• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №19(96) | 22.12.2021 р.

Дев’яносто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №19(96) | 22.12.2021 р.

Це – останній з початку року (і дев’яносто шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, що робити у разі складання декількох ПН з однаковим номером;
  • проінформуємо про новий інформаційний лист ДПС щодо оподаткування ПДВ постачання Facebook і Google е-послуг фізособам;
  • розповімо, скільки ПН блокується ДПС при реєстрації у 2021 році;
  • розкажемо про пораду Гетманцева для розблокування ПН або виведення з ризикових;
  • з’ясуємо, яких змін чекати платникам ПДВ після набрання чинності податкової реформи (законопроєкт №5600).

Гарного вам читання!

***

Склали декілька ПН з однаковим номером: що з реєстрацією? 
Відповідно до п. 6 Порядку №1307, порядковий номер податкової накладної містить лише цифрові значення (не повинен містити літер чи інших символів) та складається з двох частин:

  • у першій частині (до знака дробу) проставляється порядковий номер;
     
  • у другій частині (після знака дробу) проставляється код.

Облік (нумерація) складених податкових накладних ведеться платником ПДВ у довільних формі та порядку.

Не допускається складання платником ПДВ за однією датою податкових накладних з однаковим порядковим номером.

Тож у разі, якщо платник ПДВ протягом однієї доби склав дві або більше податкових накладних з однаковим номером, друга та наступні податкові накладні з таким номером не можуть бути зареєстровані в ЄРПН. Про це ми писали тут.

 

Оподаткування ПДВ постачання Facebook і Google е-послуг фізособам: інформаційний лист ДПС №26 
Інформаційний лист № 26 присвячено нормам Закону №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

Законом №1525 доповнено Податковий кодекс України статтею 208-1, норми якої набирають чинності з 1 січня 2022 року.

 Зокрема, особа-нерезидент, яка не має постійного представництва в Україні та у якої за результатами 2021 року загальна сума від здійснення операцій з постачання фізичним особам, у тому числі фізичним особам – підприємцям, не зареєстрованим як платники ПДВ, електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 000 000 гривень, визначену за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на 0 годин 1 січня 2022 року, зобов’язана у періоді з 1 січня 2022 по 31 березня 2022 року (включно) подати до податкових органів заяву про реєстрацію такої особи-нерезидента як платника ПДВ. Заява подається в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Кодекс не передбачає можливості подати заяву в інший спосіб, ніж через спеціальне портальне рішення, а також раніше ніж 1 січня 2022 року.

 

Скільки ПН блокується ДПС при реєстрації у 2021 році?
13 грудня ДПСУ повідомила, що за січень – листопад  2021 ріку платниками ПДВ подано на реєстрацію майже 293,2 млн податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК) на загальну суму ПДВ понад 2 трлн гривень.

Зі загальної кількості було зупинено реєстрацію 1,5 млн ПН/РК на суму ПДВ 23 млрд гривень. Це становить 0,51% від загальної кількості поданих на реєстрацію ПН/РК (або 1,14% від їх загальної суми ПДВ).

 

Аби ДПС розблокувала ПН або вивела з ризикових – подайте таблицю даних: порада Гетманцева 
Протягом 2021 року неодноразово Гетманцев повідомляв про надходження до нього скарг від платників ПДВ щодо відмови в розблокуванні ПН та віднесення їх до ризикових без відповідних підстав. Ми про це ми писали туттут та тут.

Гетманцев у своєму Телеграм-каналі звернувся до реального бізнесу, який був ідентифікований системою як ризиковий платник ПДВ через певні умови господарювання у минулому.

Він наголошує, що таким платникам ПДВ  необхідно надати інформацію та копію документів із поясненнями своєї господарської діяльності у ДПС в електронній формі. З переліком документів, які необхідно подати для розгляду питання щодо виключення платника податку зі списку ризикових, можна ознайомитись у Постанові КМУ від 11.12.2019 р. №1165.

Він впевнений, що подання таблиці даних та копій документів до неї має допомогти вийти з переліку ризикових платників. Про це читайте у нашій новині.

 

Податкова реформа-2022: опубліковано закон! 
21 грудня 2021 року в «Голосі Україні» №244 офіційно опубліковано Закон від 30.11.2021 р. №1914-XI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Переглянути його можна тут>>

Закон набере чинності з 01.01.2022 р., але окремі норми почнуть діяти з 22 грудня (наступного дня після його офіційного опублікування), а деякі з 1 березня та з 1 липня 2022 року.

Законом у частині оподаткування податком на додану вартість:

  • змінено строки включення до податкового кредиту зареєстрованих ПН (до 365 календарних днів);
     
  • тимчасово до 01.01.2026 р. запроваджується касовий метод обрахунку для постачання електроенергії;
     
  • поширено касовий метод також на постачання житлово-комунальних послуг, в межах яких нараховують плату за абонентське обслуговування;
     
  • приведено у відповідність коди УКТЗЕД до нової редакції Митного тарифу України;
     
  • звільнено від ПДВ друге та наступне постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни;
     
  • продовжено до 01.01.2025 р. пільги щодо розстрочення ПДВ при ввезенні обладнання.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»