• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №21(75) | 26.11.2020 р.

Сімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №21(75) | 26.11.2020 р.

Це – двадцять перший з початку року (і сімдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, як переглянути залишок в СЕА ПДВ в Е-кабінеті;
  • наведемо особливості оподаткування ПДВ експорту соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку;
  • зауважимо, що оподаткування ПДВ за загальним правилом не залежить від статусу покупця;
  • проінформуємо про чергове доповнення переліку товарів, звільнених від ПДВ на час карантину;
  • наголосимо, що в Е-сервісі ДПС InfoTAX для платників ПДВ з'явився окремий сервіс;
  • підкреслимо, що розмір неоподаткованих міжнародних поштових відправлень планують збільшити до 150 євро.

Гарного вам читання!

 

***

Як переглянути залишок в СЕА ПДВ в Е-кабінеті?
Абзацом третім п. 200-1.5 ПКУ передбачається надання на запит платника ПДВ інформації про рух коштів на його рахунках у СЕА ПДВ шляхом надсилання йому електронного повідомлення.

На практиці інформацію щодо залишку коштів на електронному рахунку платник ПДВ може отримати:

  • через Електронний кабінет/меню «Система електронного адміністрування ПДВ»/опція «Реєстр транзакцій»;

  • шляхом подання за допомогою програмного забезпечення для подання податкової звітності в електронній формі засобами телекомунікаційного зв’язку сервісного запиту J1302301/F1302301 «Запит щодо отримання реквізитів електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку» та отримати у відповідь витяг J1402301/F402301 «Витяг про реквізити електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку».

Про це ми писали тут.

 

Особливості оподаткування ПДВ експорту соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку 
Полтавські податківці вказали, що з 23 травня 2020 року операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД) оподатковується за нульовою ставкою. Отже, експортери сої та ріпаку матимуть право на відшкодування ПДВ.

До операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку, які були здійснені до 22 травня 2020 року включно, застосовується режим звільнення від оподаткування.

 

Оподаткування ПДВ за загальним правилом не залежить від статусу покупця 
Дніпропетровські податківці наголосили, що нормами ПКУ встановлено перелік операцій з постачання товарів/послуг, що не є об’єктом оподаткування та звільнені від оподаткування ПДВ, а не окремих категорій споживачів.

Тому і оподаткування таких операцій здійснюється не з урахуванням категорії споживачів, а залежно від наявності чи відсутності встановленої ПКУ пільги з оподаткування операцій з постачання тих чи інших товарів/послуг.

При цьому поняття «постачання послуг» та «постачання товарів» визначені відповідно у пп. 14.1.185 та пп. 14.1.191 ПКУ.

 

Чергове доповнення переліку товарів, звільнених від ПДВ на час карантину 
17 листопада 2020 року набрала чинності постанова КМУ від 16.11.2020 р. №1112, якою передбачено чергове розширення Переліків, затверджених постановами КМУ від 20.03.2020 р. №224 і 225.

Зокрема, розділ «Системи постачання медичних газів, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224 та «Системи постачання медичних газів» Переліку №225 доповнюється позицією «7311 00 Ємності для стиснених або скраплених газів».

Відповідно з 17.11.2020 року операції з постачання цих товарів на території України, а також ввезення їх у режимі імпорту звільняються від оподаткування ПДВ на час дії карантину.

 

В Е-сервісі ДПС InfoTAX для платників ПДВ з'явився окремий сервіс
23 листопада ДПС  повідомила, що тепер користувачі InfoTAX можуть просто та швидко отримати інформацію з СЕА ПДВ про:

На сьогодні InfoTAX надає 16 сервісів, до яких під’єдналося понад 5,5 тис. користувачів.

ДПС продовжує працювати над створенням нових сервісів  для зручності і комфорту при взаємодії платників з податковими органами.

 

Неоподатковані міжнародні поштові відправлення до 150 євро: законопроєкт №4278
28 жовтня 2020 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №4278.

Ним пропонується збільшити базу оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях на адресу одержувача - фізичної особи зі 100 євро до 150 євро.

Крім того, законопроєкт передбачає такі зміни:

  • визначити відповідальними за нарахування та сплату до бюджету ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях оператора поштового зв'язку, експрес-перевізника, якщо ним здійснюється декларування таких товарів шляхом подання реєстрів (тимчасових та/або додаткових);

  • встановити можливість відстрочення сплати ПДВ – протягом 30 днів з дати оформлення тимчасового реєстру з одночасним поданням додаткового реєстру;

  • виключити норми, що стосуються питань декларування товарів для митних цілей та порядку здійснення митних формальностей.

Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»