• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №18(27) | 23.10.2018 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №18(27) | 23.10.2018 р.

Це – вже вісімнадцятий з початку року (і двадцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні і нам є про що розповісти.
 

Цього разу ми:

  • визначимося, чи є порушенням встановлення різної одиниці виміру придбаного і реалізованого товару;
  • нагадаємо, як правильно заповнити розрахунок коригування на зміну номенклатури;
  • проінформуємо про появу позиції Комітету ВРУ з податкової політики щодо формування податкового кредиту тільки на підставі ПН;
  • поговоримо про появу нової причини коригування ПН;
  • розповімо, як працюють комісії ДФС з питань блокування ПН та РК за новим порядком;
  • наведемо нову судову практику з приводу коригування податкового кредиту при списанні «кредиторки» за неоплаченим товаром.

Гарного вам читання!
 

***

Різна одиниця виміру придбаного і реалізованого товару не є порушенням
Податківці в індивідуальній консультації від 25.09.2018 р. №4139/ІПК/06-30-12-01-19 зазначили, що одиниця виміру, вказана у графі 4 податкової накладноїможе відрізнятися від одиниці виміру, що вказана у податковій накладній, отриманій при придбанні відвантаженого товару.

А оскільки податкові накладні складаються на підставі первинних документів, то виходить, що податківці не будуть заперечувати, коли в документах на придбання та подальший продаж товару буде зазначено різні одиниці виміру. Хоча, звісно, на це має бути розумна причина. Про це ми розповідали тут.
 

Як правильно заповнити розрахунок коригування на зміну номенклатури?
Податківці в індивідуальній консультації від 28.09.2018 р. №4240/6/99-99-15-03-02-15/ІПК навели алгоритм складання заповнення РК у разі зміни номенклатури товарів. А саме:

  1. у графі 1 рядка, що коригується, зазначається порядковий номер ПН. А от у рядках, в яких додають нові (змінені) товарні позиції, графі 1 присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в ПН;
     
  2. у графі 2 у всіх рядках, які заповнюються у зв'язку зі зміною номенклатури товарів/послуг, зазначається причина коригування – «зміна номенклатури»;
     
  3. у графах 7 та 13 відповідних рядків розрахунку коригування зі знаком «-» вказуються показники «Кількість» та відповідно «Обсяги постачання (без ПДВ)» щодо товарів, номенклатура яких коригується (такі рядки «обнуляються»). При цьому усі інші показники рядка податкової накладної, який коригується, зазначаються у розрахунку коригування незміненими;
     
  4. графи 9 та 10 (коригування вартості) такого розрахунку коригування не заповнюються (зазначені графи не повинні містити жодних символів - нулів, прочерків, пробілів, тощо).

Про це ми писали тут.
 

Нова причина коригування для РК: роз’яснення ДФС
В індивідуальній консультації від 11.09.2018 р. №3967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці наголосили, що у разі складання РК до зведеної ПН (яка складена відповідно до п. 201.4 ПКУ), у графі 2 такого РК у всіх рядках, які заповнюються у зв'язку з таким коригуванням, зазначається причина коригування «Коригування податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ».

При цьому у першому рядку зі знаком «-» слід зазначити показники рядка податкової накладної, які виправляються. У графі 1 вказується номер за порядком рядка податкової накладної, що коригується.

У другому рядку розрахунку коригування до такої податкової накладної платник податку зазначає виправлені показники. При цьому у графі 1 вказується новий черговий порядковий номер рядка, якого не було у податковій накладній, що коригується.
 

Як працюють комісії ДФС з питань блокування ПН та РК?
19 жовтня ДФС у Дніпропетровській області проінформувала, що ще 10 жовтня 2018 року ДФС оприлюднила свій наказ від 03.08.2018 р. №523.

Ним було затверджено Порядок взаємодії Комісії ДФС, яка приймає рішення про реєстрацію ПН та РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації, структурних підрозділів ДФС та головних управлінь ДФС в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДФС.

Які функції виконує комісія ДФС та регіональні комісії з питань реєстрації ПН та РК в ЄРПН, ми розповідали у своїй новині.
 

Списуєте кредиторську заборгованість за неоплаченим товаром – відкоригуйте й податковий кредит
Верховний Суд у постанові від 11.09.2018 р. у справі №804/4180/17 зробив висновок на користь ДФС та вказав: «будь-яка зміна суми компенсації вартості товарів/послуг за певних умов може бути підставою такого коригування. Вислів "включаючи" вказує на орієнтовний, а не виключний перелік підстав такого коригування».

Тому в разі списання кредиторської заборгованості за неоплаченим товаром покупець-платник ПДВ повинен відкоригувати свій податковий кредит з ПДВ.

Про це та про те, як у декларації з ПДВ відобразити коригування податкового кредиту, читайте тут.
 

І наостанок – аналітика від редакції
ДФСУ та Мінфін вважають, що право на ПК з ПДВ має бути підтверджене первинними документами, що підтверджують реальність господарських операцій.

Але Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики вважає, що достатньо однієї ПН. Якими є аргументи Комітету з цього питання ми розглядали тут.

***
 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»