, опорно-рухового апарату, мовлення та інтелектуального розвитку, а також з різними комбінаціями порушень.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»