• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №9(63) | 29.05.2020 р.

Шістдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №9(63) | 29.05.2020 р.

Це – дев’ятий  з початку року (і шістдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • зупинимося на змінах в оподаткуванні ПДВ через внесення змін до ПКУ Законом №466;
  • наголосимо, що відтепер всі платники ПДВ будуть подавати звітність щомісяця;
  • визначимося, чи потрібно нараховувати ПДВ при організації медоглядів працівників;
  • з’ясуємо, чи слід перереєструватися платником ПДВ у разі перейменування вулиці;
  • наведемо чергове роз’яснення ДПС щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання медвиробів.

Гарного Вам читання!

***

Відтепер всі платники ПДВ будуть подавати звітність щомісяця 
Законом від 16.01.2020 р. №466-ІХ запроваджено єдиний звітний період для звітності з ПДВ, який дорівнює календарному місяцю (у тому числі для платників єдиного податку).

Відповідні зміни внесено з метою спрощення адміністрування ПДВ, застосування єдиного підходу до формування показників звітності та їх відображення в інформаційних системах ДПС.

Але як звітувати «єдинникам», які на 2020 рік обрали квартальний звітний період через виключення такої можливості, наразі невідомо.

Тому слід чекати пояснень від ДПС, оскільки окремої норми щодо набрання чинності та першого звітування за новим порядком Законом № 466 не встановлено.

 

Підприємство організовує медогляди працівників: що з ПДВ?
Запорізькі податківці зауважили: якщо організація проведення та фінансування медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, для роботодавця є обов’язком згідно з Законом «Про охорону праці» та іншим законодавством, та медичні огляди проводяться закладами охорони здоров’я, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я, то операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ.

Послуги з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров’я на прохання громадян та послуги з проведення медичного огляду осіб (крім військовослужбовців і посадових осіб, носіння зброї якими передбачено законодавством) для видачі дозвільних документів оподатковуються ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

 

Перейменовано назву вулиці: чи проводити перереєстрацію платника ПДВ?
Дніпропетровські податківці наголосили, що в результаті перейменування назви вулиці, міста, селища, зміни поштового індексу тощо вносяться зміни у відомості про місцезнаходження юридичної особи та місце проживання фізичної особи – підприємця, що містяться у Єдиному державному реєстрі. Тому це є підставою для здійснення перереєстрації платника ПДВ шляхом подання реєстраційної заяви за формою №1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація».

 

Постачання звільнених від ПДВ медвиробів: чергове роз’яснення ДПСУ
ПН, складені з 17 березня 2020 року за операціями з постачання товарів з Переліку №224 з нарахуванням суми ПДВ, та розрахунки коригування до таких податкових накладних, в декларації з ПДВ за березень та будь-які наступні звітні періоди не відображаються.

Тобто в декларації за березень операція з постачання товарів з Переліку №224 відображається виключно як звільнена від оподаткування ПДВ.

Якщо платник податку вже подав звітність з ПДВ і включив у таку звітність ПН, складені з нарахуванням суми ПДВ, то такий платник має право або подати «Звітну нову» декларацію з виправленими показниками (в межах терміну для подання декларації за відповідний період) або з типом «Уточнююча» (виправлення здійснюється після спливу строку для подання декларації). Подання зазначеного уточнюючого розрахунку не призводить до нарахування штрафних санкцій, оскільки відсутній факт заниження податкових зобов’язань з ПДВ.

Про це та про інші особливості звільнення від оподаткування з ПДВ постачання медвиробів ми писали тут.

 

Що змінилося в оподаткуванні ПДВ через Закон №466?
23 травня набрав чинності Закон №466. За ним:

1. Скорочено строк подання заяви про  добровільну реєстрацію. Тепер її треба буде подавати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа бажає зареєструватись платником ПДВ (до цього було 20 к. д.). І подавати таку заяву буде треба лише в електронному вигляді.

2. З’явилися нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК на звільнені операції:

  • за порушення строків реєстрації таких ПН та РК для платників податків підготували штраф у розмірі 2% обсягу постачання (без урахування ПДВ), але не більше 1020 гривень;

  • у разі ж відсутності реєстрації в ЄРПН таких ПН/РК на платника накладатиметься штраф 5% обсягу постачання (без урахування ПДВ), але не більше  3400 гривень.

3. Зміни до порядку розрахунку суми реєстраційного ліміту.

4. Нові строки реєстрації зведених накладних.

5. Зміни у визначенні бази оподаткування ПДВ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»