• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №8(62) | 13.05.2020 р.

Шістдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №8(62) | 13.05.2020 р.

Це – восьмий  з початку року (і шістдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти:

 

  • дізнаємося, як оподатковується ПДВ реекспорт товарів;
  • зазначимо, чи потрібно показувати звільнений від ПДВ імпорт у декларації;
  • наголосимо, що покупці медвиробів для боротьби з коронавірусом не мають права на податковий кредит;
  • розповімо, що робити у разі помилкового незазначення окремих видів діяльності у таблиці даних;
  • з’ясуємо, чи потрібно нараховувати ПДВ у разі проведення гарантійного ремонту основних засобів.

Гарного Вам читання!

***

 

Реекспорт товарів: як оподатковується ПДВ?
Тернопільські податківці наголосили, що згідно з пп. «б» пп. 195.1.1 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ.

Окремо вони зазначили, що товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог МКУ.

Тож операція з вивезення за межі митної території України у митному режимі реекспорту товару, який ввозився на митну територію України у митному режимі імпорту, у зв’язку з його поверненням продавцю-нерезиденту, оподатковується ПДВ за нульовою ставкою та відображається у рядку 2.1 податкової декларації з ПДВ.

 

Помилково не зазначили у таблиці даних окремі види діяльності: як бути? 
Київські податківці наголосили, що у Таблиці зазначаються:

  • види економічної діяльності відповідно до КВЕД;
  • коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;
  • коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України (п. 13 Порядку).

Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку (п. 14 Порядку).

Окремих правил щодо коригування поданої таблиці наразі не встановлено. Тому платник ПДВ може надати інформацію щодо видів діяльності, які не зазначені в попередньо поданій до контролюючого органу Таблиці шляхом подання нової Таблиці, в якій зазначає такі види діяльності та відповідно коди товарів згідно УКТЗЕД та коди послуг згідно з ДКПП.

 

Здійснили гарантійний ремонт ОЗ: чи нараховувати ПДВ? 
Луганські податківці розповіли, що при здійсненні платником податку операції з повернення (передачі) власнику (споживачу) товару після проведення гарантійного ремонту об’єкта оподаткування ПДВ не виникає, а тому обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ у такого платника за вказаною операцією відсутній.

При цьому операції платника податку з надання послуг із проведення гарантійного ремонту товарів є об’єктом оподаткування ПДВ. База оподаткування таких операцій визначається, виходячи із вартості таких послуг, які оплачуються виробником товарів, щодо яких проводився гарантійний ремонт.

 

Чи показувати у декларації з ПДВ звільнений імпорт?
Для платників, які заповнюють рядок 5.1 Декларації, обов'язковим є подання додатку 6 (Д6).

Що стосується відображення операцій з ввезення на митну територію товарів, то формою Декларації та Порядком №21 не передбачено відображення обсягів придбання товарів, що ввезені на митну територію України зі застосуванням звільнення від оподаткування.

Тому товари, які при ввезенні на митну територію України звільняються від оподаткування ПДВ, в розділі II «Податковий кредит»  декларації з ПДВ не відображаються. Про це ми писали тут.

 

Покупці медвиробів для боротьби з коронавірусом не мають права на податковий кредит
Київські податківці проінформували, що покупці ліків для боротьби з коронавірусом мають права на формування податкового кредиту за такими операціями.

У випадку, якщо платник податку – покупець подав податкову звітність з ПДВ за березень 2020 року та включив суми «вхідного» ПДВ до складу податкового кредиту, то такому платнику необхідно подати «Звітну нову» податкову декларацію з ПДВ, в якій виключити такі суми ПДВ зі складу податкового кредиту.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»