• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №7(16) | 27.04.2018 р.

Шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №7(16) | 27.04.2018 р.

Це – вже сьомий у новому році (і шістнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  1. вже не дивуємось новим змінам у декларації з ПДВ та Порядку її заповнення і подання;
  2. вкотре зупинимося на проблемі зі складанням РК до ПН за новими правилами;
  3. нагадаємо правила відображення коригування ПДВ на підставі РК у декларації;
  4. розповімо, коли при списанні товару слід нараховувати ПДВ, а коли – ні;
  5. з’ясуємо, чи буде у покупця право на податковий кредит у разі складання двох та більше ПН на одну оплату (та навпаки);
  6. проінформуємо про появу нових сервісів у Електронному кабінеті ДФС;
  7. …а наостанок – з’ясуємо, як податківці визначають та обліковують ризикових платників ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Увага! Зміни у декларації з ПДВ: у новій редакції викладено додатки 1, 5 та 9
Мінфін наказом від 23.03.2018 р. №381 (зареєстрований в Мін'юсті 16.04.2018 р. за №451/31903):

  1. Затвердив зміни до форми декларації з ПДВ. У новій редакції викладені додатки 1, 5 та 9 декларації;
  2. Вніс зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ;
  3. Встановив, що таблиця 1.2 Розрахунку коригування сум ПДВ (Д1) та таблиця 1.2 Розшифровки ПЗ та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) заповнюються одноразово за звітний (податковий) період, за який вперше подається декларація з ПДВ, з урахуванням змін, внесених цим наказом.

Докладніше про усе це читайте тут.

Наказ №381 набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. (Станом на 26.04.2018 року не опублікований).

Якщо його опублікують до кінця квітня, то за п. 46.6 ПКУ за оновленою формою декларації з ПДВ слід буде звітувати вже за червень. Якщо ж у травні - то оновлену форму слід буде застосовувати вже при звітуванні за липень. Звісно, у податківців може бути інша думка, але їх роз'яснень поки ще немає.

 

Як правильно заповнити розрахунок коригування до ПН? Відеороз'яснення та інфографіка від ДФС
5 квітня ДФС у м. Києві провела безкоштовний семінар на тему «Зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Про що йшлося на цьому семінарі — ми детально розповідали тут.

Через п`ять днів київські податківці оприлюднили презентаційні матеріали з прикладами заповнення розрахунків коригування до податкових накладних. В них розглянуті правила складання РК за такими причинами: «Зміна ціни», «Зміна кількості», «Зміна ціни та кількості» та «Усунення неоднозначностей».

А вже 11 квітня ті ж київські податківці зробили відеороз’яснення на тему реєстрації РК за новими правилами на підставі презентації.

 

Звертаємо увагу: вже є приклад складання РК до ПН у разі повернення товару чи авансу, в т.ч. при частковому поверненні. Про це тут.

 

Але це ще не все про розрахунки коригування! Податківці у листі від 26.03.2018 р. №1229/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зупинилися на правилах складання РК при одночасній зміні кількості і ціни товарів/послуг. У ньому:

  • у першому рядку зі знаком «–» зазначаються показники щодо товарів/послуг, кількість і ціна яких змінюються. У графі 1 розділу Б табличної частини такого РК в обов’язковому порядку вказується номер за порядком рядка ПН, що коригується;
  • у другому рядку зазначаються всі правильні (змінені) дані щодо товарів/послуг, ціна та кількість яких змінюються. У графі 1 присвоюється новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в податковій накладній, що коригується.

Наш коментар до вказаного листа ви знайдете за посиланням.

 

Коли постачальник та покупець відображають коригування ПДВ на підставі РК у декларації?
Випадок 1. Зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг
Постачальник має право зменшити ПЗ на підставі РК, своєчасно зареєстрованого отримувачем в ЄРПН, у декларації з ПДВ за місяць, у якому його складено. Якщо РК зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то постачальник має право зменшити ПЗ у декларації з ПДВ за місяць його реєстрації в ЄРПН. А от покупець повинен зменшити податковий кредит у декларації з ПДВ за звітний період саме складання РК незалежно від своєчасної його реєстрації.

Випадок 2. У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг
У такому разі постачальник повинен збільшити ПЗ в декларації з ПДВ за місяць складання РК незалежно від його реєстрації в ЄРПН. А от покупець має право збільшити ПК на підставі РК, своєчасно зареєстрованого в ЄРПН, у декларації з ПДВ за місяць його складання. Але у разі невключення РК до декларації таке право залишається у покупця протягом 1095 днів з дати його складання. Якщо РК зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити ПК у декларації з ПДВ за місяць його реєстрації, або будь-якого наступного звітного періоду, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складання.

Випадок 3. Якщо РК не зареєстрований в ЄРПН протягом 1095 календарних днів або взагалі не складений
У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг ПК покупця не може бути збільшений. Але постачальник не звільняється від обов’язку збільшення суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період зміни суми компенсації вартості товарів/послуг. У разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг ПЗ постачальника не можуть бути зменшені, але покупець зобов’язаний зменшити ПК за відповідний період зміни суми компенсації вартості товарів/послуг.

Про все це читайте у нашій новині.

 

Як звітувати з ПДВ у разі припинення договору про визнання електронних документів?
Дніпропетровські податківці зауважили, що всім платникам податків слід звітувати з ПДВ в електронній формі, з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Але у разі припинення договору про визнання електронних документів платник податків має право до складання нового договору подавати декларацію з ПДВ особисто або шляхом надсилання її поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

 

Дві та більше податкові накладні на одну оплату – у покупця не буде податкового кредиту
Складання двох або більше податкових накладних у випадку отримання авансу однією сумою не відповідає нормам ПКУ та не дає можливості ідентифікувати операції. Тому у разі складання таких ПН постачальником покупець не має підстав для віднесення зазначених в них сум ПДВ до податкового кредиту. Такі податкові накладні не відповідають первинним документам.

А от складання зведеної ПН на декілька оплат, які здійснено протягом одного дня, не є порушенням. За такою ПН покупець має право на податковий кредит.

Про це ми пишемо у своєму коментарі до індивідуальної податкової консультації від 26.03.2018 р. №1230/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

Реєстр зупинених ПН та РК, показники СМКОР та формат скарги щодо заблокованих ПН – вже в Електронному кабінеті
По-перше, 16 квітня, податківці розмістили у відкритій частині Електронного кабінету Реєстр ПН/РК, реєстрація яких зупинена. У ньому відображається інформація щодо ПН/РК, реєстрація яких зупинена та за якими прийняті рішення відповідними комісіями, а також розпочато процедури адміністративного та судового оскарження.

По-друге, в Електронному кабінеті до розділу СЕА ПДВ додано новий підрозділ «Показники СМКОР». У ньому можна перевірити розрахункові показники D та P, які податківці використовують для моніторингу ПН/РК. Про це тут.

По-третє, скаржитись на рішення комісій ДФС про відмову у реєстрації ПН тепер можна також через Електронний кабінет. Новий сервіс передбачає як можливість подання Скарги (навіть із її зразком), так і можливість подання Заяви про відмову від поданої Скарги.

Звертаємо увагу: до Скарги додаються документи про підтвердження реальності здійснення операцій.

 

Наостанок – три аналітики від редакції
Як нараховувати ПДВ при списанні товарів в межах норм природного убутку? Як нараховувати ПДВ у разі відсутності затверджених норм природного убутку?
Про це все ми розповіли у своїй аналітиці (для передплатників).

Як потрібно складати ПН при безоплатній передачі товарів? Які особливості має її заповнення у разі безоплатної передачі товарів, які звільнено від ПДВ? Як заповнювати заголовну частину таких ПН? Які нюанси є в заповненні розділу Б ПН?
Відповіді на ці питання знайдете ось тут.

Хто з платників ПДВ підпадає під визначення ризикових? Як ДФС буде вести їх облік? Хто та яким чином буде встановлювати критерії для віднесення платників до ризикових? Про це все тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»