• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №9(18) | 31.05.2018 р.

Вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №9(18) | 31.05.2018 р.

Це – вже дев’ятий з початку року (і вісімнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, як класифікація необоротних активів в бухгалтерському обліку впливає на застосування податкових різниць;
  • наведемо позицію Н. Южаніної щодо ситуації із запровадженням податку на виведений капітал;
  • проконсультуємо, чи можна виплачувати дивіденди за наявності збитків;
  • дізнаємось, коли після проведення перевірки слід коригувати декларацію з податку на прибуток;
  • з’ясуємо, до яких наслідків з податку на прибуток призводить нестача ТМЦ;
  • розповімо, чи виникають наслідки з податку на прибуток у разі отримання поворотної допомоги від засновника;
  • …а наостанок – наведемо консультацію податківців щодо строків подання уточнюючої декларації з податку на прибуток.

Гарного вам читання!

 

***

Ситуація із запровадженням податку на виведений капітал зайшла в глухий кут, – Ніна Южаніна
У середині травня голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики на своїй сторінці у Facebook зазначила:

«Хотіла би ще раз наголосити: ми були змушені, навіть, внести пряму норму до Податкового кодексу, якою зобов’язали Кабінет Міністрів зареєструвати у Верховній Раді законопроект щодо заміни розділу ІІІ Податкового кодексу до 1 липня 2017 року. Цього не відбулося».

На її думку, законопроект щодо податку на виведений капітал необхідно подати до 1 липня 2018 року, щоб вже у 2019 році зменшити податкове навантаження і стимулювати розвиток економіки.

 

Визнання ОЗ та МНМА: вплив на податок на прибуток
Податківці в індивідуальній консультації від 15.05.2018 р. №2133/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадали, що критерії віднесення необоротних активів до основних засобів (ОЗ) в податковому обліку визначені у пп. 14.1.138 ПКУ. При цьому нарахування їхньої податкової амортизації здійснюється залежно від класифікації в бухобліку.

Отже, маємо два різні варіанти коригування фінрезультату. А саме:

  1. якщо в бухобліку необоротні активи класифіковано як ОЗ, а в податковому обліку вони не підпадають під визнання ОЗ, то платнику податку на прибуток потрібно збільшити фінрезультат до оподаткування на вартість нарахованої бухгалтерської амортизації. А от права на зменшення фінрезультату у нього не буде;
  2. якщо в бухобліку актив класифіковано як МНМА, а в податковому – як основний засіб, то ні збільшувати, ні зменшувати фінансовий результат до оподаткування не потрібно.

 

Чи можлива виплата дивідендів за наявності збитків?
За п. 4 П(С)БО 15 базою для розрахунку й виплати дивідендів є чистий прибуток підприємства (частина балансового прибутку підприємства, що залишається в його розпорядженні після сплати податків, зборів й інших обов’язкових платежів, визначений за правилами бухобліку). Тож виплачувати дивіденди засновникам можна тільки у разі отримання прибутку за результатами відповідного звітного періоду.

Якщо за результатами періоду підприємство отримало та відобразило в бухобліку збиток, то бази для розрахунку та виплати дивідендів немає. Детальніше про це ми розповідали у нашій консультації (для передплатників).

 

Коли після проведення перевірки слід коригувати декларацію з податку на прибуток?
Податківці із «Вісника» зауважили, що при виявленні за результатами документальної перевірки неправильно визначених сум доходів, витрат, амортизаційних відрахувань за даними бухобліку, які вплинули на визначення об’єкта оподаткування, можна не коригувати декларацію. Але це можливо тільки, якщо ДФС збільшила/зменшила податкові зобов’язання в інтегрованій картці платника податків. Відповідно, якщо ж коригування узгоджених сум податку не відбувається, то потрібно подавати уточнюючу декларацію.

Окремо податківці розповіли про наслідки збільшення/зменшення за результатами документальної перевірки суми від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток за минулі звітні роки. У цьому разі коригування фінрезультату за звітний період, який було охоплено перевіркою, не здійснюється.

Таке від’ємне значення підлягає виправленню в декларації в наступному звітному періоді. Для цього потрібно подати доповнення до декларації з відповідним поясненням і зазначенням відповідних сум від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років, зазначивши про цей факт в спеціально відведеному місці в декларації.

 

Відображаєте нестачу ТМЦ? Коли коригувати фінрезультат на податкові різниці
Наразі розділом ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці при списанні нестач цінностей, в т.ч. понад норми, виявлених під час інвентаризації та нестач від крадіжок.

Однак, якщо такі ТМЦ в бухобліку класифікуються як основні засоби, то відповідно виникають податкові різниці за п. 138.1 та 138.2 ПКУ. Зокрема, при списанні ОЗ у результаті їх нестачі потрібно буде свій фінрезультат:

  • збільшити на суму залишкової вартості за П(С)БО 7;
  • зменшити на суму залишкової вартості, визначену відповідно до п. 138.2 ПКУ.

Про це ми писали у своїй новині на підставі індивідуальної консультації ДФС від 18.04.2018 р. №1702/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

Наостанок – ще два роз’яснення від податківців
Щодо строків подання уточнюючої декларації з податку на прибуток читайте тут («Якщо з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Кодексу платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у податковій декларації, до якої вже подавались раніше уточнюючі розрахунки, він може виправити такі помилки в порядку, передбаченому п. 50.2 ст. 50 Кодексу не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання такої податкової декларації»).

А думку ДФС щодо податкових наслідків операції з отримання платником податку на прибуток поворотної фіндопомоги від засновника підприємства можна ознайомитися ось тут («Кодексом не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають за операціями з отримання фінансової допомоги на поворотній основі. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування»).

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»