• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №22(76) | 08.12.2020 р.

Сімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №22(76) | 08.12.2020 р.

Це – двадцять другий з початку року (і сімдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розповімо, коли медичні огляди та лабораторні дослідження мають оподатковуватися ПДВ;
  • наведемо роз’яснення ДПС щодо оподаткування ПДВ компенсації простою товару нерезидентом;
  • роз’яснимо, як заповнити повідомлення у разі блокування реєстрації РК до ПН з причиною коригування «104»;
  • поговоримо про особливості коригування заголовної частини зведеної ПН;
  • дізнаємося, як заповнити РК до ПН без факту здійснення госпоперацій;
  • повідомимо, що імпортні вакцини від COVID-19 звільнили від ввізного мита та ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Імпортні вакцини від COVID-19 звільнили від ввізного мита та ПДВ
2 грудня Кабмін вніс зміни до постанови 20.03.2020 р. №224 щодо переліку лікарських засобів та медичних виробів, які звільняються від сплати ввізного мита та ПДВ. Перелік доповнений новими позиціями.

Постановою №1178 до переліку включені Vaccines (вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2).

Крім того, від податків звільняються такі лікарські засоби: Levofloxacin; Cefoperazone and beta -lactamase inhibitor; Cefotaxime; Cefotaxime, combinations; Cefepime; Immunoglobulin; Ceftriaxone, combinations; Cefditoren.

 

Медогляди та лабораторні дослідження: правила оподаткування ПДВ
Податківці у ІПК від 20.10.2020 р. №4317/ІПК/99-00-05-06-02-06 наголосили: якщо послуги з проведення лабораторних бактеріологічних досліджень при проведенні медичних оглядів є складовою частиною послуги з проведення медичного огляду, то такі лабораторні бактеріологічні дослідження не визнаються як окрема послуга, та питання застосування пільги з оподаткування розглядається стосовно послуги з проведення медичних оглядів в цілому.

Відповідно до пп. «в» п. 197.1.5 ПКУ послуга з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров'я на прохання громадян оподатковується ПДВ на загальних підставах.

Саме тому у разі віднесення попередніх (при зарахуванні на роботу) та періодичних медичних оглядів, які проводяться, до обов'язкових, операції із проведення таких медичних оглядів звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.5 ПКУ, оскільки не підпадають під винятки, зазначені в даному підпункті. Про це ми писали тут.

 

Нерезидент компенсує простій товару: чи нараховувати ПДВ? 
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання резидентом нерезиденту послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання, а згідно з п. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у п. 186.2 і 186.3 цієї статті.

Тож кошти, які сплачуються платнику податку замовником у зв'язку з простоєм, за своєю сутністю для цілей оподаткування ПДВ є компенсацією частини вартості послуг, що надаються платником податку такому контрагенту. Тому сума такої компенсації включається до бази оподаткування ПДВ за умови, якщо місце постачання такої послуги визначене на митній території України.

 

Заблокували РК з причиною коригування «104»: як заповнити повідомлення? 
Відповідно до форми Повідомлення, в графах з 2 по 9 зазначається інформація щодо реквізитів ПН/РК, реєстрацію яких зупинено, зокрема, у графі 8 зазначається обсяг постачання (коригування обсягів постачання) без урахування ПДВ (грн), у графі 9 – сума ПДВ (сума коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту) (грн).

Водночас, якщо за наслідками складання РК, складеного з метою коригування показників, зазначених у ПН, не змінюються обсяги постачання, зазначені в розділі Б ПН (в РК зазначена причина коригування «104»), то відповідно коригування обсягів постачання та сума коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту дорівнює нулю.

Саме тому у разі зупинення реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування, за наслідками складання якого обсяги постачання не змінюються (код причини «104»), у графах 8 та 9 Повідомлення зазначається «0». Про це ми писали тут.

 

Помилки в заголовній частині зведеної ПН: наслідки і як виправляти
Податківці в  ІПК ДПС від 06.11.2020 р. №4607/ІПК/99-00-05-06-02-06 наголосили, що помилки, допущені у коді заголовної частини зведеної податкової накладної, виправляються шляхом складання розрахунку коригування так:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено таку помилку;

  • у верхній лівій та заголовній частині розрахунку коригування – дані з верхньої лівої та заголовної частини податкової накладної з помилковим даними;

  • у розділі Б – зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ). При цьому у графі 2.1 зазначається код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів).

Розрахунок коригування, складений до податкової накладної, яка не підлягала наданню отримувачу (покупцю), підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем).

Одночасно постачальник (продавець) повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН нову податкову накладну. Про це вказували ось тут.

 

Як заповнити РК до ПН без факту здійснення госпоперацій
Черкаські податківці розповіли, що у разі складання податкової накладної без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН платник податку з метою виправлення помилки може скласти розрахунок коригування до неї.

У такому розрахунку коригування:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено помилку;

  • у заголовній частині розрахунку коригування – дані із заголовної частини податкової накладної з індивідуальним податковим номером покупця на якого помилково (без факту здійснення господарських операцій) було складено податкову накладну;

  • у розділі Б – зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ).

При цьому у графі 2.1 «код причини» розрахунку коригування зазначається код «103» (повернення товару або авансових платежів).   

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»