• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №08(103) | 17.05.2022 р.

Восьмий з початку року (а загалом сто третій та п'ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №08(103) | 17.05.2022 р.

Це – восьмий з початку року (а загалом сто третій та п'ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • повідомимо, що з 27 квітня змінилися правила організації та архівного зберігання документів;
  • зазначимо, що декларація для спецгрупи ЄП за ставкою 2% вже доступна в «Єдиному вікні»;
  • розповімо, що бізнес просить владу відтермінувати обов'язковий перехід на токени до 31 грудня;
  • наголосимо, що Держстат затвердив нові форми звітів про ціни;
  • з'ясуємо, як звітувати за І квартал з податку на прибуток;
  • проінформуємо, як відзвітувати зі зарплатної єдиної звітності за І квартал.

Гарного вам читання!

 

***

Держстат затвердив нові форми звітів про ціни
Держстат затвердив нові форми звітів про ціни. А саме:

  • №1-ціни (послуги) (квартальна) «Звіт про ціни виробників послуг» (наказ від 04.05.2022 р. №77). Звітувати за новою формою слід буде зі звіту за І квартал 2023 року. Подають його юрособи не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним періодом;
     
  • №1-ціни (пром) (місячна) «Звіт про ціни виробників промислової продукції» (наказ від 04.05.2022 р. №76). Вводиться в дію, починаючи зі звіту за січень 2023 року. Подають його юрособи, відокремлені підрозділи юридичних осіб відповідно до затвердженої методології. Граничний термін подання - не пізніше 4-го числа місяця, наступного за звітним періодом;
     
  • №1-ціни (житло) (квартальна) «Звіт про ціни на ринку житла» (наказ від 04.05.2022 р. №75).  Вводиться в дію, починаючи зі звіту за І квартал 2023 року. Подають його юрособи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, що здійснюють будівництво житлових будівель, та юридичних осіб - агентства нерухомості відповідно до затвердженої методології. Граничний термін подання - не пізніше 9-го числа  місяця, наступного за звітним періодом.

 

Бізнес просить владу відтермінувати обов'язковий перехід на токени до 31 грудня
У строк до 31 травня бізнес зобов’язаний перейти на використання кваліфікованих електронних підписів (КЕП), сертифікати до яких зберігаються на токені або у хмарному сховищі на заміну удосконаленим е-підписам (УЕП). На даний момент цей дедлайн прив’язаний до терміну дії карантину, введеного для запобігання розповсюдженню COVID-19, та не враховує реалій роботи підприємств та установ в умовах воєнного стану.

Важливим моментом є також те, що більшість клієнтів компаній ще не користуються хмарними КЕП. Тож, до прикладу, банкам доведеться за короткий час навчити всіх клієнтів тому, як їх випустити та використовувати. Таким чином бізнес побоюється, що зобов’язання перейти на КЕП в найближчий час створить зайве навантаження на ринку. Про це ми вказували тут.

 

З 27 квітня змінилися правила організації діловодства та архівного зберігання документів
27 квітня 2022 року набрав чинності наказ Мін'юсту від 21.04.2022 р. №1581/5.

Ним затверджено зміни до Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях.

  1. Уточнено, що служба діловодства – це структурний підрозділ, що забезпечує реєстрацію, облік, організацію документообігу службових документів, зберігання документаційного фонду або його частини до передавання на зберігання до архіву установи, або відповідальна особа установи, на яку покладено виконання завдань і функцій цієї служби. Організація діловодства в установі покладається на службу діловодства. Служба діловодства розробляє інструкцію з діловодства установи, якою одночасно регламентуються питання організації діловодства у паперовій та електронній формах. Інструкція з діловодства затверджується розпорядчим документом установи.
     
  2. Відповідальність за організацію діловодства та архівної справи несе керівник установи. Контроль за оформленням на належному рівні документів, а також організацію діловодства та зберігання документів у структурних підрозділах здійснюють їх керівники.
     
  3. Змінено вимоги до позначення «Найменування установи» в документах.

 

Декларація для спецгрупи ЄП за ставкою 2% – вже в «Єдиному вікні»
12 травня ДПС оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.30.6.0 станом на 10.05.2022 р.

На виконання вимог наказу Мінфіну від 26.04.2022 року № 124 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні» додано нові документи:

  • F/J 0103201 – Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні;
     
  • F/J 0132101 – Додаток 1 до податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік»;
     
  • F0132201 – Додаток 2 до податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Докладно про правила заповнення декларації ми розповіли у своїй аналітиці ось тут.

 

І наостанок дві аналітики від редакції «Дебет-Кредит»
Які правила подання декларації з прибутку за І квартал 2022 року та основні моменти її складання та подання? Про це ми писали тут.

За 1 квартал 2022 року ми все ще мали подавати один звіт про нараховані та виплачені фізособам доходи, як і минулого року. Але війна змусила роботодавців застосовувати багато новацій щодо працівників. Ось тут ми навели  найпопулярніші з них.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»