• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №05(101) | 07.04.2022 р.

Сто перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №05(101) | 07.04.2022 р.

Це – п’ятий з початку року (сто перший загалом і другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • роз’яснимо, як складати ПН на покупця-«єдинника» за ставкою 2%;
  • дізнаємося, як сплачувати ПДВ «єдиннику»-неплатнику у разі здійснення ЗЕД;
  • розповімо, як платникам ПДВ заповнювати додаток 1 щодо непідтверджених ПЗ та ПК;
  • з'ясуємо, як формувати податковий кредит за імпортованим пальним після 17 березня;
  • зупинимось на оновлених правилах з ПДВ для «єдинників» зі ставкою 2%.

Гарного вам читання!

***

 

Що змінилося для спецгрупи єдиного податку з 5 квітня?
З 5 квітня (завдяки доповненню п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ) правила з ПДВ змінилися.

Платники у спецгрупі звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником податку на додану вартість є призупиненою.

Увага! Звільнення від оподаткування не застосовується до операцій з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту та з постачання на митній території України товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно зі законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно зі законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно зі законом.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ розуміється, що для платників спецгрупи призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період перебування у такій спецгрупі.

А операції, здійснені платником спецгрупи, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. Про це ми докладно розповіли тут.

 

Як складати ПН на покупця-«єдинника» за ставкою 2%?
Вінницькі податківці наголосили, що  платник ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг на покупців – платників єдиного податку за ставкою 2%, складає податкові накладні на неплатника ПДВ, оскільки реєстрація платником ПДВ таких покупців буде призупинена.

Від себе зауважимо, що при складанні податкових накладних на неплатника ПДВ у верхній лівій частині таких накладних у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається відповідний тип причини: «02» – складена на постачання неплатнику податку.

 

«Єдинник»-неплатник ПДВ планує займатися ЗЕД: що з ПДВ?
Податківці наголосили, що суб’єкти господарювання – платники єдиного податку, не зареєстровані як платники ПДВ, повинні сплачувати ПДВ при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України під час митного оформлення таких товарів без реєстрації як платники такого податку.

 

Як платникам ПДВ заповнювати додаток 1 щодо непідтверджених ПЗ та ПК
Одеські податківці наголосили,  що суми податкового кредиту з ПДВ, сформовані на підставі даних первинних (розрахункових) документів, отриманих від постачальників товарів/послуг, повинні відображатися платниками ПДВ у Таблиці 2.1 Додатку (Д1) до декларації з ПДВ.

Водночас покупець за можливості цю інформацію включає до заяви про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування Додатку 7 до декларації з ПДВ.

Окремо податківці зазначили, що подання такої заяви не має наслідків притягнення до відповідальності.

 

Як формувати податковий кредит за імпортованим пальним після 17 березня?
Чернівецькі податківці навели особливості формування податкового кредиту платниками ПДВ щодо імпортного пального. А саме:

1.Формування податкового кредиту за операціями з придбання товарів та послуг, а також при ввезенні товарів на митну територію України, для їх використання в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%, здійснюється у загальному порядку (виходячи зі суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) при придбанні/ввезенні таких товарів/послуг).

2. Податковий кредит, сформований у попередніх податкових періодах при придбанні товарів та послуг, а також при ввезенні товарів на митну територію України, що починають використовуватись в операціях, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%, не підлягає коригуванню у зв’язку зі застосуванням цієї ставки ПДВ.

3. Якщо у платника податку, який протягом звітного періоду здійснював операції з постачання пального та нафтопродуктів за пільговими ставками  за результатами місяця отримують від’ємне  значення податку, то така сума податку не може бути задекларована у декларації з ПДВ у рядках 20.1, 20.2, 20.2.1 та 20.2.2, а відображається виключно у рядку 20.3 декларації з ПДВ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»