• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №9(40) | 14.05.2019 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №9(40) | 14.05.2019 р.

Це – дев’ятий з початку року (і сороковий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • проінформуємо про оновлення ознак, за якими ПН/РК не підлягатимуть моніторингу;
  • визначимося, як бути у разі неотримання від ДФС квитанції щодо реєстрації ПН;
  • дізнаємося, в які строки можна скласти РК для виправлення помилок у ПН;
  • поговоримо про виправлення помилок у зведених ПН при нарахуванні ПДВ за п. 198.5 ПКУ;
  • розповімо про намір Мінфіну скасувати Інструкцію з бухобліку ПДВ;
  • наведемо судову практику щодо визнання існуючих критеріїв ризиковості та показники податкової історії платників ПДВ незаконними.

Гарного вам читання!

***

 

Оновлено ознаки, за якими ПН/РК не підлягатимуть моніторингу
Кабмін постановою від 24.04.2019 р. № 391 вніс зміни до постанови КМУ від 21.02.2018 р. № 117. Зокрема:

1. Додано додаткові умови для застосування «відсікаючої» ознаки у вигляді обсягу постачання товарів/послуг (500 тис. грн): крім умов щодо РК, вимог до керівників платників податку, умов щодо обсягу постачання пропонується додати ще одну умову – сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, повинна бути більше 20 тис. грн.

2. Згідно з оновленим пп. 3 п. 3 Порядка №117 податкові накладні/розрахунки коригування перевіряються відповідно до таких ознак (одночасно виконуються такі умови):

  • загальна сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої під час ввезення товарів на митну територію України), сплачена за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК, платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано ПН/РК на реєстрацію в Реєстрі, становить більше 400 тис. гривень;

  • одночасно значення показників D та P, розрахованих у цьому підпункті, мають такі розміри: D > 0,05, P < Pм х 1,4.

3. Пункти 23 та 28 Порядку №117 доповнено умовами, що стосуються відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку, для прийняття рішень про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації комісіями, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН або відмову в такій реєстрації.

Про це та про інші зміни в ознаках, за якими ПН/РК не підлягатимуть моніторингу, ми писали тут.  

 

Існуючі критерії ризиковості та показники податкової історії платників ПДВ є незаконними
У рішенні від 26.04.2019 року у справі №640/1240/19 Окружний адмінсуд м. Києва зауважив, що вказані Критерії ризиковості платника податку не затверджено нормативним актом ДФС України та не погоджено Міністерством фінансів України. А це суперечить вимогам п. 10 Порядку №117.

Наявний в матеріалах справи лист Мінфіну від 31.10.2018 р. №26010-06-5/28170 суд вважає неналежним доказом погодження Критеріїв ризиковості платника податку.

До того ж суд наголосив, що критерії ризиковості платника податку мають ознаки регуляторного акта, оскільки встановлюють норми права, передбачають неодноразове їх застосування щодо невизначеного кола осіб та здійснюють безпосередній вплив на господарську діяльність суб'єктів господарювання.

Оскільки ці критерії не були затверджені за Порядком, то вони вважаються такими, що не набрали чинності, і не можуть бути застосовані.

 

Інструкцію з бухобліку ПДВ скасують: проект від Мінфіну
8 травня Міністерство фінансів оприлюднило проект свого наказу «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства фінансів України» (завантажити).

Цим документом пропонується визнати такою, що втратила чинність, Інструкцію з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затверджену наказом Мінфіну від 01.07.1997 р. № 141. Разом з цим скасовується ще дев'ять наказів МФУ, якими раніше вносилися зміни до цієї Інструкції.

 

Неправильно склали зведену ПН при нарахуванні ПДВ за п. 198.5 ПКУ: як відкоригувати?
У підкатегорії 101.15 «ЗІР» податківці зауважили: якщо зі зведеної податкової накладної, складеної відповідно до вимог п. 198.5 та/або п. 199.1 ПКУ, необхідно вилучити зайві податкові накладні, то платник податку повинен:

  • скласти розрахунок коригування, в якому виводяться в «0» (обнуляються) відповідні рядки зведеної податкової накладної, в яких зазначено зайві податкові накладні. У такому розрахунку коригування зазначається код причини 201  або 202 (залежно від того, з яким типом причини складена зведена податкова накладна);

  • скласти нову зведену податкову накладну, в якій зазначити правильні дані, у тому числі позиції, не відображені в податковій накладній, складеній з помилками. Така податкова накладна складається на дату не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому платник податку зобов’язаний був визначити ПДВ на підставі п. 198.5 та/або п. 199.1 ПКУ.

 

Зробили помилку у ПН: в які строки слід скласти РК до неї?
Тернопільські податківці наголосили, що ст. 192 та п. 201.10 ПКУ визначено дату, на яку платник податку зобов’язаний скласти розрахунок коригування до податкової накладної, та термін протягом якого платник податку зобов’язаний зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної.

При цьому нормами ПКУ не визначено терміну, протягом якого платник податку має можливість скласти розрахунок коригування до податкової накладної.

 

Не отримали від ДФС квитанції щодо реєстрації ПН: який алгоритм дій?
Податківці у підкатегорії 101.17 «ЗІР» нагадали, що враховуючи усі складові реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН, з метою з’ясування обставин, за якими протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, пропонуємо:

  1. через Електронний кабінет, шляхом перегляду в режимі реального часу переглянути дані ЄРПН щодо складених платником податку чи його контрагентами податкових накладних та/або розрахунків коригування;

  2. звернутись до Центру обслуговування платників податків за своїм місцезнаходженням чи до гарячої лінії за телефоном 0-800-501-007 (напрямок 0) з детальним описом ситуації;

  3. якщо після надсилання податкової накладної чи розрахунку коригування через дві години не надійшла квитанція, в Електронному кабінеті відсутні дані про реєстрацію та інспектор по телефону підтвердив відсутність надходження документа, то потрібно надіслати документ повторно на реєстрацію.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»