• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №02(98) | 02.02.2022 р.

Дев’яносто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №02(98) | 02.02.2022 р.

Це – другий з початку року (і дев’яносто восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чи є придбані товари у неплатника ПДВ базою для оподаткування;
  • розповімо, як виправити помилку у ПН у рядку «код» рядка «Податковий номер платника податку» ;
  • зазначимо, що Гетманцев розповів про результати боротьби зі «схемним» ПДВ;
  • проінформуємо, що поштові відправлення до 150 євро для звичайних фізосіб звільнять від оподаткування ПДВ та митом;
  • з’ясуємо, чи можна відновити право на податковий кредит з ПДВ у разі виключення ПН при перевірці ДПС.

Гарного вам читання!

***

ДПС виключила при перевірці ПН з ПК: чи можна відновити право на ПК?
Податківці у підкатегорії 101.13 ЗІР зазначили, що платник податку має право включити до складу податкового кредиту суми ПДВ, які під час документальної перевірки були виключені зі складу податкового кредиту у зв’язку з несвоєчасною реєстрацією постачальником податкових накладних в ЄРПН, у тому податковому (звітному) періоді, в якому вони зареєстровані в ЄРПН або у будь-якому наступному податковому (звітному) періоді, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкових накладних.

Платник податку, який застосовує касовий метод податкового обліку, має право включити такі суми ПДВ до податкового кредиту у вищезазначених звітних періодах за умови оплати постачальнику вартості товарів/послуг, а якщо така оплата відбулася після закінчення 365 днів з дати складення такої податкової накладної – не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати такої оплати. Про це ми писали тут.

 

Чи є придбані товари у неплатника ПДВ базою для оподаткування?
Одеські податківці наголосили, що операції з безоплатної передачі товарів/послуг (в т.ч. для проведення маркетингових/рекламних заходів), придбаних без ПДВ у неплатників податку, є об’єктом оподаткування ПДВ, база оподаткування при здійсненні яких визначається не нижче ціни придбання.

Водночас, якщо вартість безоплатно переданих товарів/послуг (у т.ч. для проведення маркетингових/рекламних заходів) включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) товарів/послуг та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, то така безоплатна передача товарів/послуг не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного постачання) товарів/послуг, і додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ не потребує. Такі безоплатно передані товари/послуги визнаються оподатковуваними ПДВ у складі тієї операції, до вартості якої їх було включено.

 

Як виправити помилку у ПН у рядку «код» рядка «Податковий номер платника податку»?
У разі допущення помилки в реквізитах заголовної частини податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, яка не заважає ідентифікувати здійснену операцію, постачальник (продавець) на дату виявлення такої помилки складає розрахунок коригування до податкової накладної, у якому всі правильно заповнені реквізити податкової накладної повторюються, а реквізит, у якому допущено помилку, заповнюється без помилок. У цьому разі таблична частина розділів А та Б розрахунку коригування не заповнюється. Такі правила коригування ПН встановлено п. 22 Порядку № 1307.

Отже, помилка, допущена у рядку «код» рядка «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, виправляється шляхом складання розрахунку коригування до такої податкової накладної. При цьому в заголовній частині РК зазначаються правильні реквізити, а таблична частина розділів А та Б не заповнюється. Про це ми докадно писали тут.

 

Гетманцев розповів про результати боротьби зі «схемним» ПДВ: все більше поповнень в СЕА ПДВ 
19 січня Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі розповів про результати боротьби зі схемним ПДВ за період з 1 грудня по 15 січня. 

За його словами, у результаті протидії податковою системним зловживанням з ПДВ за звітний період (1.12.21 - 15.01.22) поповнення платниками ліміту в СЕА ПДВ становить 53,2 млрд грн або +10 млрд грн порівняно з минулим роком.

Це означає, що «схемного» кредиту в системі все менше, а для здійснення діяльності (реєстрації накладних) платники заводять до системи «живі» гроші. А от  як ДПС  боротися зі "схемним" ПДВ, Гетманцев не розповів. 

Від себе зазначимо, що одним з пріоритетних напрямків роботи ДПС у 2022 році для збільшення надходжень в бюджет є проведення постійного, якісного та повного моніторингу операцій субʼєктів господарювання для упередження формування схемного податкового кредиту. Тобто блокувати ПН ДПС продовжить й у 2022 році. 

 

Поштові відправлення до 150 євро для звичайних фізосіб звільнять від оподаткування ПДВ та митом (зараз до 100 євро)
25 січня ВРУ прийняла в ІІ читанні проєкт Закону №4278. Ним  вдосконалено та підвищено ефективність здійснення адміністрування податку на додану вартість щодо операцій із ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, а також спрощено сплату податку одержувачами через покладання функцій із його сплати на операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників у разі декларування таких товарів із застосуванням відповідних електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Законом приведено у відповідність положення Податкового та Митного кодексів України в частині визначення бази оподаткування ПДВ та митом у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, шляхом закріплення, що базою оподаткування податком на додану вартість є частина їх митної вартості (для юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців) або частина їх сумарної фактурної вартості (для фізичних осіб), що перевищує неоподатковуваний мінімум (еквівалент 150 євро).

Законом також встановлено можливість відстрочення сплати ПДВ - протягом 30 днів з дати оформлення тимчасового реєстру з одночасним поданням додаткового реєстру.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»