• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №16(93) | 27.10.2021 р.

Дев'яносто третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №16(93) | 27.10.2021 р.

Це – шістнадцятий з початку року (і дев’яносто третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, коли постачальник відображає розблокований РК до ПН в декларації;
  • дізнаємося, як подати заяву для відмови від пільги з ПДВ;
  • наголосимо, що 15 жовтня можна було реєструвати податкові накладні за другу половину вересня;
  • зазначимо, що за позицією в.о. голови ДПС зупинка реєстрації ПН – не заборона діяльності платника;
  • з’ясуємо, як сумлінному бізнесу не потрапити до числа ризикових платників ПДВ;
  • наведемо, які зміни підготували народні депутати щодо оподаткування ПДВ підприємств залізниці.

Гарного вам читання!

***

 

Розблокували РК до ПН на зменшення: коли постачальник відображає його в декларації? 
По-перше, після прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН або РК в ЄРПН, вони  реєструються в ЄРПН тією датою, за якою податкова накладна/розрахунок коригування до податкової накладної було надіслано до ДПС з метою реєстрації в ЄРПН, що зафіксовано у квитанції.

По-друге, якщо РК був надісланий до реєстрації вчасно, уточнюючий розрахунок постачальнику слід подати за той місяць, яким цей РК був датований. Якщо ж РК було надіслано до реєстрації зі запізненням, то відкоригувати слід місяць, у якому цей РК було надіслано до реєстрації. Про це ми докладніше писали у своїй новині тут.

 

Як подати заяву для відмови від пільги з ПДВ? 
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що заява про відмову/зупинення використання пільги подається платниками, які виявили бажання відмовитись/зупинити використання пільги.

У Заяві зазначається період, з якого платник податку не передбачає використання податкової пільги, але не раніше звітного періоду за періодом, в якому подано заяву.

При цьому формою Заяви передбачено проставляння відмітки про її одержання (штамп контролюючого органу, дата, вхідний номер).

При цьому така заява не є додатком до декларації, вона може бути подана як самостійний документ (в електронній формі або на паперових носіях).

 

15 жовтня можна було реєструвати податкові накладні за другу половину вересня
Строк реєстрації ПН, які було виписано з 16 по 30 вересня, припадав на 15 жовтня, але ця п'ятниця була вихідним днем. 

Але зважаючи на те, що 15 жовтня був граничним строком реєстрації, то платники податку могли зареєструвати такі ПН або РК саме цього дня. 

Увага! Необхідно зважати на операційний час цього дня – з 8:00 по 20:00.

Отже, якщо ПН або РК були відправлені на реєстрацію 15 жовтня до 20:00, то така ПН була зареєстрована цього ж дня і вважається своєчасно зареєстрованою.  А от якщо ПН було направлено на реєстрацію 15 жовтня після 20:00, то її було зареєстровано тільки 18 жовтня, а отже з порушенням термінів реєстрації. 

Проте штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН податківці не мають права застосовувати до кінця карантину. Про це читайте ось тут.

 

Зупинка реєстрації ПН – не заборона діяльності платника: Олейніков
СМРПН зупиняє реєстрацію лише 0,4 % – 0,5 % накладних. Проте така зупинка не є забороною діяльності платника податків.  Про це розповів в. о. голови ДПС Євген Олейніков.

«Зупинка означає, якщо ми зупинили реєстрацію податкової накладної, будь ласка, надай нам підтвердження, що та операція, яка в ній зазначена, дійсно була. Дайте нам документи. І все. Якщо ти їх даєш, то твоя податкова накладна реєструється», – зазначив Євген Олейніков.

За його словами, у серпні 2021 року 180 тис. платників податків подали на реєстрацію 27 млн податкових накладних, які були зареєстровані. При цьому в 19 тис. платників податків 145 тис. накладних реєстрацію було призупинено. За кількістю накладних це 0,54% від загальної кількості. За сумою це 1,1% від загальної суми, яка подана на реєстрацію.

 

Як сумлінному бізнесу не потрапити до числа ризикових платників ПДВ?
Платник податків, який опинився в списку ризикових, починає зазнавати збитків негайно. І тепер це вже він змушений терміново доводити, що ризиковим не є.

У 98% випадків на практиці застосовується восьмий критерій ризиковості, формулювання якого доволі розмите. При його застосуванні все залежить від людського чинника. У таких умовах зростає ризик помилок і зловживань, і створюється вельми сприятливий ґрунт для корупції.

Неприйнятно, що такий серйозний захід, як включення до списку ризикових платників податків, у більшості випадків застосовується на підставі нечіткого критерію.

Серед майже 450 скарг, які надійшли до Ради омбудсмена, на включення до списків ризикових платників податків, отриманих Радою за 2018–2021 роки, можна знайти чимало повчальних історій: як про бізнесменів, що пожали плоди свого небажання чесно платити податки, так і про підприємців, котрі стали випадковими жертвами недосконалої системи.

 

Зміни щодо оподаткування підприємств залізниці: новий законопроєкт у ВРУ 
На сайті ВРУ розміщено проєкт Закону №6200 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення адміністрування окремих податків і зборів)».  За ним:

  1. звільнення від ПДВ поширюватиметься на операції з безкоштовної передачі рухомого складу між одним суб’єктом господарювання залізничного транспорту державного сектору економіки іншому суб’єкту господарювання залізничного транспорту державного сектору економіки. Зазначена передача проводиться відповідно на підставі рішення їх уповноваженого органу управління чи органу, що здійснює управління їх корпоративними правами;
     
  2. безкоштовна передача здійснюватиметься і в разі розподілу рухомого складу у зв'язку з реорганізацією, утворенням суб’єктів господарювання залізничного транспорту державного сектору економіки;
     
  3. на дату проведення операцій з безоплатної передачі рухомого складу одним суб’єктом господарювання залізничного транспорту державного сектору економіки іншому суб’єкту господарювання залізничного транспорту державного сектору економіки у суб’єкта господарювання, який безоплатно передає рухомий склад, обов’язку нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ не виникає.

Про це ми розповідали у своїй новині тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»