• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №02(97) | 01.02.2022 р.

Дев’яносто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №02(97) | 01.02.2022 р.

Це – другий з початку року (а загалом дев’яносто сьомий) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • підкреслимо, що всі фізособи-«єдинники» можуть подати звітність за 2021 рік через «Дію»;
  • дізнаємося, чи повинна форма структури власності відповідати зразкам від Мінфіну;
  • проінформуємо, що 9 лютого  буде граничним терміном подання податкової звітності за IV квартал та 2021 рік;
  • з’ясуємо, чи визнає ДПС звітність, якщо її надруковано раніше, ніж подано;
  • зазначимо, що 20 січня з'явилися е-формати нового повідомлення про прийняття на роботу;
  • розповімо, коли та як подавати декларацію про доходи новоствореній ФОП при обранні ЄП;
  • зауважимо, що до 7 лютого (включно) підприємства мають відзвітувати про борги зі зарплати.

Гарного вам читання!

***

 

Всі фізособи-«єдинники» можуть подати звітність за 2021 рік через «Дію»
У «Дії» з'явилася нова послуга – річне звітування ФОПів 1-3 групи. Відтепер подати річну декларацію — це кілька кліків у застосунку «Дія», без черг та паперів. 

Як подати декларацію ФОПам 1️ та 2груп:

  • У застосунку «Дія» виберіть Послуги/ Податки ФОП /Декларації.
  • Вкажіть суму доходу за рік та контактні дані.
  • «Дія»  заповнить дані про ЄП і ЄСВ.
  • Уважно перевірте всю інформацію, щоб вона була достовірна.
  • Підпишіть декларацію Дія.Підписом.

Як подати декларацію ФОПам 3️ групи:

  •  У застосунку натисніть Послуги/ Податки ФОП /Декларації.
  • Вкажіть суму доходу лише за 4-й квартал. «Дія» зробить запит до Податкової на декларацію за три інші квартали і підтягне суму задекларованого доходу за 9 місяців.
  • Сума податку до сплати вираховується автоматично, так само, як і дані про ЄСВ.
  • Відредагуйте усі дані та суми в декларації.
  • Підпишіть декларацію Дія.Підписом.

Усі дані та суми в декларації редагуються. Тому уважно перевірте та виправте, якщо знайдете помилку. Внизу під кнопкою «Підписати та надіслати» ви можете завантажити PDF-файл із попередньою версією, щоб перевірити заповнені поля.

Про це ми писали тут.

 

Чи повинна форма структури власності відповідати зразкам від Мінфіну?
У листі від 04.01.2022 р. №26110-03-5/15 Мінфін вказав, що  відповідно до абзацу другого пункту 3 Положення ним розроблено зразки складання схематичного зображення структури власності та оприлюднено їх на офіційному вебсайті (mof.gov.ua/uk) у рубриці "Діяльність / Фінансовий моніторинг / Зразки складання схематичного зображення структури власності".

Мінфін наголосив, що оприлюднені на сайті зразки складання схематичного зображення структури власності є лише прикладами, які можуть використовуватися юридичними особами для складання ними структури власності, і мають змінюватися юридичною особою залежно від специфіки утворення, форми власності та підпорядкування, особливостей та обставин володіння власністю даної юридичної особи.

Саме цим листом Мінфін попросив Мін'юст довести висновок до відома державним реєстраторам з метою її врахування під час прийому документів, поданих для державної реєстрації, та проведення реєстраційних дій.

 

9 лютого - граничний термін подання податкової звітності за IV квартал та 2021 рік
9 лютого (cереда) закінчується строк подання до податкової служби:

 

Звітність надрукована раніше, ніж подана: чи визнає її ДПС?
У разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог п. 48.3 та п. 48.4 ст. 48 ПКУ, а також недотримання вимог абзаців першого – третього п. 49.4 ст. 49 ПКУ, ДПС зобов’язана надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови:

  • у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв’язку, – протягом п’яти робочих днів з дня її отримання;
     
  • у разі отримання такої податкової декларації особисто від платника податку або його представника – протягом трьох робочих днів з дня її отримання.

Отже, якщо реквізит «дата подання» не співпадає з датою фактичного подання декларації (тобто декларація надрукована раніше, ніж подана) контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Про це ми писали тут.

 

З'явилися е-формати нового повідомлення про прийняття на роботу
Нова форма повідомлення про прийняття на роботу мала б застосовуватися роботодавцями з 5 січня. Але на той момент й до сьогодні ДПС ще не оприлюднювала своє оновлення реєстру електронних документів.

І ось 20 січня таке оновлення було розміщено на сайті ДПС у рубриці "Реєстри". В переліку розміщено й формати (F3001002 - для фізосіб та J3001002 - для юросіб) нового повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту. При цьому зауважено, що їх введено з 14 січня.

Тож виходить, що до ДПС слід було направляти в е-формі новий формат повідомлення про прийняття на роботу ще з 14 січня. Як діяти тим роботодавцям, які надіслали з 14 січня "старі" формати та ДПС надала 2 квитанцію щодо прийняття такого повідомлення, наразі роз'яснень від податківців немає. 

 

Коли та як подавати декларацію про доходи новоствореній ФОП при обранні ЄП?
ФОПи, які зареєстровані протягом року або переходять на спрощену систему або перейшли із спрощеної системи, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року початку такої діяльності або переходу на (перехід із) спрощену систему. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені пп. 177.5.1 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

При цьому податкова декларація подається за звітний рік протягом 40 календарних днів за останнім календарним днем звітного року. Про це ми писали тут.

 

Увага! До 7 лютого (включно) підприємства мають відзвітувати про борги зі зарплати 
Держстат наказом від 25.06.2021 р. №136 затвердив нову форму статзвітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Про це ми повідомляли тут.

Вперше подавати її маємо зі звіту за січень 2022 року. 

Звіт про заборгованість з оплати праці подають юридичні особи територіальному органу Держстату.

За роз'ясненням Держстату 2021 року (нового поки немає), перелік респондентів ДСС СВЗП за ф.№3-борг (місячна) здійснюється на державному рівні, раз на рік, на основі інформації Реєстру Статистичних Одиниць (у частині Статистичного Реєстру Підприємств) та включає одиниці, які є активними станом на 01 листопада року, що передує звітному року. 

Тобто у 2022 році будуть подавати цей звіт тільки ті роботодавці, які перелічені в цьому переліку. 

Як зазначено у самій формі Звіту, граничний термін його подання - не пізніше 7-го числа кожного місяця.

Отже, понеділок, 7 лютого є граничним терміном подання звіту. Така дата зазначена й у Календарі подання статзвітності на 2022 рік.

Далі граничні терміни подання цього звіту протягом 2022 року такі: 9 березня, 7 квітня, 10 травня, 7 червня, 7 липня, 8 серпня, 7 вересня, 7 жовтня, 7 листопада, 7 грудня.

Про це все та про порядок заповнення нової форми звіту ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на  лютий 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»