• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №06(82) | 21.04.2021 р.

Вісімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №06(82) | 21.04.2021 р.

Це – шостий з початку року (і вісімдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • дізнаємося, як заповнити рядок 032 додатку 4ДФ до єдиної звітності;
  • наголосимо, що Мінфін планує запровадити спрощену митну декларацію;
  • підкреслимо, що з 16 квітня діє нова форма Звіту про заплановане масове вивільнення працівників (ф. №4-ПН);
  • з’ясуємо, як заповнювати додатки до єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ;
  • зауважимо, що таксономію–2020 вже опубліковано;
  • розповімо, що для роботодавців підготували нову форму Повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва;
  • дізнаємося, чому не приходять квитанції №2 щодо поданих нових форм єдиної звітності.

Гарного вам читання!

***

 

Як заповнити рядок 032 додатку 4ДФ до єдиної звітності
ДПС підкреслила, що при заповненні зазначеного реквізиту слід керуватись наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 р. №290 (в редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12.01.2021 р. №3), яким затверджено «Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад».

Відповідно до Порядку №4 (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. №773), зазначений реквізит заповнюється в рядку 032 Розрахунку, де зазначається код Кодифікатора за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ.

 

Мінфін планує запровадити спрощену митну декларацію
15 квітня Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про затвердження Змін до Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа» (завантажити). 

Переглянути проєкт змін>>>

Метою прийняття проєкту наказу є актуалізація правил заповнення митних декларацій, а також реалізація положень щодо спрощеної митної декларації. Зокрема, проєкт наказу передбачає:

  1. впровадження правил заповнення спрощеної митної декларації, як це передбачено Законом «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів»;

  2. внесення змін до правил заповнення граф 24 та 28 митної декларації з метою надання можливості зняття операцій з валютного контролю при поверненні товарів, що переміщувались зі здійсненням грошових розрахунків, а також поміщенні товарів у митний режим переробки на митній території України;

  3. оновлення правил при заповненні митних декларацій у зв’язку з новоприйнятими нормативно-правовими актами, усунення окремих неточностей.

 

З 16 квітня діє нова форма Звіту про заплановане масове вивільнення працівників (ф. №4-ПН)
Мінекономіки наказом від 18.03.2021 р. №563  затвердив:

  • нову форму звітності №4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»;

  • Порядок подання форми звітності №4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці».

Цей звіт подають підприємства, установи, організації, за місцем провадження їх господарської діяльності - міським, районним і міськрайонним центрам зайнятості та філіям регіональних центрів зайнятості.

Термін подання – не пізніше ніж за два місяці до вивільнення (не пізніше ніж за 30 календарних днів до вивільнення у разі звільнення державних службовців) за умовами, передбаченими статтями 48 та 50 Закону «Про зайнятість населення» . У разі якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання інформації є перший після нього робочий день.

Про це ми писали тут. Докладно про зміни у новій формі читайте в аналітиці тут.

 

Таксономію–2020 опубліковано
09.04.2021 р. було схвалено електронний формат Таксономії UA XBRL МСФЗ 2020 року, а 14.04.2021 р. її було опубліковано

У зв'язку з цим, в програмі M.E.Docпочинаючи з версії 11.02.036, буде оновлено форми звітності модуля «Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)» відповідно до нової української таксономії для таких точок входу:

  • загальна таксономія 210_310;

  • загальна таксономія 220_320;

  • таксономія для страховиків 210_310;

  • таксономія для страховиків 220_320.

Звертаємо увагу, що Таксономія UA XBRL МСФЗ 2020 року  має використовуватися суб’єктами звітування при складанні фінансової звітності в електронному форматі за 2020 рік та проміжної фінансової звітності за 2021 рік.

Якщо пакет звітності за 2020 рік вже було створено раніше в програмі, вам необхідно скопіювати створений пакет та надалі працювати в новому скопійованому пакеті. При копіюванні всі змінені згідно з таксономією – 2020 бланки автоматично оновляться. Про це ми зазначали тут.

 

Заповнення додатків до єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ
Запорізькі податківці навели порядок заповнення додатків 1, 4, 5 та 6 до єдиної звітності.

Зокрема, Додаток 1 (Д1) «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» практично є аналогом таблиці 6 Звіту з ЄСВ.

Найбільш суттєва різниця полягає у тому, що таблиця додатку Д1 містить графу 25 «Ознака (0, 1)», у якій відображається ознака «0», якщо рядок потрібно ввести, чи ознака «1», якщо рядок потрібно виключити. Графа 25 заповнюється тільки для «Звітного нового» (при коригуванні сум внеску та реквізитів) та «Уточнюючого» (виключно при коригуванні реквізитів) додатку. Тобто тепер маємо уніфікацію порядку виправлення помилок з ЄСВ, ПДФО та військового збору (виправлення помилок буде здійснюватися як у формі №1ДФ).

Додаток Д1 призначений для щоквартального формування платниками ЄСВ щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у розрізі місяців звітного кварталу.

Отже, за звітний квартал потрібно подавати три додатка Д1 – за перший, другий та третій місяць такого кварталу (у рядку 02 додатку вказується номер місяця у звітному кварталі – цифрове значення від 1 до 3).

 

Чому не приходять квитанції №2 щодо квартальної єдиної звітності
Станом на 17  квітня однозначних рекомендацій щодо виходу з ситуації немає, оскільки звітність об’єднана, вона обробляється в рамках «Єдиного вікна», тобто в обробці вищезгаданої звітності приймає участь як ДПСУ, так і ПФУ (нововведення для Декларації, оскільки в ній з’явивися Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», який оброблюється в ПФУ).

Принцип роботи «Єдиного вікна» базується на тому, що пакет звітності передається для обробки до системи ДПСУ, звіт проходить етап перевірок і якщо обробка вдала і перевірки пройдені, то формується успішна квитанція №1, пакет звіту архівується на рівні системи ДПСУ і передається до ПФУ.

ПФУ здійснює остаточну перевірку таких пакетів звітів, за результатами перевірки всіх необхідних контролів формується квитанція №2, яка передається до системи ДПСУ. Система ДПСУ формує узагальнюючу квитанцію №2, яка за допомогою Єдиного вікна надсилається платнику податків.

Оскільки програмне забезпечення ПФУ не готове до коректної обробки Розрахунку та Декларації, квитанції №2 не формуються, всі відправлені звіти знаходяться в черзі на обробку.

Наразі ПФУ здійснює аналіз помилок, на основі якого до програмного забезпечення ПФУ вносяться коригування. Про це ми писали тут.

Згодом з 19 квітня почали вже приходити квитанції №2 щодо нових декларацій фізосіб-«єдинників» ІІІ групи, а от щодо єдиної звітності податкових агентів – такої інформації ще не має.

 

Роботодавцям підготували нову форму Повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва
12 квітня на сайті СПО об’єднань профспілок України розміщено проєкт наказу Мінекономіки, яким пропонується затвердити нову форму Повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва. 

Цю форму подають роботодавці незалежно від форми власності, організаційно-правовї форми та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом. Подавати Повідомлення потрібно міським, районним та міськрайонним центрам зайнятості та філіям регіональних центрів зайнятості за місцем провадження їх госпдіяльності.

Термін подання - не пізніше дати початку зупинення (скорочення) виробництва.

У формі Повідомлення, серед іншого, слід зазначити дату, причину та орієнтовну тривалість зупинення (скорочення) виробництва, структурні підрозділи/цехи/підприємство. Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень 2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»