• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №10(19) | 18.06.2018 р.

Дев’ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №10(19) | 18.06.2018 р.

Це – вже десятий з початку року (і дев’ятнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • зупинимося на наслідках з податку на прибуток у разі отримання кредиту від нерезидента та сплати % за нього;
  • визначимося, як надання бонусів впливає на об’єкт оподаткування;
  • з’ясуємо, коли при наданні поворотної допомоги доведеться коригувати фінрезультат на податкові різниці;
  • поговоримо, як нараховувати амортизацію ОЗ новому підприємству, яке створене шляхом виділу;
  • дізнаємося, як відображати в обліку брак на виробництві;
  • нагадаємо, хто має право не застосовувати податкові різниці та як про незастосування вказувати у декларації з прибутку;
  • …і наостанок – розповімо про відображення в бухгалтерському обліку безоплатно отриманих товарів.

Гарного вам читання.

 

***

Валютний кредит від нерезидента: наслідки у платника податку на прибуток
При отриманні кредиту від нерезидента будуть виникати курсові різниці, як за його основною сумою, так і за процентами за ним. За П(С)БО 21 курсові різниці мають відображатися у складі витрат (від’ємні) чи доходів (позитивні). Відповідно ці суми впливатимуть на визначення фінрезультату.

До того ж курсові різниці впливають на трансфертне ціноутворення в резидента.

Податківці у своїй індивідуальній консультації від 29.05.2018 р. №2355/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зробили такий висновок:

  • дохід від операційної та неопераційної курсової різниці враховується для обчислення річного доходу (150 млн грн) платника податків;
  • такий дохід не враховується для обчислення обсягу господарських операцій (10 млн грн) платника податків з кожним контрагентом для цілей застосування трансфертного ціноутворення.

Про це ми розповідали у своєму коментарі ось тут.

 

Поворотна фінансова допомога: облік та оподаткування
Наразі розділом ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці на суми отриманої (наданої) поворотної фінансової допомоги.
При списанні поворотної допомоги у позичальника також не буде виникати податкової різниці. А от позикодавцю у разі застосування податкових різниць потрібно буде коригувати визначений фінрезультат на відповідні податкові різниці.

Так, при списанні наданої поворотної допомоги слід буде збільшити фінрезультат:

  • на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до П(С)БО або МСФЗ;
  • на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів.

Зменшуватися фінансовий результат до оподаткування буде:

  • на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до П(С)БО або МСФЗ;
  • на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

До того ж відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ при прощенні боргу (при переведенні поворотної допомоги у безповоротну) слід буде ще збільшити фінрезультат на прощену суму, якщо допомога надавалася «єдинникам» чи платникам податку на прибуток з нульовою ставкою.

Про це та про облік отримання та надання поворотної допомоги читайте у нашій аналітиці.

 

Надаємо бонуси і знижки покупцям: що з податком на прибуток?
Положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування податком на прибуток за операціями з надання послуг за програмою лояльності у вигляді нарахування бонусів. Такий висновок зробили податківці в індивідуальній консультації від 29.05.2018 р. №2353/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Отримання та надання бонусів відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату. Як саме їх відображати в обліку, ми детально розглядали у своїй новині.

 

Підприємство ділиться на два: податкові наслідки
По-перше, у разі передачі за розподільчим балансом основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей податкових різниць не виникатиме. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

По-друге, податковій амортизації у підприємства, яке виділилось, підлягає залишкова вартість переданих йому за розподільчим балансом необоротних активів. Але податковій амортизації будуть підлягати тільки ті активи, які використовуються в господарській діяльності. Решта отримують податковий статус «невиробничі основні засоби» та «невиробничі нематеріальні активи».

Про це читайте у нашому коментарі до ІПК від 30.05.2018 р. №2370/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

Наостанок – дві аналітики та одне роз’яснення від ДФС
Як класифікувати брак на виробництві? Як відображати його в обліку? Чи виникають наслідки з податку на прибуток при визнанні браку? Про це ми розповідали тут (для передплатників).

Як відобразити в обліку безоплатне отримання активів? Чи потрібно буде коригувати фінрезультат на їхню суму? Про це читайте ось тут.

А позицію ДФС щодо незастосування коригування фінансового результату до оподаткування на різниці передбачені додатком РІ, якщо річний обсяг оподатковуваних операцій за 2017 рік не перевищує 20 млн грн читайте за посиланням («У разі якщо сума доходів за звітний період з 01.01.2017 р. по 31.12.2017 р. не перевищує двадцяти мільйонів гривень, платник податку має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років). Якщо платник податку на прибуток приймає таке рішення, то про прийняте рішення зазначається в декларації за 2017 рік і вона складається без коригування на різниці, визначені розділом III Кодексу»).

 

***

«Великий Бухгалтерський Семінар

Великий Бухгалтерський Семінар вже 5 липня!
На головній події літа на вас чекають:

  • кращі лектори та актуальні теми: Тетяна Мойсеєнко, Вікторія Величко, Олександр Смирнов та Мар'яна Кавин;
  • зіркові актори та комедійна вистава: Ольга Сумська, Олексій Вертинський, Віталій Борисюк та інші.

Приєднуйтесь до семінару в залі або online!

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»