• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №14(68) | 05.08.2020 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №14(68) | 05.08.2020 р.

Це – чотирнадцятий  з початку року (і шістдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

 

  • з’ясуємо, як оподатковувати ПДВ операції з експорту товарів у межах договорів комісії;
  • зазначимо, що з 23 травня підрядники та субпідрядники можуть застосовувати касовий метод з ПДВ;
  • розповімо, як заповнювати поле «Інформація» у повідомленні для розблокування ПН;
  • наголосимо, що Дубінський передав ДФС перелік платників ПДВ-«скрутників» та звинувачує ДПС у махінаціях;
  • дізнаємося, як заповнити поле «До зведеної податкової накладної» в РК до ПН.

Гарного вам читання!

 

***

Як заповнити поле «До зведеної податкової накладної» в РК до ПН
У полі ПН «Зведена податкова накладна» та полі РК «До зведеної податкової накладної» замість позначки «Х» зазначається код ознаки. Він застосовується залежно від причини, з якої складається зведена податкова накладна/розрахунок коригування:

  • код ознаки 1 – застосовується у разі складання зведених податкових накладних/розрахунків коригування у зв’язку з нарахуванням податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ;

  • код ознаки 2 – застосовується у разі складання зведених податкових накладних/розрахунків коригування у зв’язку з нарахуванням податкових зобов’язань відповідно до п. 199.1 ПКУ;

  • код ознаки 3 – застосовується у разі складання зведених податкових накладних/розрахунків коригування, особливості заповнення яких викладені у п. 15 Порядку №1307 (постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначена відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг);

  • код ознаки 4 – застосовується у разі складання зведених податкових накладних/розрахунків коригування, особливості заповнення яких викладені у п. 19 Порядку №1307 (складені за операціями з постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ритмічний характер постачання).

Про це ми писали ось тут.

 

З 23 травня підрядники та субпідрядники можуть застосовувати касовий метод з ПДВ 
Запорізькі податківці наголосили, що з 23 травня за операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб'єкти підприємницької діяльності (підрядники та субпідрядники) можуть застосовувати касовий метод податкового обліку.

Нагадаємо, що касовий метод це – метод податкового обліку, за яким:

  • дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на рахунки платника ПДВ, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, у касу платника податків або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг),

  • дата віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як дата списання коштів з рахунків платника ПДВ, відкритих в установах банків, та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, дата видачі з каси платника податків або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг) (пп. 14.1.266 ПКУ).

 

Подаєте повідомлення для розблокування ПН: як заповнити поле «Інформація»? 
Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку подається за формою J/F13149.

Зазначена форма Повідомлення містить поле «Інформація», яке підлягає заповненню платником ПДВ.

У полі «Інформація» Повідомлення стисло наводяться дані, які свідчать про те, що такий платник не відповідає критерію ризиковості платника податків, який став підставою для включення його до переліку ризикових платників. Про це ми писали тут.

 

Дубінський передав ДФС перелік платників ПДВ-«скрутників» та звинувачує ДПС у махінаціях
30 липня ДПС розмістила на офіційному сайті інформацію. За нею, вона з великою зацікавленістю ознайомилась з публікацією на офіційній сторінці народного депутата Дубінського та його твердженнями, що він володіє доказами незаконності операцій, проведених підприємствами зі списку, оприлюдненого як додаток до його публікації.

Оприлюднений Дубінським перелік призначений для того, аби ретельно вивчити діяльність зазначених у ньому суб’єктів, оцінити наявність податкових ризиків, зібрати докази протиправної діяльності, якщо вона має місце, та організувати подальше комплексне відпрацювання тих суб’єктів, у діяльності яких такі ризики обґрунтовано вбачаються. ДПС та податкова міліція усвідомлюють усі наслідки визначення будь-якого суб’єкта господарювання, як порушника податкового законодавства, тому ставляться до цієї роботи вкрай відповідально.

Одночасно ДПС повідомила, що в оприлюдненому Дубінським переліку є і ряд тих підприємств, які протягом червня офіційно визначені комісіями ДПС як ризикові. Реєстрація ними податкових накладних обмежена та організоване комплексне відпрацювання їхньої діяльності.

Але не тільки Дубінський розміщував перелік та звинувачував ДПС у махінаціях.

За інформацією ДПС від 31 липня, ще народний депутат Кива розмістив пост щодо ситуації навколо ПДВ. Але він обмежився гучними заявами та загальними цифрами, без публікації конкретного переліку «підприємств-злочинців», що завдали своїми операціями збитків національній економіці на млрд грн.

 

Операції з експорту товарів у межах договорів комісії: що з ПДВ? 
Дніпропетровські податківці зауважили, що експорт товарів зі залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов’язань з ПДВ.

У разі якщо платник ПДВ експортує товари за межі митної території України, отримані від іншого платника ПДВ на умовах комісії, право на отримання бюджетного відшкодування має такий інший платник ПДВ. При цьому комісійна винагорода, отримана платником ПДВ – експортером від такого іншого платника ПДВ, включається до бази оподаткування за ставкою, визначеною пп. «а» п. 193.1 ПКУ, та не включається до митної вартості товарів, які експортуються (п. 200.16 ПКУ).

Тож право на застосування нульової ставки ПДВ і, відповідно, право на отримання бюджетного відшкодування має лише продавець експортної продукції – її власник (комітент).

При отриманні комітентом авансової оплати вартості товарів, що експортуються комісіонером, жодних податкових наслідків не виникає.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»