• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №8(85) | 02.06.2021 р.

Вісімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №8(85) | 02.06.2021 р.

Це – восьмий з початку року (і вісімдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • визначимося, як бути у разі неотримання від ДПС відповіді щодо поданої таблиці даних;
  • дізнаємося, як скласти РК на коригування ціни до заблокованої ПН;
  • з’ясуємо, чи можливо відмовитись від повернення на поточний рахунок надміру/помилково сплачених з СЕА ПДВ коштів;
  • розповімо,  як в СЕА ПДВ відображаються податкові повідомлення-рішення;
  • проінформуємо, що депутати пропонують встановити 14% ставку ПДВ на соціально значущі продукти.

Гарного вам читання!

 

***

Подали таблицю даних для розблокування ПН, а відповіді від ДПС немає: що робити?
Податківці з Київської області наголосили, що датою вручення платникові податків документа є дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що відправляється з електронного кабінету автоматично та свідчить про дату та час доставки документа платнику податків. Якщо доставка документа відбулася після 18:00, датою вручення документа вважається наступний робочий день.

Окремо вони зауважили: якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платникові вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 42.4 ПКУ).

Тож якщо платникові не надходить рішення про врахування або неврахування Таблиці у порядку, передбаченому ст. 42 ПКУ протягом 5-ти робочих днів після її отримання контролюючим органом, платник має право подати її повторно.

 

Чи можливо відмовитись від повернення на поточний рахунок надміру/помилково сплачених з СЕА ПДВ коштів?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що згідно з п. 20 Порядку №569 у разі подання платниками податку уточнюючих розрахунків до податкових декларацій з податку за попередні звітні (податкові) періоди, за результатами яких зменшуються позитивні нарахування в межах залишку узгоджених податкових зобов’язань, не сплачених до бюджету, що обліковуються Казначейством до виконання в повному обсязі, ДПС не пізніше наступного робочого дня подання таких уточнюючих розрахунків надсилає Казначейству коригуючий реєстр.

Проте серед випадків із надсилання ДПС коригуючих реєстрів, визначених Порядком №569, відсутній такий, що передбачає відмову від повернення коштів на поточний рахунок.

Таким чином, платник податку не може відмовитися від повернення на поточний рахунок надміру/помилково сплачених з електронного рахунку в СЕА ПДВ коштів, якщо у складі декларації з ПДВ було подано додаток 4 та заповнено таблицю 3.

 

Як в СЕА ПДВ відображаються податкові повідомлення-рішення?
Показник SВідшкод підлягає коригуванню в СЕА ПДВ за результатами перевірок контролюючих органів, що проводяться відповідно до ПКУ, шляхом зменшення показника SВідшкод відповідно до винесеного ППР за формою «ВЗ» на дату його узгодження.

Одночасно відбувається відповідне збільшення суми, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, на суму зменшеного бюджетного відшкодування за угодженими ППР за формою «ВЗ».

ППР за формами «В1» та «В4», зокрема, в частині суми завищення від’ємного значення, що зараховується до податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, не впливають на значення показника SВідшкод.

Водночас ППР за формою «В4» в частині суми завищення від’ємного значення, яку зараховано у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, враховується при обрахунку показника Енакл в СЕА ПДВ шляхом зменшення показника SВідшкод. Про це все ми зазначали тут.

 

Депутати пропонують встановити 14% ставку ПДВ на соціально значущі продукти 
Законопроєктом №5425-2  пропонується встановити ставку ПДВ у 14% за операціями з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість, за переліком, затвердженим КМУ (шляхом доповнення п. 193.1 ПКУ новим підпунктом «ґ»).

Набрання чинності нового закону заплановано з дня, наступного за днем його опублікування. Водночас, враховуючи специфіку справляння ПДВ, датою початку застосування цього закону пропонується визначити перше число місяця, наступного за днем його опублікування.

Також шляхом доповнення підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ новим п. 54-2 пропонується встановити перехідний період для впровадження зниженої ставки ПДВ на таку продукцію (товари).

 

І наостанок – аналітика від редакції
У червні 2020 р. отримано передоплату за товар, виписано ПН, але заблоковано. У листопаді 2020 р. укладено додаткову угоду на зміну ціни і протягом листопада здійснено кілька відвантажень на суму, більшу за передоплату. Який код причини коригування і якою датою складати РК? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»