• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №03(98) | 15.02.2022 р.

Дев’яносто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №03(98) | 15.02.2022 р.

Це – третій з початку року (а загалом дев’яносто восьмий) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розповімо, чи подавати повідомлення до ДПС про укладання договору ЦПХ;
  • зупинимося на правилах складання декларації фізосіб-«загальників» за 2021 рік;
  • наведемо особливості заповнення декларації з транспортного податку на 2022 рік;
  • з’ясуємо, як відзвітувати з податку на нерухомість на 2022 рік;
  • підкреслимо, що Мінфін підготував зміни до всіх форм декларацій з єдиного податку;
  • проінформуємо, як звітувати з акцизу у 2022 році;
  • зазначимо, що звітувати за 2021 рік про працевлаштування осіб з інвалідністю слід за новою формою.

Гарного вам читання!

 

***

Чи подавати повідомлення до ДПС про укладання договору ЦПХ
Мінекономіки у листі від 21.01.2022 р. №4711-06/3082-07 нагадало норми законодавства та сам порядок подання повідомлення.

Водночас, як наголошує Мінекономіки, вказаними законодавчими актами, а також цивільним законодавством не передбачено обов'язку будь-якої зі сторін цивільно-правового договору інформувати ДПС та її територіальні органи про його укладення, а також відповідальності за невчинення таких дій!

І здавалося б на цьому можна було б поставити крапку. Про договори ЦПХ повідомляти не треба. Лише резиденти «Дія Сіті» повідомляють про укладені гіг-контракти, все!

На нашу думку, роботодавцям слід застосовувати першу частину листа і не перейматися питанням, як повідомити про укладений договір ЦПХ. Тому що окремо про нього повідомляти наразі закон не вимагає.

Щодо доцільності повідомлення про такі договори податківців з метою соцстрахування та сплати ЄСВ, то це реалізовано іншим шляхом і виконується роботодавцями щоквартально. Адже податківці і ПФУ щокварталу отримують єдину «зарплатну» звітність – податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, у додатку Д5 якого наводиться уся потрібна інформація.

Про це все ми писали у своєму коментарі до вищезгаданого листа.

 

Декларація ФОП-«загальника» за 2021 рік: нюанси складання
З 1 січня 2022 року введена в дію нова форма декларації про майновий стан і доходи. Вона передбачає об’єднання звітності з ПДФО та ЄСВ, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК).

Тож якщо ФОП мав лише підприємницькі доходи, то він зазначає в декларації тільки ці підприємницькі доходи. Але якщо він мав ще якісь не підприємницькі доходи (навіть ті, які були отримані від податкових агентів!) – їх теж треба показати в річній декларації. Звісно, що нараховувати ПЗ з ПДФО та ВЗ з таких доходів треба буде лише в тому випадку, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати (податковим агентом). 

Проте інші доходи, як вже було зазначено, оподатковуються за загальними правилами, встановленими для звичайних фізосіб. Тому зараз ми їх аналізувати не будемо (тим більше, що коло таких доходів досить широке). Зосередимось на оподаткуванні підприємницьких доходів та відображенні саме їх у декларації. Для цього ФОП складає: податкову декларацію, додаток ЄСВ 1 та додаток Ф2 та робить відповідні позначки у вікні щодо додатків.

Про це докладно ми розповіли у своїй аналітиці тут.

 

Як звітувати з акцизу у 2022 році: офіційне роз'яснення від ДПС
ДПС у листі від 02.02.2022 р. № 209/99-00-21-03-03-07 навела правила звітування  за чинною формою декларації з акцизного податку. 

Податківці нагадали, що згідно з абзацом другим п. 46.6 ПКУ до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, застосовувати треба форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, хоча чинна форма декларації й не враховує усіх змін, внесених до ПКУ, застосовувати зараз слід саме її.

Не забули податківці нагадати й про правила сплати платниками акцизу. За статтею 223 ПКУ базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю.

Податківці вирішили розповісти про окремі нюанси заповнення декларації. А саме щодо:

  • нестачі підакцизних товарів у роздрібній торгівлі;
     
  • звітування з акцизу роздрібним торговцям тютюнових виробів та їх замінників;
     
  • звітування з акцизного податку з електричної енергії (розділ Е декларації акцизного податку, додаток 7);
     
  • акцизного податку з пива (розділ А декларації акцизного податку, додаток 1)

 

Усі декларації з єдиного податку будуть оновлені
2 лютого 2022 року Мінфін опублікував проєкт Наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» (завантажити). У новій редакції пропонується викласти:

  • декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (завантажити);
  • декларацію платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) (завантажити);
  • декларацію платника єдиного податку четвертої групи (завантажити).

Проєктом наказу пропонується доповнити  декларації додатком з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. Тобто зміст декларацій не зміниться, а лише доповниться новими графами та додатками.

 

Звітувати за 2021 рік про працевлаштування осіб з інвалідністю слід за новою формою
Мінсоцполітики наказом від 13.10.2021 р. №589  затвердило зміни до Наказу №591 щодо цієї форми звіту та Порядку її заповнення. 

Зокрема, така потреба виникла з метою приведення назви Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до чинного законодавства.  Відповідні зміни  внесені й до форми №10-ПОІ (річна). При цьому зміст форми №10-ПОІ не змінився. 

Наказ №589 набрав чинності з 1 лютого 2022 року через офіційне опублікування в "Офіційному віснику" №9 від 01.02.2022 р. Тож саме оновлену форму роботодавцям треба використовувати для звітування за 2021 рік.  Хоча Фонд поки що не надавав роз'яснення з цього питання.

Крім того, Наказом №589 внесено зміни й до заяви про реєстрацію роботодавця у відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – дві аналітики
Транспортний податок є однією зі складових податку на майно, який передбачений ст. 265 ПКУ. Сплачують його власники «дорогих» авто, як частину так званого «податку на розкіш». Кому цей податок треба сплачувати та як за цю сплату відзвітувати. Про це – тут.

Одним з видів податку на майно є податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Хто має сплачувати цей податок, так як юрособам потрібно відзвітуватися за його нарахування у 2022 році? Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на  лютий 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»