• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №23(76) | 28.12.2020 р.

Сімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №23(76) | 28.12.2020 р.

Це – двадцять третій з початку року (і сімдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло понад два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • наголосимо, що вперше звітувати з податку на прибуток за новою формою слід буде за І квартал 2021 року;
  • нагадаємо, які звіти можна не подавати у разі зупинення господарської діяльності;
  • з’ясуємо, яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2021 році;
  • зазначимо, що за звітні періоди 2020 року будемо звітувати ще за старими формами з ЄСВ;
  • розповімо про появу  календаря, табелю та альбому форм Держстату на 2021 рік;
  • зауважимо, що Мінфін затвердив переклад Таксономії фінансової звітності за МСФЗ.

Гарного вам читання!

***

Вперше за новою декларацією з прибутку слід звітувати з 2021 року: офіційно від ДПС 
Нагадаємо, що Мінфіном було внесено зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Такі зміни передбачені наказом Мінфіном від 29.10.2020 року № 649. Він набрав чинності з 1 грудня 2020 р.  Про це ми писали тут.

Але відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування.

І ось 16 грудня тернопільські податківці повідомили про появу листа ДПСУ від 14.12.2020 р. №22431/7/99-00-05-05-01-07 щодо правил заповнення нової декларації та першого її подання. У ньому вказано, що вперше подавати декларацію слід вже за підсумками І кварталу 2021 року.

Тож за 2020 рік ще звітуємо за старою формою. Про це ми розповідали у новині за посиланням.

 

Статистична звітність-2021: з'явилися календар, табель та альбом форм 
11 грудня на сайті Держстату оприлюднено:

А вже 14 грудня Держстат оприлюднив  повідомлення, за яким  у 2021 році буде скасовано дев'ять форм звітів, внесено зміни до 24 форм, а для п'яти змінено строки подання. Про це ми писали тут.

 

Які звіти можна не подавати у разі зупинення господарської діяльності?
За роз’ясненнями податківців щодо особливостей подання конкретних видів декларацій у разі зупинення діяльності виходить, що:

  • декларацію з податку на прибуток можна не подавати у разі відсутності у платника податку на прибуток будь-яких показників за звітний період, які підлягають декларуванню (в т.ч. показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом з декларацією);

  • декларацію з ПДВ мають право не подавати до контролюючих органів за звітні періоди, в яких не проводилась госпдіяльність та відсутні показники, які підлягають декларуванню (в т. ч. суми від’ємного значення попередніх періодів);

  • декларацію платника ЄП мають право не подавати платники податку, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком (тобто в тому числі і у попередніх звітних періодах цього ж року не було отримано та задекларовано дохід).

Таким чином, платник податку на прибуток повинен виконувати обов’язки (функції), визначені нормами податкового законодавства, у тому числі за відсутності господарської діяльності підприємства та за відсутності на підприємстві штатних працівників.

Про це та про те, що робити зі звітом з ЄСВ та ф. № 1 ДФ, ми зазначали тут.

 

За звітні періоди 2020 року будемо звітувати ще за старими формами з ЄСВ 
17 листопада Мінфін оприлюднив проєкт наказу, яким пропонував з 1 травня 2021 року скасувати стару звітність з ЄСВ. Про це ми розповідали тут.

Та ось на сайті СПО профспілок опубліковано новий, доопрацьований проєкт наказу МФУ «Про деякі особливості звітування з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435».

Ним передбачено скасування наказу №435 з 1 січня 2022 року. При цьому прописано, що звітність з ЄСВ за старою формою подається до податкових органів за основним місцем взяття на облік як платника ЄСВ:

- до 1 квітня 2021 року:

  • згідно з додатком 4 для платників ЄСВ, визначених пунктами 14 та 16 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, за звітні періоди до 2020 року включно та у разі проведення держреєстрації припинення до 28 лютого 2021 року;

  • згідно з додатком 7 для платників ЄСВ, визначених пунктами 1, 45 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за ЦПД (крім укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР);

  • згідно з додатком 5 для платників ЄСВ, визначених п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, які обрали спрощену систему оподаткування та належать до 1-3 груп платників ЄП;

- до 1 квітня 2022 року:

Після звітування за 2020 рік платники ЄСВ звітуватимуть про суми нарахованого ЄСВ за наступні звітні періоди, починаючи з 01.01.2021 року, за новими формами об'єднаної звітності.

Про це ми зауважували ось тут.

 

Яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2021 році?
21 грудня Держстат України оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2021 році.

Переглянути перелік можна тут>>

Станом на 28.12.2020 р. він налічує 41 звіт (30 статистичних та 11 фінансових звітів). Проте фахівці Держстату зауважують, що перелік форм буде розширюватися у міру їх реалізації в електронному вигляді. Наприклад, у 2020 році він налічував 93 форми. 

 

Мінфін затвердив переклад Таксономії фінансової звітності за МСФЗ
Мінфін наказом від 13.11.2020 р. №709 затвердив переклад Таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності. З текстом Наказу можна ознайомитись тут, а з самим перекладом таксономії тут.

Цей переклад набирає чинності з 01.01.2021 року.

Наказом №709 встановлюється, що фінансова звітність на основі Таксономії фінансової звітності за МСФЗ складається та подається в єдиному електронному форматі зі застосуванням розширюваної мови ділової звітності (XBRL). Про це ми докладно розповіли ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на січень 2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»