• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №11(65) | 26.06.2020 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №11(65) | 26.06.2020 р.

Це – одинадцятий  з початку року (і шістдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • зауважимо, чому РК на зменшення в багатьох випадках блокується;
  • розповімо, за якими критеріями ДПС масово блокувала ПН у травні;
  • наголосимо, що «єдинники»-платники ПДВ востаннє щоквартально звітують за ІІ квартал, з липня – щомісяця;
  • зазначимо, що Раді пропонують встановити ставку ПДВ 14% з постачання деяких видів сільгосппродукції;
  • дізнаємося, в який строк слід реєструвати зведені ПН за новими правилами;
  • проінформуємо про появу автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям ризиків;
  • наведемо зміни в оподаткуванні та адмініструванні ПДВ через Закон №466.

Гарного вам читання!

***

 

Реєстрація РК до ПН на зменшення: чому масово зупиняється?
За позицією адвокатів, масове зупинення РК при поверненні товару від покупця (п. 5 Критеріїв ризиковості операцій) проводиться через логічну помилку у змісті цього критерію. Вона є причиною тотального блокування таких РК. Наведемо зміст цього критерію:

«Перевищення суми компенсації вартості товару/послуги, зазначеного/зазначеної в розрахунку коригування на зменшення суми податкових зобов’язань, поданому отримувачем такого товару/послуги для реєстрації в Реєстрі, величини залишку, що визначається як різниця обсягу придбання на митній території України з 1 січня 2017 р., зазначеного постачальником у зареєстрованих у Реєстрі податкових накладних/розрахунках коригування, складених на отримувача такого/такої товару/послуги, та обсягу постачання з 1 січня 2017 р., зазначеного отримувачем у зареєстрованих у Реєстрі податкових накладних/розрахунках коригування на постачання такого/такої товару/послуги».

 

За якими критеріями ДПС масово блокувала ПН у травні?
ДПС має власний СМКОР, який не співвідноситься з постановою КМУ №1165

За статистикою блокувань найбільш розповсюдженим (хлібним) критерієм досі залишається «п.8 ризиковості платника». З 03.02.2020 р. (початок дії постанови) по 30.04.2020 р. (припинення дії минулого керівництва) зупинено 65 334 ПН/РК на суму 1,9 млрд грн. Майже за весь травень (період сучасного керівництва) зупинено 15 093 ПН/РК на суму 541,6 млн грн. Інші критерії ризиковості платників малоцікаві (майже мертві), адже не містять такого улюбленого «інтелектуального» простору як «наявність податкової інформації». Про це докладніше ми зауважували тут.

 

«Єдинники»-платники ПДВ востаннє щоквартально звітують за ІІ квартал, з липня – щомісяця
Податківці у підкатегорії 101.23 «ЗІР» наголосили, що останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без винятку платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, мають подавати податкову декларацію щомісячно.

Уточнюючі декларації з ПДВ за звітні періоди, за які платники податку до внесення змін Законом №466-ІХ подавали квартальну звітність з ПДВ, також подаються за звітний період, який дорівнює календарному кварталу. Про це ми писали тут.

 

Раді пропонують встановити ставку ПДВ 14% з постачання деяких видів сільгосппродукції
15 червня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3656  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції».

Законопроектом пропонується доповнити пункт 193.1 ПКУ новим підпунктом «г». Ним  встановити ставку ПДВ у розмірі 14% по операціях з  постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД:  0102; 0103; 0401 (в частині молока незбираного), 1001, 1002,1003, 1004, 1005, 1201, 1204 00, 1205, 1206 00,1207. Про це докладніше читайте тут.

 

В який строк слід зареєструвати зведені ПН за новими правилами
Волинські податківці наголосили, що з 23 травня для зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до них, складених за операціями, визначеними п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ , встановлено граничний строк реєстрації в ЄРПН - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім  календарним днем місяця, в якому вони складені.

Отже, для податкових накладних, складених за операціями, здійсненими у травні 2020 року відповідно до  п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, граничним терміном реєстрації в ЄРПН є 20 червня 2020 року.

Автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям ризиків: новий сервіс від ДПС 
10 червня ДПС повідомила, що в приватній частині Електронного кабінету (меню «Моніторинг ПН/РК») було забезпечено можливість користувачу доступу до інформації щодо відповідності такого платника податків критеріям ризиковості, передбачених Порядком зупинення реєстрації ПН та РК.

Приватна частина Електронного кабінету дозволяє переглянути розраховані показники:

  • D (навантаження за останні 12 календарних місяців);

  • Р (сума податку на додану вартість, зазначена у податкових накладних/розрахунках коригування кількісних і вартісних показників, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних у звітному періоді з урахуванням поданої на реєстрацію) в розрізі періодів;

  • позитивну податкову історію платника податку;

  • інформацію щодо відповідності/не відповідності платника податку критеріям ризиковості.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Нові строки реєстрації зведених ПН за п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ; нові види штрафів щодо нереєстрації ПН та РК; зміни до порядку розрахунку суми ліміту для реєстрації ПН/РК; квартальний звітний період для «єдинників» скасовано. Ці та інші зміни в адмініструванні ПДВ через Закон №466 дивіться  тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»