• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №10(64) | 10.06.2020 р.

Шістдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №10(64) | 10.06.2020 р.

Це – десятий  з початку року (і шістдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розкажемо, що за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК не штрафуватимуть до закінчення карантину;
  • проінформуємо, чи призводить до автоматичного розблокування ПН та РК подання таблиці даних;
  • дізнаємося, як змінилися розміри штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК за Законом №466;
  • розповімо, як з 23 травня змінився порядок реєстрації та анулювання платником ПДВ;
  • з’ясуємо, чи будуть штрафи за складання з запізненням нової ПН для виправлення помилки  в ІПН покупця.

Гарного вам читання!

***

 

За несвоєчасну реєстрацію ПН та РК не штрафуватимуть до закінчення карантину
Протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН. Це передбачено п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Про це повідомили податківці у підкатегорії 101.28 ЗІР.

 

Чи призводить до автоматичного розблокування ПН та РК подання таблиці даних?
Дніпропетровські податківці наголосили, що реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути зупинена.

У разі виникнення цієї ситуації платнику ПДВ необхідно подати Таблицю даних платника податку.

Таблиця подається з обов’язковим наданням інформативних пояснень про фінансово-господарську діяльність відповідного суб’єкта господарювання, яким складається така Таблиця.

Але прийнята Таблиця не веде до автоматичного розблокування раніше заблокованих податкових накладних/розрахунків коригування.

 

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК за Законом №466
З 23 травня встановлено нові штрафи за невчасну реєстрацію в ЄРПН ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ, а саме:

  • ПН/РК, складених на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ;

  • ПН, складених на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;

  • ПН, складених відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених підпунктами «а» - «г» цього пункту, та РК, складених до таких ПН;

  • ПН, складених відповідно до ст. 199 ПКУ, та РК, складених до таких податкових накладних;

  • ПН, складених відповідно до абзацу одинадцятого п. 201.4 ПКУ.

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН на платника податку накладається штраф в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 гривень (пп. 120 1.1. ПКУ).

Крім цього, відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, якщо це порушення зазначене в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки ДПС, тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 грн (пп. 120 1.2. ПКУ).

Тобто під нові штрафи за невчасну реєстрацію в ЄРПН підпадають також і ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ. У таких випадках штрафи нараховуються у відсотках до обсягу постачання. Про це докладно ми зазначали ось тут.

 

Як з 23 травня змінився порядок реєстрації та анулювання платником ПДВ? 
Нормами Закону №466 внесено зміни до порядку реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ. Так, відповідно до Закону №466:

  • новостворені суб’єкти господарювання зможуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися  платником ПДВ без подання реєстраційної заяви під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця;

  • єдиним способом подачі реєстраційної заяви платника ПДВ до контролюючого органу (для обов’язкової, добровільної реєстрації та перереєстрації) є спосіб подання заяви засобами в електронній формі;

  • збільшено час для подання суб’єктами господарювання реєстраційних заяв для добровільної реєстрації платниками ПДВ та у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку – не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (замість 20 календарних днів).

Про це та про інші зміни в порядку реєстрації та перереєстрації платника ПДВ ми розповіли ось тут.

 

Зробили помилки в ІПН покупця в ПН та склали нову з запізненням: чи буде штраф?
При виправленні помилки в полі «ІПН покупця» податкової накладної продавець складає та реєструє в ЄРПН нову податкову накладну з правильним «ІПН покупця». При цьому у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дата складання податкової накладної з неправильним «ІПН покупця».

Відповідальність за порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН передбачена ст. 120-1 ПКУ. Оскільки винятків для реєстрації таких ПН немає, то штрафи застосовуються за загальними правилами. Про це читайте у нашій новині тут. 

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»