• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №13(22) | 01.08.2018 р.

Двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №13(22) | 01.08.2018 р.

Це – вже тринадцятий з початку року (і двадцять другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки пройшло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про змінені правила подання проміжної та річної фінзвітності;
  • розповімо, як зменшення обсягу нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) за рахунок емісійного доходу впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток;
  • зупинимося на наслідках передання неприбутковій організації ОЗ в строкове безоплатне користування;
  • визначимося, як нараховувати амортизацію при консервації об’єкта ОЗ;
  • з’ясуємо, чи потрібно коригувати фінрезультат на суму штрафу від ДФС;
  • ...і наостанок – дізнаємося, коли та як дивіденди та повернення частки засновнику будуть вважатися виведенням капіталу.

Гарного вам читання!

 

***

Відтепер проміжна звітність – це тільки Баланс та Звіт про фінрезультати
За змінами, внесеними до Порядку №419 та НП(С)БО №1, платники податку на прибуток подають проміжну (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) та річну фінансову звітність. Зокрема, при складанні фінзвітності за НПСБО підприємства складають проміжну фінансову звітність за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців наростаючим підсумком з початку звітного року у складі Балансу та Звіту про фінансові результати.

Тож відтепер питання складу проміжної фінзвітності не виникатиме. Всі підприємства протягом року разом з декларацією з прибутку мають подавати тільки Баланс та Звіт про фінрезультати.

Про це ми розповідали у своїй новині, а докладно про всі зміни, які внесено до Порядку №419, читайте в аналітиці.

 

До чого призведе передання ОЗ неприбутковій організації в строкове безоплатне користування?
ПКУ не встановлено окремої податкової різниці для коригування фінансового результату до оподаткування у разі передання неприбутковим організаціям основних засобів у безоплатне строкове користування.

Такі операції при формуванні фінансового результату до оподаткування відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку. За нормами п. 23 П(С)БО 7 підприємство, яке передало ОЗ, має продовжувати відображати такий об’єкт у складі своїх ОЗ та нараховувати його амортизацію. Сума амортизації має відображатися у складі інших операційних витрат.

Але при такому переданні платник податку втрачає право нараховувати амортизацію основних засобів, на яку зменшується фінансовий результат до оподаткування.

Про ми розповідали у своїй новині.

 

На суму штрафів від ДФС не потрібно збільшувати свій фінрезультат
Податківці з «Вісника» нагадали, що суми штрафів та пені, нарахованих органами ДФС, визнаються в бухобліку витратами та відповідно впливають на фінрезультат. При цьому на суму таких штрафів та пені різниця для збільшення фінансового результату до оподаткування не виникає.

 

Консервуємо ОЗ: що з нарахуванням амортизації?
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 19.07.2018 р. №3171/6/99-99-15-02-02-15/ІПК вказали, що коригування фінрезультату у разі консервації ОЗ буде залежати від нарахування амортизації в бухобліку за цей період. А саме:

  • якщо ОЗ амортизуються в бухобліку у періоді консервації, то така амортизація має нараховуватися і в податковому обліку;
  • якщо ж в бухобліку такі ОЗ через консервацію не амортизуються, то вони не повинні амортизуватися і в податковому обліку (різниця не виникає).

Нашу новину про це читайте за посиланням.

 

Наостанок – роз’яснення від ДФС та аналітика від редакції (для передплатників)
Щодо порядку відображення в податковому та бухгалтерському обліку операцій зі зменшення обсягу нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) за рахунок емісійного доходу та їхній вплив на визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток читайте тут («Положеннями Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці від операцій зі зменшення обсягу нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) за рахунок емісійного доходу. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату»).

Що є базою оподаткування податком на виведений капітал при виплаті дивідендів та при поверненні частки засновнику? Як податківці будуть перевіряти дотримання звичайної ціни? Що змінилося у визначенні пов’язаних осіб?
Про це ми пишемо у цій аналітиці.

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»