• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №4(81) | 17.03.2021 р.

Вісімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №4(81) | 17.03.2021 р.

Це – четвертий з початку року (і вісімдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо про чергове оновлення форм ПН та декларації з ПДВ;
  • поговоримо про правила оподаткування ПДВ операцій з окремими сільгосптоварами за ставкою 14%;
  • з’ясуємо, як заповнювати ПН на неплатника ПДВ;
  • дізнаємося, чи потрібно завіряти печаткою скановані копії документів до повідомлення щодо заблокованих ПН;
  • підкреслимо, що  з 1 березня всі ПН та РК мали складатися за новою формою;
  • розповімо, як оподатковувати ПДВ медогляди працівників.

Гарного вам читання!

 

***

Знову змінено форми ПН та декларації з ПДВ
15 березня на сайті ДПС у Реєстрі форм електронних документiв з’явилися вже інші нові формати ПН та декларації з ПДВ.

Зокрема, додано проєкти нових форматів ПН (J1201012)  та декларації з ПДВ (J0200123) через затвердження наказу Мінфіну від 01.03.2021 р. №131. Текст наказу можна завантажити тут>>

Наказ №131 набрав чинності 12 березня (через офіційне опублікування до появи тексту самого наказу). Тому нові формати ПН та РК (J1201012) слід застосовувати з цієї дати.  Хоча фактично нові формати слід застосовувати з 16 березня.

До набрання чинності нової форми податкової накладної чинною була форма з кодом J(F)1201011. 

До того ж, оскільки наказ набрав чинності у березні, то вперше за правилами п. 46.6 ПКУ  нову декларацію з ПДВ слід буде подавати за підсумками квітня у травні. Але як вирішать податківці, поки не відомо.  Про це ми писали тут.

 

З 1 березня всі ПН та РК мали складатися за новою формою 
ДПС на своєму сайті розмістила відповідь на питання: «За якою формою в Єдиному реєстрі податкових накладних реєструються податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних, складені до 01.03.2021?»

За ним, ПН та/або РК підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних за формою, затвердженою наказом №1307  з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 02.12.2020 р. №734, незалежно від дати їх складання – до 01.03.2021 р. чи після 01.03.2021 р..

 Нагадуємо, що електронні формати нових форм:

  • F/J 1201011 - Податкова накладна;

  • F/J 1201111 - Додаток 1 до податкової накладної. Додаток до податкової накладної;

  • F/J 1201211 - Додаток 2 до податкової накладної. Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Зауважимо, що ці правила реєстрації діяли до 12 березня.

 

Як заповнювати ПН на неплатника ПДВ?
Дніпропетровські податківці зауважили, що пунктом 8 Порядку №1307 визначено, що при складанні ПН, особливості заповнення яких викладені в пунктах 10 – 15 Порядку №1307, у верхній лівій частині таких ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається відповідний тип причини.

При цьому оновлена редакція Порядку №1307 (станом на 1 березня) передбачає, що рядок «код» заповнюється у разі заповнення рядка «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» податкової накладної».

Таким чином, у разі складання ПН, в якій у даних отримувача вказується умовний ІПН (наприклад, ПН за п. 198.5 ПКУ або ж на неплатника ПДВ незалежно чи є він суб’єктом господарювання, чи фізособою) рядок «код» заповнюється лише у таблиці даних «Продавця» залежно від типу його податкового номера платника податків (не плутати з ІПН).

 

Чи потрібно завіряти печаткою скановані копії документів до повідомлення щодо заблокованих ПН
Тернопільські податківці зазначили, що відповідно до п. 2 розд. ІІ Порядку №557 створення електронного документа завершується накладанням на нього кваліфікованого електронного підпису підписувача (підписувачів) та печатки (за наявності).

Саме тому платнику ПДВ не потрібно завіряти копії документів, визначених Переліком, оскільки документи подаються в сканованому вигляді у форматі PDF, PNG або JPG у вигляді окремих додатків до Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено з відповідним накладанням на них кваліфікованого електронного підпису та печатки (за наявності).

 

Як оподатковувати ПДВ медогляди працівників?
Запорізькі податківці підкреслили: якщо організація проведення та фінансування медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, для роботодавця є обов’язком згідно із Законом України «Про охорону праці» та іншим законодавством, та медичні огляди проводяться закладами охорони здоров’я, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я, то операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ.

 Послуги з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров’я на прохання громадян та послуги з проведення медичного огляду осіб (крім військовослужбовців і посадових осіб, носіння зброї якими передбачено законодавством) для видачі дозвільних документів, визначених ПКУ оподатковуються ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Введення з 1 березня 2021 року ставки ПДВ 14% для так званих «аграріїв» спричинило багато запитань у платників податку. Хто саме може скористатися нею та для яких товарів? Що робити тим, хто вже купляв ці товари за ставкою 20%? І як це все оформити в податкових накладних та декларації з ПДВ? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»