• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №11(88) | 28.07.2021 р.

Вісімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість |

«Податок на додану вартість» №11(88) | 28.07.2021 р.

Це – одинадцятий з початку року (і вісімдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три  тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • розповімо, чи можна нумерувати ПН у довільному порядку;
  • зазначимо, чи можна у разі наявності розбіжності у ПН на одну копійку та відсутності нулів в ІПН покупця визнавати податковий кредит;
  • зупинимося на особливостях заповнення ф. №1-ПДВ при здійсненні госпдіяльності менше ніж 12 місяців;
  • наведемо нюанси складання ПН на постачання програмної продукції;
  • дізнаємося, чи відображати в звітності з ПДВ обсяги імпортованих товарів без ПДВ;
  • з’ясуємо, як коригувати ПН на ставку ПДВ у 14% через прийняття законопроєкту №3601.

Гарного вам читання!

***

Чи можна нумерувати ПН у довільному порядку
Податківці у підкатегорії 101.27 «ЗІР» вказали, що порушення послідовності присвоєння номерів податкових накладних протягом певного періоду (доби) не є порушенням Порядку заповнення податкової накладної.

У разі, якщо платник ПДВ протягом однієї доби склав дві або більше податкових накладних з однаковим номером, друга та наступні податкові накладні з таким номером не можуть бути зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Саме тому облік (нумерація) складених податкових накладних ведеться платником ПДВ у довільних формі та порядку. Про це ми вказали тут.

 

Розбіжність у ПН на одну копійку та відсутність нулів в ІПН покупця: чи буде право на ПК?
Податкова накладна повинна бути складена, виходячи з фактичної вартості товару або послуги, що підлягають оподаткуванню без врахування подальшого округлення при здійсненні готівкових розрахунків за такі товари або послуги

На підставі цих особливостей визнання ПК податківці зробили в ІПК  № 2520/ІПК/99-00-21-03-02-06 такий висновок: «Якщо розбіжність на 0,01 та 0,02 грн між вартістю послуги з урахуванням ПДВ та сумою попередньої оплати (авансу) та/або між сумою ПДВ в первинних документах та сумою ПДВ у ПН  виникла за рахунок арифметичних округлень, то така розбіжність не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту на підставі такої податкової накладної. Відповідно на підставі такої податкової накладної (за умови дотримання інших правил, визначених ПКУ для формування податкового кредиту) платник податку має підстави включити суму ПДВ до складу податкового кредиту».

В іншій  ІПК №2536/ІПК/04-36-18-03-15 податківці зауважили:  якщо податкова накладна складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, то ІПН такого платника, зазначений в ПН, є актуальним. Наявність або відсутність у податковій накладній нулів, з яких починається ІПН платника податку, не заважає ідентифікувати здійснену операцію. І проблем із податковим кредитом виникати не повинно.

Про це ми писали тут.

 

Особливості заповнення ф. №1-ПДВ при здійсненні госпдіяльності менше ніж 12 місяців
Дніпропетровські податківці зазначили, що аркуш 2 Заяви заповнюється особами, які підлягають обов’язковій реєстрації, а також інвесторами (операторами) за угодою про розподіл продукції, учасниками договору про спільну діяльність, управителями майна.

Нормами ПКУ та Положення №1130 не визначено особливостей заповнення реєстраційної Заяви для новостворених осіб, які зареєстровані як суб’єкти господарської діяльності менше ніж 12 місяців від дати держаної реєстрації.

Якщо особи, які реєструються платником ПДВ, зареєстровані як суб’єкти господарювання менше ніж 12 місяців від дати держаної реєстрації, то у Заяві зазначаються дані за період від дати державної реєстрації.

 

Нюанси складання ПН на постачання програмної продукції
Черкаські податківці вказали, що згідно з Довідником умовних кодів для програмної продукції визначено умовний код 00502.

Якщо здійснюється операція з постачання програмної продукції, що звільняється від оподаткування ПДВ, у податковій накладній потрібно зазначати код товару, а не послуг.

При цьому при складанні податкових накладних за операціями з постачання на митній території України програмної продукції вказаний умовний код зазначається як для програмної продукції, розробленої за межами митної території України і ввезеної на митну територію України, так і для програмної продукції, розробленої на митній території України та поставленої на такій території.

Окремо податківці зауважили, що у разі виникнення необхідності визначення коду послуг згідно з ДКПП платник податку може звернутися до ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем».

 

Як коригувати ПН на ставку ПДВ у 14% через прийняття законопроєкту №3601?
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що для тих товарів, щодо яких відновлено ставку ПДВ 20%, Законом передбачено такі особливості:

  • якщо перша подія при постачанні цих товарів відбулася до набрання чинності цим Законом, то перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється;
     
  • якщо після набрання чинності цим Законом відбудеться повернення попередньої оплати (авансу) або поставлених таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, то коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ здійснюється, виходячи зі ставки ПДВ 14 %;
     
  • якщо після набрання чинності цим Законом відбудеться постачання цих товарів або перерахування коштів у зв'язку зі збільшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, то коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ здійснюється, виходячи зі ставки ПДВ 20%.

Чи відображати в звітності з ПДВ обсяги імпортованих товарів без ПДВ?
Луганські податківці зауважили, що відповідно до п. 4 розд. V Порядку №21 до розд. II «Податковий кредит» включаються обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) без ПДВ (рядок 10.4 декларації з ПДВ) товарів/послуг, необоротних активів на митній території України.

Оскільки формою декларації та Порядком №21 не передбачено відображення обсягів придбання товарів, послуг, необоротних активів, що ввезені на митну територію України зі застосуванням звільнення від оподаткування, то такі операції в декларації не відображаються.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»