• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №6(60) | 14.04.2020 р.

Шістдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №6(60) | 14.04.2020 р.

Це – шостий з початку року (і шістдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти:

 

  • повідомимо, за які несвоєчасно зареєстровані ПН та РК не будуть штрафувати під час карантину;
  • дізнаємося, як отримати витяг з реєстру платників ПДВ під час карантину;
  • зазначимо, які пільги з ПДВ діють з 2 квітня при постачанні медвиробів та ліків;
  • наголосимо, що КМУ оновив перелік звільнених від ПДВ товарів для боротьби з коронавірусом;
  • визначимося, чи буде податковий кредит у разі розбіжності у ПН та видатковій накладній на суму в одну копійку.

Гарного Вам читання!

***

 

За які несвоєчасно зареєстровані ПН та РК не будуть штрафувати під час карантину?
ДПСУ розповіла, що з 1 березня по 31 травня 2020 року не застосовуватимуться санкції за нереєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН.

Окремо податківці зауважили, що не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК з датою складання з 16 лютого по 15 травня 2020 року, у яких граничний термін реєстрації припадає на період з 1 березня по 31 травня.

 

Як отримати витяг з реєстру платників ПДВ під час карантину?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що на період дії карантину всі заяви та реєстраційні документи слід подавати виключно в електронному вигляді. Зокрема, запит про отримання витягу з реєстру платників ПДВ за формою №1-ЗВР (код форми - j 1301704) подавати засобами Електронного кабінету або будь-яким іншим програмним забезпеченням, що використовується для подання звітності, та під час заповнення запиту обирати спосіб отримання «поштою».

До того ж з 9 березня передбачено можливість подати такий запит особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку.

 

Які пільги з ПДВ діють з 2 квітня при постачанні медвиробів та ліків?
ДПС у інформаційному листі №8 надала відповіді щодо питань застосування пільги з ПДВ для медичних товарів.

З 2 квітня від оподаткування ПДВ звільняються:

  • операції з ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном;

  • операції з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ.

Пільговий режим оподаткування ПДВ застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до відповідного Переліку, встановленого КМУ, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України), а також незалежно від кола суб’єктів, що здійснюють такі операції, їх статусу, як платників ПДВ, чи форми власності. Докладніше про це ми писали тут та в окремій своїй аналітиці на цю тему.

 

КМУ оновив перелік звільнених від ПДВ товарів для боротьби з коронавірусом
За повідомленням Мінфіну, 8 квітня на черговому засіданні КМУ було затверджено постанову (поки тексту немає), якою внесено зміни до 6 постанов. Зокрема:

  • розширено перелік товарів та обладнання, які як при ввезенні в Україну, так і при виготовленні на території України звільняються від ПДВ;

  • дозволено підтверджувати відповідність технічним регламентам медичних виробів, обладнання та засобів індивідуального захисту як за стандартними та наявними документами (декларація про відповідність), так і шляхом отримання листів-підтверджень МОЗ та Держпраці;

  • доповнено додатковими кодами згідно з УКТЗЕД деякі позиції переліку товарів протиепідемічного призначення, вивезення яких громадянами не допускається;

  • визначено критерії віднесення товарів до товарів протиепідемічного призначення для цілей заборони вивезення громадянами з України;

  • визначено однозначні підстави для віднесення медичних виробів та медичного обладнання до таких, які звільняються від сплати ввізного мита та ПДВ.

 

Розбіжність у ПН на одну копійку: чи буде право на ПК?
У ІПК від 26.03.2020 р. №1272/6/99-00-07-03-02-06/ІПК податківці звернули увагу, що показники податкової накладної мають відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією.

Водночас в ній зазначається, що розбіжність (на 1, 2 копійки) між обсягом постачання та сумою ПДВ, зазначеними у видатковій накладній та такими ж показниками податкових накладних, яка виникла за рахунок арифметичних округлень, не може бути єдиною причиною для невизнання податкового кредиту.

Відповідно на підставі такої податкової накладної (за умови дотримання інших правил, визначених ПКУ для формування податкового кредиту) платник податку має підстави включити суму ПДВ до складу податкового кредиту. Про це ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»