• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №10(86) | 07.07.2021 р.

Вісімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №10(86) | 07.07.2021 р.

Це – десятий з початку року (і вісімдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розкажемо, що строки подання проміжної та річної фінансової звітності пропонують продовжити;
  • проінформуємо про оновлення понад 50-ти форм статзвітів;
  • дізнаємося, як нумерувати складові єдиної «зарплатної» звітності;
  • зазначимо, що Мінфін підготував зміни до формування електронної первинки та подання консолідованої фінзвітності;
  • з’ясуємо, як заповнювати новий звіт про контрольовані операції за 2020 рік;
  • розповімо, що за ІІ квартал слід подавати оновлену єдину звітність.

Гарного Вам читання!

 

***

 

Строки подання проміжної та річної фінансової звітності пропонують продовжити
23 червня 2021 року Мінфін оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» (завантажити).

Ним пропонується привести Порядок подання фінансової звітності у відповідність до чинних норм Закону про бухоблік та ПКУ. Зокрема, передбачається:

  • подовжити строки подання проміжної фінансової звітності і річної фінансової звітності;
     
  • удосконалити положення щодо подання в єдиному електронному форматі річної фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності за 2021 рік, складених на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ.

Відповідно до змін, підприємства, які належать до мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницькі товариства та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають річну фінансову звітність органам, зазначеним у  п. 2 (крім органів Казначейства), не пізніше 28 лютого наступного за звітним року. 

 

До уваги податкових агентів! За ІІ квартал слід подавати оновлену єдину звітність
Мінфін наказом від 19.05.2021 р. №278 виклав в новій редакції Додаток 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 06.07.2021 р. його ще не оприлюднено в офіційних джерелах.

У Наказі №278 додатково прописано, що податковий розрахунок за новою формою перший раз будемо подавати за ІІ квартал 2021 року. Але поки офіційної інформації від ДПС немає. Про це повідомимо окремо. 

Зміни стосуються лише введення окремого розділу ІІІ у додатку 4ДФ щодо бюджетних грантів. Але всі роботодавці та податкові агенти отримали оновлену форму єдиної звітності. Відповідно саме її слід буде подавати вже за ІІ квартал.

 

Держстат оновив понад 50 форм статзвітів
22 червня Держстат оновив десять форм статзвітності: №9-ЗЕЗ (квартальна), №14-ЗЕЗ (квартальна), №11-мтп (річна), №10-зез (квартальна), №1-туризм (річна), №1-заборгованість (ЖКГ) (квартальна), №1-житлофонд (річна), №1-ціни (житло) та № 1-ціни (пром) (місячна).

А наказами від 25.06.2021 р. було оновлено ще 48 форм. Серед них – звіти з праці за ф. №1-ПВ, №1-послуги, №1-Б, №2-підприємництво, №1-опт, 1-торг, №9-сг (річна)  тощо. Весь перелік дивіться тут і тут.

За новими формами цих звітів слід буде звітувати вже у 2022 році.

 

Зміни в формуванні електронної первинки та поданні консолідованої фінзвітності
15 червня 2021 року Мінфін оприлюднив проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України  «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (завантажити).

Розроблено його на виконання пункту 134 Плану законопроєктної роботи Верховної Ради України на 2021 рік і  пункту 257 Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік. Ним пропонується:

  • запровадити категорії груп материнського підприємства та його дочірніх підприємств;
     
  • звільнити від обов’язкового складання і подання консолідованої фінансової звітності, крім малих груп, також групи середніх розмірів;
     
  • удосконалити окремі норми щодо подання фінансової звітності, складеної за МСФЗ на основі таксономії фінансової звітності в єдиному електронному форматі;
     
  • уточнити положення щодо оприлюднення консолідованої фінансової звітності;
     
  • удосконалити положення щодо первинних документів.

 

Як заповнювати новий звіт про контрольовані операції за 2020 рік
Листом від 10.06.2021 р. №13408/7/99-00-21-02-03-07 ДПС надала роз’яснення щодо внесення змін до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції.

Зокрема, у формі Звіту таблицю «Загальні відомості про контрольовані операції» доповнено новою графою 4 «Цифровий код країни», де зазначається цифровий код країни реєстрації нерезидента – сторони контрольованої операції.

У новій редакції таблицю додатку до звіту «Відомості про контрольовані операції» доповнено стовпцем «Джерело(а) інформації використане(ні) платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки»», який складається з графи 26 «Код(и) типу джерела» та графи 27 «Назва(и) джерела (джерел) інформації».

Інформація про пов’язаність осіб доповнена кодом пов’язаності «523», де зазначається ознака пов'язаності відповідно до пп. «в» пп 14.1.159 ПКУ на момент здійснення контрольованої операції.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) та не продовжується в наступних. Такий висновок ДПС навела нещодавно в листі від 20.05.2021 р. №498/2/99-00-04-02-01-02. Про це ми докладно писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»