• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №21(74) | 24.11.2020 р.

Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №21(74) | 24.11.2020 р.

Це – двадцять перший з початку року (і сімдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розповімо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»;
  • наголосимо, що митні декларації окремих типів будемо заповнювати за окремими правилами;
  • нагадаємо, як правильно уточнювати дані у формі №1ДФ;
  • розкажемо, якими є штрафи за неподання ф. №20-ОПП з 23 травня;
  • зауважимо, що з 1 травня 2021 року Мінфін планує скасувати стару звітність з ЄСВ;
  • поговоримо про плани ДПС змінити форму інформації щодо госпсуб’єктів, які мають податковий борг.

Гарного вам читання!

 

***

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 16.11.2020 р.) 
ДПСУ оприлюднила чергове доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії станом на 16.11.2020 р.

Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 28.12.2019 р. по 16.11.2020 р. включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.28.

При цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними. 

З метою приведення інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС з формування, приймання та обробки документів засобами телекомунікаційного зв’язку у відповідність до положень ПКУ додано Повідомлення про припинення електронного документообігу (F/J 1491402).

 

Митні декларації окремих типів будемо заповнювати за окремими правилами
На початку листопада на сайті Мінфіну оприлюднили проєкт наказу «Про затвердження Порядку заповнення митних декларацій окремих типів».

Цей проєкт Порядку визначить:

  • особливості заповнення митних декларацій окремих типів у вигляді структурованого електронного повідомлення та на паперовому носії на бланках чи за формою єдиного адміністративного документа форми МД-2 і додаткових аркушів до нього форми МД-3;

  • елементи даних, що використовуються для формування відомостей митної декларації окремого типу;

  • класифікатор видів транспорту, що використовується для заповнення митних декларацій окремих типів;

  • класифікатор типів гарантії, що використовується для заповнення митних декларацій окремих типів;

  • форми спеціальних штампів (спеціальний штамп резервної процедури та спеціальний штамп авторизованого вантажовідправника), що використовуються у разі застосування резервної процедури декларування товарів у режим спільного транзиту.

 

Зробили помилку в формі №1ДФ: як виправити? 
Коригування показників розд. I ф. №1ДФ відбувається таким чином:

  • для виключення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 указати «1» – на виключення рядка;

  • для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 указати «0» – на введення рядка; для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно виключити помилкову інформацію та ввести правильну інформацію. Тобто повністю слід заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію.

Коригування показників розд. II проводиться за таким порядком:

Наприклад, слід відкоригувати підрозділ «Оподаткування процентів»: для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Оподаткування процентів – виключення**» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Оподаткування процентів» відобразити правильну інформацію;

Про це ми розповіли ось тут.

 

Якими є штрафи за неподання ф. №20-ОПП з 23 травня?
Київські податківці нагадали, що з 23 травня неподання  форми №20-ОПП тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб – 1020 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, передбачено накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

Зауважимо, що відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. №20-ОПП протягом карантину не застосовується. 

 

З 1 травня 2021 року Мінфін планує скасувати стару звітність з ЄСВ
17 листопада 2020 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу  «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435» (завантажити).

З метою уникнення правової колізії щодо існування декількох форм звітності з відображення сум нарахованого єдиного внеску наказ №435 має бути визнаний таким, що втратив чинність.

Наказ набере чинності з 1 травня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Ця дата встановлена через необхідність звітувати за періоди 2020 року за поточною формою звіту з ЄСВ.

 

Інформація щодо госпсуб’єктів, які мають податковий борг, подаватиметься за новою формою
13 листопада ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 лютого 2015 року № 67» (завантажити). Ним пропонується:

  • викласти у новій редакції форму Інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг (завантажити);

  • затвердити зміни до Порядку формування і оприлюднення інформації щодо сплати податків суб’єктами природних монополій та суб’єктами господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами, та інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг (завантажити).

Зокрема, пропонується змінити у назві форми Інформації та Порядку періодичність оприлюднення інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, зі щомісячної на щоденну.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на грудень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»