• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №2(79) | 11.02.2021 р.

Сімдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №2(79) | 11.02.2021 р.

Це – другий з початку року (і сімдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  1. зауважимо, що з 1 березня 2021 року почнуть діяти нові декларація з ПДВ та податкова накладна;
  2. наголосимо, що з 30 січня діють оновлені Переліки №224 та №225 звільнених від ПДВ товарів;
  3. підкреслимо, що неоподатковані ПДВ міжнародні поштові відправлення хочуть збільшити зі 100 до 150 євро;
  4. зупинимося на роз’ясненні ДПС щодо податкових пільг для сфери туризму та культури;
  5. нагадаємо, чи можна реєструвати ПН в ЄРПН, якщо граничний строк реєстрації припадає на вихідний.

Гарного вам читання!

 

***

З 1 березня 2021 р. — нові декларація з ПДВ та податкова накладна
Мінфін наказом від 02.12.2020 р. №734 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 26.01.2021 р. за №100/35722) виклав у новій редакції форми:

1. податкової накладної та розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. А також внесено зміни до Порядку заповнення податкової накладної. Зокрема, зазначено, що у рядку "код" ПН зазначається ознака джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи.

Рядок "код" заповнюється у разі заповнення рядка "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" податкової накладної.

Також уточнено, що кількість найменувань поставлених товарів/послуг у одній податковій накладній не може перевищувати 99999 позицій (раніше - 9999);

2. податкової декларації з ПДВ зі всіма додатками. Крім того, внесено зміни  до Порядку заповнення податкової звітності з ПДВ.

Наказ було опубліковано в «Офіційному віснику» від 02.02.2021 р. №8. Тобто його норми запрацюють з 1 березня. 

Відповідно нові форми податкової накладної і розрахунку коригування ми будемо застосовувати з 1  березня, а декларацію та додатки – для звітування за березень у квітні.

 

З 30 січня діють оновлені Переліки №224 та №225 звільнених від ПДВ товарів
Кабмін постановою від 27.01.2021 р. №54 вніс зміни до переліків, затверджених постановами від 20.03.2020 р. №224 і 225. Нагадаємо, що операції з товарами, які наведені у цих постановах (в тому числі імпорт та реалізація на території України), звільняються від оподаткування ПДВ згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Постанову №54 було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» від 30.01.2021 р. №20. Відповідно оновлені переліки запрацювали з 30 січня.  До цієї дати діяли старі переліки товарів. 

Зокрема, у Переліку №224 було розширено список деякими позиціями.

Крім того, у новій редакції було викладено підрозділ «Засоби індивідуального захисту» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Хоча фактично змін у переліку не відбулось, проте було додано два уточнення:

* До позиції «медична маска» додається документ про відповідність ДСТУ EN 14683:2014 та/або EN 14683:2005.

** До зазначеної позиції товарів (халат ізоляційний медичний одноразовий і костюм біологічного захисту/комбінезон) додається документ про відповідність ДСТУ EN 14126:2008 та/або EN 14126:2003.

Тобто, щоб зазначені в уточненнях вище товари підпали під дію пільги з ПДВ при їх імпорті або реалізації на території України, на них має бути в наявності документ про відповідність ДСТУ. Про це все ми писали тут.

 

Неоподатковані міжнародні поштові відправлення хочуть збільшити зі 100 до 150 євро
27 січня ВРУ прийняла в у І читанні законопроєкт №4278 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)».

Зокрема, ним передбачається привести у відповідність положення Податкового та Митного кодексів України в частині визначення бази оподаткування ПДВ та митом у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, шляхом закріплення, що базою оподаткування ПДВ є частина їх митної вартості (для юридичних осіб або ФОП) або частина їх сумарної фактурної вартості (для фізичних осіб), що перевищує неоподатковуваний мінімум (еквівалент 150 євро). Наразі цей еквівалент становить 100 євро.

 

Податкові пільги для туризму та культури через COVID-19: новий інформаційний лист від ДПС 
Інформаційний лист ДПС №18 присвячено нормам Закону України від 04.11.2020 р. №962-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій».

Цим законом запроваджено податкові преференції для підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

В інформаційному листі ви дізнаєтеся про:

  • визначення бюджетного гранту для податкових цілей;

  • преференції при оподаткуванні доходів, отриманих платниками податків у вигляді бюджетного гранту;

  • преференції для платників єдиного податку;

  • пільги з ПДВ для суб’єктів господарювання зі сфери культури, креативних індустрій, туризму.

Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

 

Граничний строк реєстрації ПН в ЄРПН припадає на вихідний: які наслідки?
Нормами п. 3 Порядку №1246 передбачено, що операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки ЄРПН, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. Якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

Отже, якщо граничні строки реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»